Oj, dog jag?

Jag tvekade innan jag installerade besöksräknare för bloggen, eftersom jag tänkte att det finns en risk att man blir för fixerad vid statistiken. Det visade sig snart att det inte var så spännande. Antalet besökare är rätt konstant. Färre besökare de dagar jag inte skriver något inlägg, fler besökare när jag skriver. Inte mycket att kolla, faktiskt.

Men en rolig sak med statistiken är att man kan se VAR läsarna finns. I mitt fall finns de, föga överraskande, i Sverige. Dessutom några trogna läsare i olika världsdelar. Trognast av alla är en person i en by som är så liten att jag inte kan avslöja byns namn, utan att kränka någons integritet. Jag kollar då och då på den där lilla orten, på andra sidan Atlanten och hoppas att den inte ska försvinna från statistiken.

Idag var det dags för koll och min första tanke när jag fick se kurvan över den senaste månadens besök var (fånigt nog): Oj, dog jag där, eller? Så kan det gå när man spelar TV-spel med barnbarnen och tittar på läkarserier i TV!

Så här brukar kurvorna över besöksstatistiken se ut i vanliga fall.

statistikIdag såg kurvan alldeles platt ut och den där toppen till höger låg utanför skärmen så den upptäckte jag inte vid första titten. Klart man blir orolig!

dog jag?

Men så såg jag att siffrorna var oförändrade; tillplattningen beror på att den där mystiska toppen den 2 mars också måste få plats och då plattas resten av diagrammet ihop.

Det förklarar varför det ser ut som det gör, men det förklarar inte tillströmningen den 2 mars. Så nu har jag lärt mig lite mer om statistikrapporterna. Det går att se vilket inlägg som fått extra mycket besök. Det visar sig att det inte är inlägget den 2 mars som fått besöksstatistiken att ta ett skutt utan Musik ska byggas utav glädje från 22 september förra året. En melodifestivaleffekt? Jag såg inte lördagens Mello, så jag har ingen aning om hur den kopplingen i så fall skulle se ut. Någon som har en teori, eller rentav en förklaring?

Det här inlägget postades i Att tolka och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 svar på Oj, dog jag?

 1. Karin på Pettas skriver:

  Jag har också mera eller mindre slutat upp att titta på statistiken fastän det kan vara roligt att titta efter var man har sina läsare.
  Jag förstod inte heller hur allt blev så ”platt” helt plötsligt, hos mig. Tillplattat. Därför är det trösterikt att det har hänt även hos dig.
  Är det månne lågtryck på gång?:D

  • Karin skriver:

   Om det är platt hela tiden hos dig, skulle jag tro att du kan glädja dig åt väldigt många läsare, för då blir ju variationerna mindre märkbara.

 2. margaretha skriver:

  Jag glömmer bort att kolla statistiken – men jag har insett att vissa gamla inlägg har många besökare. Och jag har sett att många tycks söka på samma ord, eller mening – jag har funderat på om det är korsordslösare, som är ute efter samma lösning.
  Margaretha
  som har flest
  besökare på
  ett gammalt
  inlägg om
  garntjänst

  • Karin skriver:

   Korsord är förstår en möjlighet. Det skulle kunna förklara onormalt många besök hos mig på ett inlägg om ordet ”Härvel”.

 3. Cecilia N skriver:

  Hos mig hamnar folk som googlar på magic loop och blocka stickning.
  Du har ungefär dubbelt så många läsare som jag.

  • Karin skriver:

   Det låter som stickintresserade som hamnat på rätt blogg! Till skillnad från de stackare som hamnar hos mig när de söker råd om hur de ska lyckas med sin perennrabatt! Jag har skildrat min ojämna kamp mot naturen och har inga råd eller lösningar att erbjuda.

 4. Pysseliten skriver:

  Jag gillade din observation av den ”tillplattade” kurvan. Jag läser alltid axlarna och förstår hur man läser kurvor och diagram. Något som stör mej enormt är när tidningar/media slarvar med kurvorna (eller gör dom det medvetet?) så att man får ”fel” bild om man inte är van kurvläsare.

  • Karin skriver:

   Jag jag undrar också om det inte är medvetet, det där dramatiserandet av kurvor och diagram. Väldigt irriterande, faktiskt. Men i mitt fall var det en kurva som jag var van att se, som plötsligt hade rätats ut till nästan ingenting. DET var lite chockartat.

   • Pysseliten skriver:

    Jag förstår! Du är van vid en viss skala på axlarna. Min kurva har garanterat fått en pik efter lördagstemat!

   • Skogsgurra skriver:

    Aktiekursdiagram är notoriskt felskalade. Ekonomerna har för ovana att ta lägsta kurs och högsta kurs under aktuell tidsperiod och låta variationen utgöra y-axeln.

    Det får till följd att någon tiondels procents variation kan se ut som stor dramatik. Sorgligt nog tror många oinformerade personer då att det faktiskt ÄR stor dramatik. Jättetrött på detta. Men vad annat kan man vänta sig av ekonomer?

 5. Eva skriver:

  Flest läsare har ett inlägg om att vara naken i bastun… Vad säger det? Men jag är deppad över alla skräpinlägg jag inte publicerar, på engelska, de gör reklam för en liten blå tablett jag absolut inte behöver, vill inte säga namnet för då kanske något ont drabbar även dig. Får du sådana spam? De drar ju upp besöksstatistiken men hur kul är det då?

  • Karin skriver:

   ”Estelle har fått en lillebror ” är ett av de mest lästa inläggen tidigare. Det handlade om de där fiskgjusarna i Estland som vi gav namn som börjar på Est…

   Jo, det kommer spammeddelanden då och då, men de flesta fastnar i spamfiltret. Nu har det varit spamfritt ett tag, men när jag skriver något på Facebook brukar det bli mer spam, så därför är jag rätt passiv där.

   En del meddelanden ser ut som riktiga kommentarer, en del är till och med på svenska, en del är länkar till väskannonser eller dunjackor. Dunjackorna beror nog på att jag skrivit något argt om kanadagässen som hemsökt oss på landet!

 6. Kicki skriver:

  Jag tror jag har fått två – tre spam under de år jag har haft bloggen så problemet är inte så stort. Förklaringen kan vara att enligt besöksstatistiken är det blygsamt med besök så reklamspam lönar sig knappast. Å andra sidan är det ingen fart på mitt bloggande heller för närvarande. Allt hänger ihop.

 7. Olgakatt skriver:

  Apropå luriga diagram så lärde jag mig under min utbildning hur läkemedelsbolag trixar med kurvor så att det ska se effektivt ut. En substans lanserades som rent undergörande men avfärdades av vår lärare som visade oss det riktiga diagrammet. ”Allt man bevisat är att det är ett jävla bra muspenicillin, inget annat”. Som alla läkemedel visade det sig så småningom vara bra till vissa behandlingar och värdelöst till andra.

  • Karin skriver:

   Glädjande att läkarutbildningen behandlar läkemedelsbolagen med kritisk distans!

   Statistikmissbruket verkar tillta när det blir allt enklare att fixa kurvor och staplar i Excel och liknande program. Ibland önskar man sig en rikslikare även för statistikpresentationer, ungefär som den där prototypmetern i Paris!

Kommentarer är stängda.