Fel spårvidd!

Förra söndagen föll jag för frestelsen att köpa en hel låda full med akvarellfärger. Även om några av färgerna kanske inte kommer till användning i första taget är den en stor och bra låda, med utrymme mellan färgkopparna så att det inte blir så joxigt med färgblandningar som inte är meningen.

Här är min minsta låda, för fältbruk, och så den nyinköpta ryska lådan.

Jag plockade bort några onödiga färger i den ryska lådan, för att i stället fylla några tomma koppar med favoritfärger från tub.

Men vad krångligt, kanske någon tänker, varför inte använda tubfärgerna direkt i stället? En rimlig fråga och svaret är helt enkelt att jag är för otålig för tuberna. När man väl är igång och målar kan det bli för tidsödande att plocka fram en tub, skruva av hatten – som ofta fastnat, så att man måste ha en tång till hands – trycka ut lagom mycket färg och så skruva på hatten igen. Mycket smidigare med färgen i koppar, om det inte handlar om mycket stora målningar, då man behöver massor med färg från tuberna.

Här är de tio färger som jag gav ledigt tills vidare, efter att jag testat igenom hela lådan. De kommer nog till användning när jag får färgbrist någon dag.

Så plockade jag fram de tomma plastkopparna, köpta för ändamålet och fyllde med färgerna som saknades i lådan, till exempel en rolig gul (New Gamboge), några blå och bränd Sienna. Men när jag skulle sätta i färgkopparna i lådan var de för stora! Annan spårvidd, liksom, på den ryska lådan. Precis som med tågen.

Lite rådvill undrade jag om jag skulle försöka stoppa tillbaka färgen i tuberna, men avstod från det experimentet. I stället pillade jag loss färgen ur några av de ryska koppar som jag plockat undan och fyllde på med mina färger, samt kompletterande med några halvkoppar, som gick att trycka dit. Nu har jag en startklar rysk-tysk-engelsk  blandlåda med färger som jag är van vid.

Och så började jag förstås att undra över spårvidd och samordning i världen och hittade den här intressanta kartan med världens alla spårvidder. Ett pussel som man kan fundera mycket över!Och som skulle behöva uppdateras, tror jag. Nya järnvägen från Mombasa till Nairobi, till exempel, har ”normal” spårvidd, dvs 1,435 mm, och då borde Kenya kanske vara blått, åtminstone delvis.

Det här inlägget postades i Att måla, färg, historia, otur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Fel spårvidd!

 1. Olgakatt skriver:

  Under mina tågresor har jag nog åkt flera gånger på olika spårvidder men har sluppit manövern med att byta boogie på den vagn jag åkt i utan helt sonika bytt tåg. En gång i tiden fanns det en mängd olika vidder inom samma land. I Sverige har vi kvar smalspår på Roslagsbanan, såvitt inte man byggt om även spårvidden i den pågående renoveringen där. Bredspårig har man i Finland och Ryssland, bl.a., och i Haparanda har vi bredspår pga trafiken till Finland. Knäppt att din ryska låda hade mindre spårvidd, den borde varit större i analogi med järnvägen!

  • Karin skriver:

   Visst borde den ryska lådan ha bredare spårvidd än min Västeuropeiska! De vanligaste lådorna har ju dessutom lite flexibel spårvidd, så det märks inte att löskopparna är lite tjockare i ”väggarna” och därmed tar upp mer plats.

   Jag kollade just upp spårvidden på ett av mina favorittåg i världen och det visar sig att den nya banan mellan Mombasa och Nairobi har fått ”normal” spårvidd. Det gamla fina Mombasatåget hade bara 1000 mm i stället för 1435. Borta är förmodligen också mässing, plysch och silvervbestick (nysilver, men ändå!) och vita dukar i restaurangvagnen.

   • Olgakatt skriver:

    Jag åkte säkert på litet olika spårvidder i Afrika i fjol. Jag åkte också nån sträcka på ett verkligt lyxtåg men vi fick ingen servering där. Vi såg en fantastisk restaurangvagn. Där vi fick servering på tåg var det ganska påvert.

   • Karin skriver:

    Den där kartan verkar inte helt uppdaterad. Hela södra Afrika har samma spårvidd enligt den. Men ändå måste du byta?

 2. Ett elände med olika spårvidder. Jag tycker nog att den vi har i Sverige är bäst. Åtminstone i Sverige.
  Trevligt med ny färglåda – trots olika vidder.

  • Karin skriver:

   Endast Sverige svenska spårvidder har… nejvisstnej, så verkar det inte vara. Men bra är den ju i alla fall. Och rysklådan fungerar ju efter lite fix. Nu funderar jag på om jag kanske kan smälta de där något för stora plastkopparna och få dem att bli lite smalare.

 3. Karin Eklund skriver:

  Ja,jag har ju inte ens en antydan till spårvidd där jag bor o lever, förutom några få meter vid Lökholmen, där saltbåtarna tog i land för att forsla saltet i en vagn som gick på räls till saltmagasinet.
  Nu blir jag sugen på att köpa akvarellfärger jag också. Mina akvarellfärger har barnbarnen målat slut på.

  • Karin skriver:

   Gör det! Det finns inget mer avkopplande, engagerande, irriterande och kul än att försöka fånga verkligheten i akvareller.

 4. LupusLupus9 skriver:

  Jag tycker nog att man kan säga att denna skylt har fel spårvidd på något vis.
  https://i.redditmedia.com/OCxKkN66cKRjERRZel6qpyuwZte13RwPkSvOkDnxV1A.jpg?w=880&s=a4f8c65c040f2e42bc3f8d961ab216a6

 5. LupusLupus9 skriver:

  Vi kör en klassiker till.

  ”the flat earth society has members all around the globe”
  https://cdn.discordapp.com/attachments/175062309117493248/423490228133822476/29136599_801319813402928_1472691560779874304_n.png

  Jorden är platt men ändå har de medlemmar över hela jordklotet, hur går det ihop?

  • Karin skriver:

   Över hela den platta ytan! De som befinner sig längst ut på kanterna får se upp så att de inte ramlar av!

Kommentarer är stängda.