Midsommarfrid!

Under 2020 arrangerade Svenska Botaniska Föreningen en omröstning om Sveriges nationalblomma. Liten blåklocka, Campanula rotundifolia, vann.

Och visst är den förtjusande, den lilla blåklockan, med sina tunna fina lätt rundade klockor. Gullig!

Det gladde mig mycket att det blev blåklockan som vann. För att den är trevlig, såklart, men mest för att det avgör den  den urgamla kampen mellan ängsklockan och blåklockan om vilken som är Dalarnas landskapsblomma. Inte kan blåklockan förväntas vara både nationalblomma och landskapsblomma samtidigt. Därmed biläggs gamla strider och hetsiga midsommardiskussioner om vilken blomma som egentligen är Dalarnas landskapsblomma.

Ängsklockan är min favorit. Graciös och elegant. Campanula patula. Campanula för ”klocka” och patula för ”vid” eftersom den öppnar sig.

Trevlig midsommar!

Det här inlägget postades i Debatt, Midsommar, Natur, Tävling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Midsommarfrid!

 1. Den lilla blåklockan är också en favorit för min del men alla klockor är fina. Ängsklockan är så spröd och finstilt på något sätt, ljuvlig.
  Ha en ljuvlig midsommar var än du är Karin!

 2. Brorsdottern skriver:

  Trevlig midsommar!

 3. Åh, fantastiskt vackra båda två ju :)

 4. Staffan skriver:

  Ja, där har du nåt att bita i med akvarellpenseln! Långa smala stänglar är kanske inte akvarellistens favoritobjekt? Å andra sidan är akvarellmåleri överlägset annat måleri genom sin inbyggda möjlighet till ”sanslös eliminering kombinerad med chockerande i-stället-för-beskrivning”. ;)

  När ser vi ditt första försök?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.