Våren på väg

Nu har flyttfåglarna vänt näbbarna norrut. Den svarta storken Priidu har redan flugit från Centralafrikanska republiken, genom Södra Sudan och är nu i södra Sudan (svårt med två länder som heter så lika). Storkkollegan Pirsu lämnade Kamerun den första mars och har redan hunnit en bra bit upp i Tchad. Skrikörnen Karin verkar däremot trivas så bra i Sydafrika att hon inte alls rör sig norrut.

Men fiskgjusarna då? Fiskgjusarna som man kunde följa i boet hela förra sommaren och där mamma Piret (aka Katharine) flög på vintersemester till det fina naturreservatet Zefah i Södra Sudan, hur har det gått för henne och de andra? Jag är kanske lite alarmistisk, men det ser ju inte riktigt bra ut att Piret inte rör sig ur fläcken. Hon är utrustad med en radiosändare som registrerar förflyttningar och de andra fåglarna rör sig i alla fall lite grann. Å andra sidan händer det att sändarna inte funkar riktigt, så vi får väl se. Pirets kompis Erika har också tillbringar vintern i Sudan och hennes sändare har krånglat lite, men nu har hon dykt upp vid Nilen, en bit upp i Egypten. Fiskgjusen Ilmar dröjer sig kvar i södra Angola. 

Här är Piret i somras, när någon var uppe i boet för att fixa med kameran som följde fåglarnas liv. Piret övervakar det hela, lite oroad. 

piret i luften

Nästa bild är från från augusti, då hon fick sin radiosändare och hon är inte alldeles nöjd med arrangemanget. Kartan över fåglarnas migration finns här. Och tidigare inlägg om fiskgjusarna finns lite varstans. En sammanfattning av förra sommaren hittar man här. Kolla videoklippet! Det är riktigt gripande.piret sur

 

Det här inlägget postades i fiskgjusarna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Våren på väg

 1. Musikanta skriver:

  Som sagt, fiskgjusen är jag lite speciellt intresserad av eftersom jag sytt och broderat en på bandet till dopklänningen.
  Ingrid

 2. Karin på Pettas skriver:

  Hänförd är jag. Så fin sista bild!

  • Karin skriver:

   Hon visar tydligt vad hon tycker, Piret. Jag håller tummarna nu, för att hon ska kunna flyga hela vägen tillbaka till Estland, så att vi kan följa hennes sommar i år också.

 3. Örjan skriver:

  Undrat hos Lotten. Du förekommit med inlägg.

  • Karin skriver:

   Great minds think alike!

   • Örjan skriver:

    Inte fiskgjusar, men tranor. Radionyheterna har idag meddelat att säsongens första trana observerats vid Hornborgasjön.
    Och hemma, öster Eskilstuna har första snödropparsblommorna visat sig. Några hade tom tagit upp sig genom tunnt snötäcke för att blomma.

    Våren är på väg!

    • Karin skriver:

     Äntligen, måste man väl utbrista. Och vad roligt det vore om Piret/Katharine orkar ta sig hem igen, till sitt bo i Estland.

 4. Lotten Bergman skriver:

  Jag tror att Katherine som första fiskgjuse i världen bara har gått i ide.

 5. Pingback: Ryktet om Pirets död är dessbättre betydligt överdrivet | Karin Englund

Kommentarer är stängda.