Alternativa fakta

När man då och då tittar på Till salu-annonser för bostadsrätter i Stockholm häpnar man över alla dumheter mäklarna kan hitta på. En klädkammare, eller egentligen en lite rymligare garderob, presenteras som ”en möjlighet till litet mysigt barnrum”. Den ungen skulle väl kvävas ihjäl på 1,6 kvadratmeter, är jag rädd. Ett ”Charmigt sovrum” är egentligen kökets matplats som balkats av. Minsta kokvrå uppgraderas till ”högfunktionellt kök”.

En lägenhet som ligger en halvtrappa ner, med mycket små, högt placerade fönster där man (om man kliver upp på en stol) möjligen har utsikt över de förbipasserandes fötter, presenteras i annonsen som ”Mycket charmig med fin markkontakt”.

I annonserna har man det något förbryllande valet mellan att läsa ”beskrivning” eller  ”fakta”.

Förmodligen är det för att slippa åtal för falsk marknadsföring som mäklarna lagt till den där fliken för fakta.

Där står i bästa fall – men långt ifrån alltid – om det finns hiss i huset, hur många trappor det är frågan om och huruvida bostadsrättsföreningen äger marken eller om man har att göra med en svårbedömd tomträtt.

I beskrivningarna flödar det av lite udda begrepp. Mäklarbranschen har en svårförklarlig fäbless för ordet ”bedårande”. Söderpulsen är ett populärt mantra. Den har allt möjligt för sig. Den flödar, myllrar, flyter, sorlar och någon enstaka gång pulserar den faktiskt också.

Allt befinner sig ett stenkast bort, ligger runt hörnet eller åtminstone på några minuters gångavstånd. Stor charm, otrolig potential i det absolut trendigaste området. Alltid. Oavsett vilket område det handlar om.

Men bland alla dessa mysterier är det ändå bildvalet som är det mest obegripliga.

Här ser vi ett av paradnumren i annonsen för en Södermalmslägenhet. INGÅR tekopparna? Nej, troligen inte, men om lägenheten är i uselt skick verkar mäklarna tro att det hjälper att bildbomba med bilder på olika inredningsdetaljer och husgeråd. Suck.

Jag vet att detta är ett väl nagelfaret och utforskat område, mycket ofta diskuterat och kritiserat.

Men jag lovar: Det har blivit värre vartefter. Det verkar inte finnas några språkliga spärrar alls längre och behovet av korrekturläsare är minst lika stort som frånvaron av denna yrkeskategori.

Det är nog därför bostadspriserna sjunker!

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, Foto, Ord, Språk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Alternativa fakta

 1. Karin Eklund skriver:

  Allting går att sälja med mördande reklam. Så kanske marknadsförarna tänker.
  Det jag läser att du har läst , verkar som om de som har skrivit, har gått samma marknadsföringsutbildning. Jag har själv en treårig marknadsföringsutbildning i mitt tidiga bagage ( 40 år sedan) och jag minns redan då hur jag tänkte om falskhet osv. Tydligen har det inte blivit bättre alls. Här handlar det bara om att sälja, sälja och åter sälja, helt oberoende av om varan är vad den sägs vara. Det är skrämmande. Lite skratta måste man åt ”Mycket charmig med fin markkontakt”. Kanske någon vill göra en avhandling om folks skor och gående?
  Konkurrensen tycks driva lägenhetsförsäljarna till obegripliga nivåer. Synd är att korrekturläsarna prioriteras bort, inte bara vad gäller annonser utan överlag.
  Påpekar man direkt felaktiga skrivningar för t.ex en tidning får man veta att språket utvecklas. Men de menar säkert avvecklas.
  Tack för intressant inlägg!

  • Karin skriver:

   Tack Karin! Det verkar inte hjälpa med all världens sakliga, upprörda eller ironiska artiklar, kåserier, blogginlägg och så vidare. Mäklarspråket har blivit en alldeles egen underavdelning av svenska språket och man verkar tävla i lingvistisk akrobatik. Som marknadsföring är det nog kontraproduktivt. När verkligheten är så mycket sämre än beskrivningen backar många spekulanter.

   När jag jobbade som färdledare för sisådär en hundra år sedan fick jag lära mig att aldrig överdriva, aldrig väcka förväntningar som inte kunde infrias. Det är en mycket effektivare metod, skulle jag tro, än att ständigt skapa besvikelser.

 2. margaretha skriver:

  Tur att jag inte är på jakt efter en lägenhet, jag skulle kanske ta kopparna med medföljande lägenhet eftersom mor drack sitt morgonkaffe ur slik kopp i min barndom. Att spela på känslor är effektivt.
  Eftersom jag aldrig har läst mäklarannonser, men väl hört om eländet, var det intressant läsning av dessa kreativa sanningar. Men de förvånar mig inte eftersom dagens språk ofta består av märkliga metaforer, ofta kontaminasammanblandningar av ett par tre stycken – för att inte tala om felanvända ord och halvsvenska.
  Surkärringen har talat.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Visst är det snygga koppar med hög nostalgifaktor! Ett litet tips: De går att köpa på lös vikt, så att säga, utan medföljande lägenhet:)

   Sportspråket och mäklarspråket (och för den delen allt säljtugg) har många gemensamma drag. God svenska är inte ett av dem.

 3. Olgakatt skriver:

  Nog är det obegripligt vad reklammakare kan hitta på utan att rodna. Jag minns en tidningsartikel från min barndom där man visade hur modebilder tas. Där var ryggsidan på mannekängen full med knappnålar för att få framsidan att se välsittande ut. En mycket bra grund till min skeptiska inställning. Jag ser ofta i andanom dessa knappnålar när jag läser reklam och ser retuscherade bilder. Tekopparna är också sådana knappnålar!

  • Karin skriver:

   Precis – tekopparna är knappnålar! Min fotointresserade far visade mig fototidningar där man gick igenom hur man retuscherade bilder på fotomodeller, som trots alla knappnålar behövde slimmas lite till. Det var också mycket läro- och trösterikt.

 4. LupusLupus99 skriver:

  Jag hittade en läsvärd artikel på svt.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/gravens-hemlighet-darfor-ar-en-hjaltemedalj-fast-i-stenen

  Just SVT är ett mediahus som tappat den språkliga nivån fullständigt. Webbnyheterna är fyllda med click bait-artiklar och liknande trams. Det är sorgligt att se hur de har transformerats från seriös nyhetsförmedlare till spridare av sensationsjournalistisk *****.

  • Karin skriver:

   Intressant artikel och välskriven, såvitt jag kan se. Eftersom jag mest tittar på SVT på min TV, slipper jag webbnyheternas avarter. Och med lite planering tycker jag man kan hitta riktigt mycket sevärt på de olika SVT-kanalerna. Reklamfritt, tack och lov!

 5. kicki skriver:

  Annat var det när maken köpte en lägenhet i Bromma på kronofogdens auktion, utan att ha sett den först! Den lilla lägenheten hade utvecklingspotential så det förslog, tur att det bara var 24 kvadrat. Men vi slapp i alla fall mördande reklam.

  • Karin skriver:

   Ja tacka vet jag kronofogdens knappa, men sakliga information. Men numera har dom poppat upp sig lite, med bildspel och jag vet inte vad!

Kommentarer är stängda.