Om snön ligger kvar vid midsommar…

Ständigt aktuella nyheter. Jag minns inte när jag klippte ur den här bilden. Kan ha varit ungefär närsomhelst på året, känns det som…

Idag är det Skåne som får mera snö. Uppåt landet är det fortfarande höga drivor och till och med här i Stockholms innerstad ligger det förvånansvärt mycket snö kvar i parker och i lite skuggigare lägen. På terrassen nedanför oss till exempel.

Det är nog därför min novemberkaktus blommar igen. Den är mycket tjänstvillig och har lite vag identitetsuppfattning. Ofta blommar den i början november, men så fort den ser en julgran börjar den om igen och så håller den på över trettonhelgen också.

Nu måste den ha kastat en blick ut genom fönstret, sett snön här nedanför och tänkt: ”Jösses, vinter igen!”

Om snön ligger kvar vid midsommar blir det en sen vår, som vi brukar säga hemma i Dalarna.

Det här inlägget postades i Att odla, Efterlyst, Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

13 svar på Om snön ligger kvar vid midsommar…

 1. margaretha skriver:

  Aha, det är snön som gör det – jag har undrat. Just nu har den november?kaktusen som blommade när jag fick den i somras, massor med knopp. Men det har även min midsommarkaktus, så jag tänkte att det kanske är en påskkaktus. Vad det än beror på så är det välkommet så här i snön.
  Margaretha
  som fruktar att det
  blir en sen vår här

  • Karin skriver:

   En teori så god som någon, min snöteori om julkaktusen. Men jag är beredd att ompröva om det finns ännu bättre förklaringar.

 2. LupusLupus9 skriver:

  Här, 10 mil västerut, är det snöfritt men vi har iofs haft ganska lite snö
  överhuvudtaget den här vintern-

 3. Karin Eklund skriver:

  Din novemberkaktus är följsam, verkligen. Så snällt av den, för nog behöver vi lite extra blomning nu. Nu är det dags för kung Bore att dra iväg. Igår var jag med yngsta barnbarnet på upptäcks”resa” i hans närmaste omgivning, men ingen enda liten vårblomma visade sig. ”Inte ens snödropparna mormor! ” Sorgligt för en liten blomälskare men snart ska våren ramla ner om man får tro på de finländska väderleksrapporterna. På torsdag! I morgon ! Undrar om man kan lita på dem?

  • Karin skriver:

   Vad trevligt med ett blomälskande barnbarn! Som dessutom vet att snödropparna brukar var bland de första vårtecknen. Väderleksrapporterna är svårtydda. De blir allt otydligare, ju sämre väder det är. Det verkar som om väderpresentatörerna tror att det är deras fel. Alternativt har de influerats av kommersiell TV, där rapporter om dåligt väder anses vara ett alltför negativt sammanhang för reklaminslagen.

 4. Karin Eklund skriver:

  Upptäcktsresa, förstås.

  • Karin skriver:

   Jag fick läsa flera gånger innan jag upptäckte att det fattades ett ”t”. Ögat ser det det borde stå.

 5. Olgakatt skriver:

  Här i Göinge har både vintergäck och snödroppar blommat länge men tidvis under någon dm snö! Påskesnösmockorna drabbade huvudsakligen Österlen medan västsidan var helt snöfri. Åretruntösterleningar är ett segt och luttrat släkte!
  Snälla kaktusar nu har, vänner! Min julkaktus blommar enormt till jul och sätter sen en ny omgång knopp men de går aldrig fram! Trist. Jag gör väl nåt fel….

  • Karin skriver:

   Idag verkar det som om det blir lite vårvärme i alla fall! Hoppas det så att inte den växlighet som vågat sig upp far illa.

   Min kaktus levereras som bäst när den är lite vanvårdad. Precis som de orkidéer som jag glömde bort i nästan ett år på balkongen. Inför en köldknäpp tog jag in dem och en så praktfull blomning som då, har jag aldrig sett.

 6. LupusLupus9 skriver:

  Vi pratade ju om Kronblom för några bås sedan och nu har Kronblomtecknare
  generation 2 Gunnar Persson avlidit.
  https://www.expressen.se/noje/kronbloms-tecknare-gunnar-persson-ar-dod-blev-84/

  • Karin skriver:

   Tack för info! Han blev alltså 84 år, och en tredje generation har tagit över. Undrar om dom har kvar anknytningen till Torsåker, där jag tror att Kronblom föddes.

 7. LupusLupus9 skriver:

  Våren är har ankommit i full kraft och SMHI utlovar temperaturer
  på över 20 grader nästa vecka.

Kommentarer är stängda.