Kvarta

Kvarta, kinesa, törna in, hit the hey, slagga, slafa… Sova helt enkelt. Kvarta är veckans tema och det passar ju fint eftersom det  i morgon är internationella sovdagen, enligt World Association of Sleep Medicine. Dom vill upplysa om viktiga frågor som rör sömnen och hjälpa människor med sömnproblem att förebygga och hantera sömnstörningarna.

Tackar för vänligheten, men jag känner mig lite grann som Pippi Långstrump när hon såg en skylt utanför en skönhetssalong där det frågades: Lider ni av fräknar? Pippi stegade in och svarade bestämt ”Nej, jag lider inte av fräknar!”

Skönhetssalongdamen utbrast förskräckt: ”Men kära barn, du har ju ansiktet fullt!” Pippi förklarade att hon inte alls led, utan gillade sina fräknar.

I den mån jag har sömnproblem är det att jag sover ovanligt mycket. Till mitt försvar brukar jag säga att jag har sömn som hobby. Sent omsider har jag (med alltfler vetenskapliga rapporter i ryggen) accepterat att jag behöver sova många timmar varje natt, för att må bra. Det har ju vanligtvis ansetts lite töntigt att sova mycket och väldigt coolt att klara sig på fyra – fem timmars sömn per dygn. Nu börjar det bli mer vedertaget att det är bra att sova åtta timmar eller mer, varje dygn.

Att kvarta hos någon är kanske inte idealiskt ur sovsynpunkt, eftersom det antyder lite provisoriskt övernattande, ofta i lite obekväma former. Det är Livsrummet som föreslagit temat och hon bor i Moratrakten. Där kan jag tänka mig att många familjer fått frågan den senaste tiden om det går bra att kvarta hos dem under Vasaloppsveckan.

Här finns övriga veckotemabloggare: Anki,  Anna, Byfånen, Matfreaket,  Livsrummet, Olgakatt Musikanta,  Yvonne, och Paula

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, Livet, Lördagstema och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Kvarta

 1. kicki skriver:

  Just precis så var det. Många ortsbor hyr ut under Vasaloppet och serverar hotellfrukost kl 4 på morgonen. Det gör inte jag men det brukar ordna sig med gäster ändå.

 2. margaretha skriver:

  Du vill kanske komma med i vår förening ”Törnrosas vänner” – visserligen numera avsomnad, men det är väl bara passande.
  Margaretha

 3. Karin Eklund skriver:

  Även jag skulle passa i Törnrosas vänner! Somnar oftast innan huvudet har tagit plats på dynan och sover sedan gott minst 8 timmar. Det blir långa kvartar för min del.

 4. LupusLupus9 skriver:

  Jag tycker att figuren som beskrivs på länken nedan bör utnämnas till
  hedersmedlem i kvartaklubben.

  https://youtu.be/kVPyhBD3bU8?t=46

 5. Musikanta skriver:

  Jag ska komma ihåg ”kvarta” eftersom ordet hittills inte förekommit som synonym i mina korsord. Däremot slagga, slafa och kinesa. Själv är jag som mest vaken när jag har gått och lagt mig på kvällen och har väldigt svårt för att somna. Men jag har läst att man inte behöver så mycket sömn när man är så gammal som jag. Så fortsätt du och var glad över att du sover gott och somnar meddetsamma.
  Jag är inte längre med i rubriktemat så du kan ta bort mitt namn från listan.
  Önskar dig en skön och trevlig helg.
  Kram från Ingrid

  • Karin skriver:

   Sent omsider hittar jag din kommentar. Jag brukade få meddelanden om nya kommentarer, men genom någon av de senaste uppdateringarna har det försvunnit.

   I alla fall: Temaskrivandet har ju långsamt avtagit och jag tror det är dags att säga tack och adjö. Men rätt imponerande tycker jag det är att denna grupp som – om jag förstått det rätt – startade 2007, har lyckats skicka stafettpinnen vidare under elva år! En evighet i bloggsammanhang.

   Trevlig påskhelg önskar jag er, med lite sol och kanske rentav någon plusgrad!

Kommentarer är stängda.