Varning för SL-stölder!

Nej, inte ficktjuvar på tunnelbanan, det är inte det jag har råkat ut för. Det är Stockholms lokaltrafik, SL, som är boven i dramat.

Jag har rest rätt mycket med SL på sistone och då är det korkat att betala resorna styckevis, så att säga. Bättre med ett månadskort. Jag omvandlade alltså mitt en-resa-i-taget-kort till ett månadskort. Samma gröna kort.

Efter någon vecka hittade jag en obegriplig minuspost på mitt bankkontoutdrag. SL -39 kronor. Och, givetvis, kostnaden för månadskortet några dagar tidigare. Morrr, tänkte jag, tar dom betalt för själva kortet också, trots att jag använder samma kort som tidigare?

Detta måste ju utredas, så jag skrev till SL och frågade. Deras svar var häpnadsväckande. Eller vad sägs om följande:

Jag förstår att man som resenär blir frågvis när det dras pengar från ditt konto trots att du har en giltigt 30-dagarsbiljett. Kortläsaren har dragit en enkelbiljett från ditt betalkort trots att du har en giltig biljett på ditt SL kort, eftersom läsaren är väldigt känslig av sig.

Önskar dig en fortsatt trevlig söndag!

WHAT! Från mitt Visa-kort!? Jag har till att börja med inte gett SL lov att ta pengar från mitt Visa-kort. Att de dessutom passar på att sno pengar från Visakortet när jag passerar spärren med mitt SL-månadskort, det tycker jag är lågt.  Samtidigt som språknörden i mig retar sig på formuleringen ”frågvis”.

Ingen ursäkt från SL, inget erbjudande om återbetalning, bara en önskan om en fortsatt trevlig söndag …  Jag får se om jag orkar gå vidare och anmäla den där väldigt känsliga kortläsaren till någon. Risken är väl att den bryter ihop fullständigt, känslig som den är.

Det här inlägget postades i Allmänheten varnas, Att resa, Ord och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Varning för SL-stölder!

 1. Margaretha skriver:

  Upprörande!

 2. Alltså! Jag tror knappt mina ögon.
  Hoppas att du orkar gå vidare med anmälningen. Vilken svenska för övrigt ! Jag måste läsa meddelandet flera gånger för att förstå och ändå så förstod jag nog inte fullt ut. Men det är förstås mitt eget fel det, man kan inte begära mera än vad jag klarar av.

  • Karin skriver:

   Visst blir man rätt häpen! Och förbannad. Jo, jag ska nog samla mig till ett lämpligt korståg mot detta ofog. Konsumentombudsmannen nästa. Plus kanske radions program om konsumentfrågor. Plus … förslag mottages tacksamt!

 3. Kicki skriver:

  En till mig närstående storfiskare har för vana att anlita RingP1 när ha blir engagerad. Men jag vet inte jag…
  Men så oförskämt och oförskämt svar, en axelryckning med kommentar som jag tolkar som ”vi brukar stjäla lite pengar av folk då och då”

  • Karin skriver:

   Precis så: ”Jaja, sådär blir det ibland. Lite tokigt kanske, men shit happens.”

   Man kan väl tugga fradga för mindre, eller hur! Och dessutom, nu när jag kollat upp beloppet: De har dragit kostnaden för full biljett. Jag har alltså inte ens fått pensionärsrabatt i SL-stölden!

 4. Nilla skriver:

  Men gud! Det var det sjukaste!

 5. Paula Merio skriver:

  Va? Konsumentombudsmannen, på direkten! Säger hon som aldrig orkar…men kan peppa andra att orka, låter ju helt obegripligt!
  Som när barn , barnbarn och barnbarnsbarn skulle hem från stan med stadsbussen härom dagen. Dottern har löst biljett via mobilen, den gäller en timme. Bussen kommer, tre barnvagnar köar, två får plats, mina tjejer får inte plats trots att de står före andra vagnar i kön som tränger sig in före. Nästa buss går en timme senare, dottern frågar biljettkontrollanterna vad hon ska göra som löst biljett men inte får åka med. De rycker på axlarna, du får köpa ny biljett….47 spänn, HELT GALET

  • Karin skriver:

   Jo, jag ska nog… Men det är i alla fall skönt, till att börja med, att ha en blogg där jag kan avreagera mig lite.

   Men vilket helknäpp lösning med entimmesbiljetter som inte gäller om bussen är för full! Här i huvudkommunen tror jag att man får åka gratis med barnvagn, eftersom man måste gå på bussen baktill och det blir för krångligt att ta sig fram för att betala. Så var det i alla fall förr. Nu kanske det finns blippmaskiner även vid bakdörrarna.

 6. Staffan skriver:

  Du måste gå vidare. Du måste få den känsliga kortläsaren att bryta ihop. Först då bryter SL samman och världen blir åter skön att leva i.

 7. AnnaH skriver:

  Jag råkade ut för ungefär samma sak när jag hade två SL-kort med reskassa. I spärren drogs biljett från båda korten. Ett kort höll jag fram till läsaren men den läste också det andra kortet som låg i min plånbok i handväskan. Jag orkade inte gå vidare med mitt ärende men jag skaffade mig en plånbok med avläsningsskydd och det borde alla ha tycker jag.

  • Karin skriver:

   Nä, vad är det här för nåt?! Så där kan dom ju inte få hålla på. Undrar hur många fler som råkat ut för ficktjuven SL. Det var ju en slump att jag råkade se det där konstiga beloppet på bankutdraget, det kunde lika gärna ha passerat utan att jag tänkt på det. Tack för att du berättade! Det stärker min föresats att ta upp det med lämpliga instanser.

 8. Storfiskarn skriver:

  Den tekniska utvecklingen är ibland bra men kan ställa till det ibland. Programmet Plånboken i P1 brukar hantera sådana här frågor. För egen del konstaterar jag åter att det är säkrare med kontanter trots att de verkar ha ett bäst före datum de också nu för tiden. Blipparna på betalkorten är luriga och lite mer utvecklade kanske man ska sätta upp en stolpe utmed någon gata som läser av korten från folk som passerar förbi, det ser ut att kunna vara en lönsam idé.

  • Karin skriver:

   Vet du, det lär redan förekomma. Jag har hört talas om små smarta manicker som på något sätt kan scanna av ditt betalkort. Så AnnaH:s förslag om att skaffa avläsningsskydd verkat mycket befogat. Programmet Plånboken måste ju vara rätt forum för stöldskyddade plånböcker!

 9. Fy, vad arg jag blir över detta dåliga system och denna nochalans.
  Sådant här får ju bara inte hända. Morr!

 10. margareta börjesson skriver:

  Så absolut galet – och som sagt, mycket märklig ton. gå vidare så långt du orkar – sådär får inget gå till, även om det mesta verkar möjligt numera… Kram på dig

  • Karin skriver:

   Vi får se. Om Staffan här ovanför faktiskt har tipsat Expressen kanske det kan hända något.

   Det verkar finnas en växande kår ”kommunikatörer” som sätts som första försvarslinjen mot kunderna. De ska avvärja klagomål i förhoppningen att de flesta som klagar ger upp efter första försöket. De som orkar gå vidare får kanske en något vettigare förklaring. Jag har några exempel, som jag nog återkommer till …

   Kram tillbaks!

Kommentarer är stängda.