Om det finns ägg, ta sex

Is ChatGPT The End Of Traditional Search Engines—Web3 Innovation - OmiSoftRadioprogrammet Filosofiska rummet hade ett intressant inslag om artificiell intelligens nyligen. Jag vet att jag är lite sen på bollen, men det fick mig att äntligen ta mig tid att umgås med den där nya AI-roboten, ChatGPT.

Det var rätt trevligt. Men den är kanske lite väl snusförnuftig för min smak. Nyligen hittade jag följande illustration på nätet om hur det kan vara att tänka som en dator. Jag tyckte att det kunde vara kul att testa den på GTP för att se om det ledde till någon självinsikt.

Hustrun till programmeraren: "Vill du vara snäll och gå och 
köpa en förpackning mjölk. Om det finns ägg kan du ta sex stycken." 
Han kommer hem med sex liter mjölk och hustrun undrar varför. 
Programmeraren svarar: "För att det fanns ägg."

Jag frågade GTP om den hade någon kommentar och får följande svar: ”För att undvika missförstånd i framtiden kan man istället använda ett mer precist språk och säga ’om du hittar ägg, köp sex stycken ägg’ istället.” Ja, jo, så är det ju; en mycket klarsynt analys av roboten, det måste man ge den. Men den kunde väl ha kostat på sig ett litet fniss?

Jag frågade sedan hur den ser på begreppet logik och bad om max 800 ord, för jag har märkt att svaren kan bli hur långa som helst om man inte sätter en gräns. Jag fick ett å-ena-sidan-och-å-andra-sidan-svar, som dock slutade mitt i en mening: ”Om du kämpar med att vara alltför logisk, kan det vara till hjälp att öva på att använda din intuition och att tänka utanför boxen. Försök att prata med vänner eller familjemedlemmar om deras känslor och” Tack för omtanken GPT, men om jag ber dig skriva 800 ord tycker jag att du som smart robot borde kunna disponera utrymmet bättre.

Å andra sidan har jag hört ett alldeles utmärkt och roligt 50-årstal, som enligt uppgift genererats av GPT. Respekt, i så fall, för trevliga högtidstal är ju riktigt svårt, mycket svårare än fackprosa. Men poesi lär den inte vara något vidare på, enligt Filosofiska rummet.

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, Språk och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Om det finns ägg, ta sex

 1. Nilla skriver:

  Det slår mig att svaret från SL (i ditt förra inlägg) kanske var AI-genererat? Då blir det svaret plötsligt begripligt …

  Om du är sen på bollen kan jag meddela att jag ännu inte är i närheten av den bollen. Känner stor skepsis och har satt på mig skygglapparna.

  • Karin skriver:

   Jag frågade faktiskt. ”Oh, nej!” svarade SL-kvinnan. Vilket naturligtvis inte bevisar något alls.

   • Kicki skriver:

    SL-kvinnan var nog en robot.

   • Karin skriver:

    Hennes svar kan ju tyda på 1. att hon inte är en robot, eller 2 att hon är en robot som har programmerats till att förneka det. Nu grips jag naturligtvis av en oemotståndlig lust att fråga GPT om den är en robot. Ska bli spännande att se om den vill erkänna sitt ursprung. Men det får bli vid något senare tillfälle. Eller tidigare, eftersom det är för sent nu.

   • Karin skriver:

    Så här svarar GPT på frågan vem den är:

    ”Jag använder olika algoritmer och tekniker som maskininlärning, neurala nätverk och naturligt språkförståelse för att förstå vad du säger och producera svar på bästa möjliga sätt. Men det är viktigt att komma ihåg att jag bara är en maskin och att mitt ’tänkande’ är baserat på programmering och algoritmer som har utvecklats av människor.”

    Intressant det där med ”naturligt språkförståelse”. Den har inte riktigt koll på den och det, ännu.

 2. Jag ligger mil bakom dig vad gäller att vara sen i bollen.
  Har dragit en stor hatt över huvudet så jag inte ser. Trotsåldern?
  Men jag håller med att man kunde förvänta sig lite fniss ibland. Så mycket roligare blir livet då.

  • Karin skriver:

   Eller ska man känna sig lite lättad att denna avancerade robot ändå tycks sakna humor?

  • Karin skriver:

   Jag frågade GPT om den har humor. Det anser den att den har och exemplifierar med följande två exempel:

   1. Vad sa den ena väggen till den andra väggen? ”Vi ses i hörnet!”
   2. Varför var matematikboken ledsen? För att den hade för många problem.

   Well, säger jag, sådär… men good try i alla fall.

 3. Vad man än tycker och tänker om AI bör man veta att ChatGPT sannolikt är att betrakta som en ”extremt enkel leksak” i jämförelse med de ENORMA AI-maskiner som skapas i hemlighet inom massor av mer eller mindre ljuskänsliga organisationer/stater/militärsegment.

  Jag har en längre tid kollat reaktioner bland vänner och bekanta inför AI-åldern och blir mörkrädd. Många tror att ”det är nåt slags kul chatt, som aldrig kommer att förändra nåt i grunden”. Nu börjar förhoppningsvis en och annan vakna… Vi står inför en historisk förändring som ingen ser slutet på!

  • Karin skriver:

   ”Den andra upplysningstiden knackar på dörren. Vi går mot en ljusnande framtid!” var det någon som skrev …

   Och visst är det stora förändringar på gång, på gott och ont. Jag funderar ibland på om det inte vore en bra idé att se till att kortvågsradionätet fungerar och att det finns mottagare lite varstans i världen. Lite mer svårstoppat än diverse nättjänster.

 4. Brorsdottern skriver:

  Hehe, jag hade en kollega en gång som mycket väl skulle ha kunnat komma hem med sex liter mjölk om det fanns ägg…mycket intressant att prata med honom, ibland trodde jag att han gjorde sig till!

  • Karin skriver:

   Visst är det fascinerande att de finns på riktigt, de där som tänker überlogiskt. Och rätt kul kan det bli ibland också.

   • Brorsdottern skriver:

    Ja jag gillade att prata med honom just för att han vat så speciell men vår arbetsledare tyckte det var besvärligt att ge honom instruktioner. Han var tvungen att tänka sig för så det inte fanns några som helst risker att tolka det fel. Sen när P×× väl jobbade så var han mest effektiv och noggrann av alla.

   • Karin skriver:

    Men om man var gift med den sortens (som ”programmeraren”) skulle man kanske bli galen, ibland …

Kommentarer är stängda.