Jag tog mig ett återfall …

Jag brukar ju säga att jag är återfallsnybörjare när det gäller akvarellmålandet, men inser att jag efter ungefär sex års sporadiskt akvarellmålande borde hitta någon annan definition på det jag gör. Iblandmålare, eller sällanmålare, till exempel. Det är mest när jag går på kurser som jag kommer mig för att måla och nu var det dags igen: fem dagar i Malingsbo med den polska akvarellisten Michał Jasiewicz som lärare.

Ny lärare, nya metoder. Det är då jag känner mig som nybörjare. Michał målar helt annorlunda än jag är van: kraftigare, mer täckande färger och mycket vitt! Puristerna i akvarellvärlden anser ju att det bara är det vita pappret som gills som vitt och att blanda i vit färg anses (eller har ansetts) som lite suspekt. Så då är det ju kul att få gå loss med precis hur mycket vit färg man vill!

Här är ganska mycket utsparat vitt, men stolpar och snöeffekter lite här och där har jag duttat dit i efterhand med vit färg.

Vit färg på master och smådetaljer på båtarna.

Akvarellcentret i Malingsbo ligger vid en fin sjö och det finns gott om motiv i närområdet. Här en liten snabbskiss från verandan. Det skulle varit tallar, men blev någon sorts lövträd.

Där finns ett motiv som jag misslyckats med förr och trots att jag lovat mig själv att inte måla det igen, trillade jag dit på nytt. Här är årets version av den fina paviljongen nere vid stranden. Den gör sig mycket bättre i verkligheten än på mina målningar. Här är det nog bara flaggstången som är målad med vitt. Överst i flaggstången vajade den ukrainska flaggan, för att de som jobbade i köket skulle känna sig lite mer hemmastadda. De har återkommit år efter år, för att laga mat på kurserna, så även i år.

Här är en målning som bara har några små duttar vitt. Michał döpte den till ”Den galne trädgårdsmästarens trädgård”.

Och så ett riktigt svårt motiv från Valencia. Det märks att läraren också är arkitektutbildad och gillar motiv med hus och gatubilder.

Det blir mer skissande än jag är van vid (och som jag nog egentligen inte har tålamod till). Men lite kul att pröva på i alla fall.

Och vad tog jag med mig från denna kurs, om jag försöker summera? Kanske en ökad uppmärksamhet på att det är bra att hålla ihop motivet färg- och valörmässigt? Med en beige himmel funkar det bäst med en beige gata längst ner så att det blir lite enhetligt.

Det här inlägget postades i akvarell, Arkitektur, Att rita, färg, Planering, teknikövning, Träning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Jag tog mig ett återfall …

 1. Kicki Englund Frost skriver:

  Så bra det blev! Jättefint!

  • Karin skriver:

   Tack! Kul att jobba med det här mellansteget mellan akvarell och gouache. Men jag tror det blir mera renodlat akvarell ändå i fortsättningen. Eftersom det är mer av ett teamwork mellan den som målar och färgerna.

 2. Jag gillar dina återfall väldigt mycket! Så fina de är hela bunten!
  Fortsätt med att få återfall du!

 3. Staffan skriver:

  Du har plötsligt gjort stora framsteg med penseln – fastän du inte förstår det själv. I de två översta bilderna och den nedersta har du till och med funnit en mer markerad ”stil” eller ”personlighet”.

  Strunta i vad experter anser om vitt eller inte vitt och måla bara som du själv vill – och känner för. Du är nåt riktigt stort på spåren…

  • Karin skriver:

   I beg to differ, men tack och bock i alla fall. Jag tycker att de där tre målningarna känns lite traditionella, som illustrationer till något. Lite stela. Vilket kanske beror på att det blir mer kontrollerat med inslag av vit färg. Inte lika mycket på akvarellfärgernas villkor, på något sätt. Men rätt kul ändå.

 4. Brorsdottern skriver:

  Såna här återfall känns okej tycker jag! Min favorit är blomspraket näst längst ner

  • Karin skriver:

   Så bra, då kan jag fortsätta att återfalla.

   Såklart kära Brorsdottern aka Blomsterbönan att du gillar den galna trädgården – det är ju ditt specialområde!

 5. Paula skriver:

  Jag är full av beundran över dina akvareller oavsett vilken teknik du använder men jag förstår att man behöver ny input och nya impulser och idéer i sitt skapande. Jag blev mycket nostalgisk när jag läste att du varit i Malingsbo, mina gamla hemmatrakter. Jag bodde i Kloten som ingår i Malingsbo-Kloten naturreservat mellan 95-97 och då bekantade vi oss ordentligt med omgivningarna. Jag har läst om nya ägare både till herrgården och campingen i Malingsbo och hoppas det ska gå bra för dem på denna vackra plats! Sommarhälsning!

 6. Karin skriver:

  Tack Paula! Ja det är bra med någon som pushar på och kommer med förslag på hur man kan gå vidare. Så kul med kurserna på akvarellcentret.

  Och visst är det ovanligt fina trakter! Vi gjorde lite utflykter både på sjön och i skogarna och det är lika vackert överallt!

 7. Vilket fantastiskt återfall!
  Så underbara akvareller.
  Skön lördag!

 8. Musikanta skriver:

  Jag älskar dina akvareller. Tar till mig det där med himmel och förgrund.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack för din uppmuntran!
   Det där med att binda ihop och skapa harmoni tycker jag är spännande – särskilt som det gärna får vara något som bryter av också.

Kommentarer är stängda.