Midsommarfrid!

Under 2020 arrangerade Svenska Botaniska Föreningen en omröstning om Sveriges nationalblomma. Liten blåklocka, Campanula rotundifolia, vann.

Och visst är den förtjusande, den lilla blåklockan, med sina tunna fina lätt rundade klockor. Gullig!

Det gladde mig mycket att det blev blåklockan som vann. För att den är trevlig, såklart, men mest för att det avgör den  den urgamla kampen mellan ängsklockan och blåklockan om vilken som är Dalarnas landskapsblomma. Inte kan blåklockan förväntas vara både nationalblomma och landskapsblomma samtidigt. Därmed biläggs gamla strider och hetsiga midsommardiskussioner om vilken blomma som egentligen är Dalarnas landskapsblomma.

Ängsklockan är min favorit. Graciös och elegant. Campanula patula. Campanula för ”klocka” och patula för ”vid” eftersom den öppnar sig.

Trevlig midsommar!

Det här inlägget postades i Debatt, Midsommar, Natur, Tävling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Midsommarfrid!

 1. Den lilla blåklockan är också en favorit för min del men alla klockor är fina. Ängsklockan är så spröd och finstilt på något sätt, ljuvlig.
  Ha en ljuvlig midsommar var än du är Karin!

 2. Brorsdottern skriver:

  Trevlig midsommar!

 3. Åh, fantastiskt vackra båda två ju :)

 4. Staffan skriver:

  Ja, där har du nåt att bita i med akvarellpenseln! Långa smala stänglar är kanske inte akvarellistens favoritobjekt? Å andra sidan är akvarellmåleri överlägset annat måleri genom sin inbyggda möjlighet till ”sanslös eliminering kombinerad med chockerande i-stället-för-beskrivning”. ;)

  När ser vi ditt första försök?

  • Karin skriver:

   When the time is ripe… in the appropriate moment … i due corse … Japp, citat från Yes Minister.

   Just nu är jag inne på ett annat spår än blå- och ängsklockor, vilket kommer att redovisas när tiden är mogen, etc. Smala stänglar kan man nog fixa med en rigger (den sorts pensel som innehåller några få, mycket långa, fina strån av mårdhår, som engelsmännen framförallt använder för att måla riggen på segelbåtar), men som sagt, just nu ligger målarfokus åt annat håll.

 5. Visst är svenska blåklockor vackra!
  Skön lördag!

 6. Paula skriver:

  Jag har svårt att skilja på blåingarna! Just nu blommar en väldigt rikligt vid åkerkanterna, den tror jag är ängsklockan. Den som blommade tidigare var högre o resligare, blåklockan? Jag har så kul med min plantnet-app, fotar alla växter jag inte kan namnet på! Idag lärde jag mig vit sötväppling!

  • Karin skriver:

   Ängsklockan är mer lila än blåklockan och den resligare (blå) varianten är nog stor blåklocka. Den gulliga nationalblomman är rätt liten.

   Plant-appar är kul! Men … sötväppling ska man se upp med. Googla!

Kommentarer är stängda.