Bara den inte är för ful…

EU har äntligen tagit ett fast grepp om grytlappen. About time! Här använder folk precis vad som helst, dubbelvikta frottéhanddukar, lovikkavantar och jag vet inte vad. En grytlapp ska uppfylla EU-normer på storlek, värmeskyddande egenskaper och – hoppas jag – flamskydd. (Nej, inte flams, FLAM-).

Minns ni EU:s resoluta ingripande mot att folk sover i praktiskt taget vad som helst, som jag skrev om för några år sedan. Det infördes särskilda tulltariffer för plagg som ”på grund av sin beskaffenhet är avsedda att användas som nattkläder” samt möjligen också ” de plagg som till följd av sitt utseende inte enbart, men huvudsakligen, är ämnade att bäras i sängen”. nattlinne-1024x742

Nu har man alltså jobbat sig fram till köket och antagit regler för hur grytlappen ska vara beskaffad.

Som tröst till alla som gillar att virka, sticka och sy grytlappar kan jag berätta att det fortfarande är tillåtet. Den klassiska hemvirkade grytlappen är undantagen alla EU-krav, förutsatt att den kan klassas som ”dekorativ hantverksprodukt”. Om man skulle sälja den på någon välgörenhetsbasar eller lokal loppmarknad måste man dock göra klart att den inte är avsedd som personlig skyddsutrustning. Det är viktigt!

Då återstår det knepiga begreppet ”dekorativ”. Men här får man väl göra som med nattlinnena. Skicka en en bild till EU-kommissionen och fråga vad de tycker.

dscn6563

Är den här snygg?

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Bara den inte är för ful…

 1. Olgakatt skriver:

  Nog kunde EU-kontoren hårdbantas och sånt här förpassas. Om det nu inte är sant, det där om gurkornas böjningsradie, så är tydligen detta inte ett skämt. Eller är det? Ibland vet man verkligen inte.

  • Karin skriver:

   Det är absolut på allvar och handlar nog egentligen om skyddsutrustning inom restaurangbranschen, men som så ofta med olika EU-direktiv, och motsvarande, blir det lite för mycket. Med det sammelsurium av olika rättstraditioner som råder inom EU kan det bara sluta med att allt får komma med, för säkerhets skull. Och då kan det lätt bli löjligt.

 2. Karin Eklund skriver:

  Undrar om min grytlappsteknik blir godkänd? Jag använder dubbelvikta linnehanddukar, det allra bästa…och ibland tar jag till en pannlapp,
  (kanske en omskrivning för att lura EU), också av hemvävt linne.
  Undrar om linne är godkänt som skyddsutrustning.
  Man kan ta sig för pannan för mindre.

 3. Olgakatt skriver:

  Jag gillar principen ”vackrare vardagsvara” (vem myntade uttrycket?) och vill att även mina grytlappar ska vara vackra (i mina ögon). Däremot avskyr jag prydnadsgrytlappar och har egenhändigt kastat bort ett antal dylika redan för många år sedan. Grytlappar hos mig ska vara stickade och dubbla. Absolut inte virkade, dubbla stickade ska de vara!
  Din virkade på bilden får icke-godkänt av mig men färgvalet är snyggt. Du får kolla med nåt EU-kontor, de har säkert tid.

  • Karin skriver:

   Japp, håller med i princip. Men just denna lilla lapp har, tillsammans med en liknande fått stanna kvar i familjen eftersom de är så behändiga när jag ska ta ut någon het karott ur micron. De riktigt stora och pålitliga blir för otympliga för det. Men annars är de dubbelstickade kattgrytlapparna storfavoriter, stickade av Hyttfogden.

 4. Storfiskaren skriver:

  Äntligen!
  Jag har personligen blivit drabbad av en undermålig grytlapp som min mor hade virkat och vi troligen fått i julklapp av henne. Vi skulle äta middag hemma hos oss och min mor var också närvarande så det blev lite dramatiskt. Jag fick i uppgift att lyfta fram stekpannan från spisen till bordet det var en rejäl gjutjärnspanna. Jag tog en rejäl grytlapp från hängaren på väggen och tog ett rejält tag i pannan. Grytlappen var vackert virkad i olika färger men något skydd mot värme var den inte. Jag brände fingrarna och ställde genast tillbaka stekpannan på spisen och kastade grytlappen på golvet och svor en salva om att det borde vara förbjudet att göra något som såg ut att vara en grytlapp men inte var det. Felet var att den var alldeles för löst virkad så det blev lufthål mellan maskorna och det var orsaken till att jag brände mig. Morsan blev förtvivlad men hon gjorde efter detta inga undermåliga grytlappar. De blev mera täta och användarvänliga.
  Tycker att det är viktigt att det som bara ska vara dekorativt också deklareras som detta och inte någon falskskyltning om att det ska föreställa något annat. Sen tycker jag nog att detta skulle kunna lösas på en mera lämplig nivå än att EU blir inblandat. Men det kanske är fler än jag som drabbats av samma problem runt om i inom EU. En rekommendation är att med alla virkbeskrivningar upplysa att de ska skicka in ett provexemplar till EU kommissionen för godkännande. Det kan ju uppstå juridiska komplikationer och tvistigheter om det är den som virkat eller den som gjort beskrivningen som bär skulden ifall det händer en olycka med brännskador.

  • Karin skriver:

   Men åh, stackars Greta, som gjorde sådana fina grytlappar och så får hon klagomål! Inte nog med ditt utbrott. Kicki klagade ju på att hängöglan alltid satt i fel hörn så att den hamnade i maten.

   Men jag tycker som du att det bästa är att skicka in grytlapparna till EU-kommissionen så att de får säga sin mening!

 5. kicki skriver:

  Hör nu Storfiskaren, grytlappen var virkad med stolpar och i värsta fall dubbelstolpar, det fyller bra och går fort att virka men ger stora gluggar i virkningen och då är det ju rätt bortkastat. Tacka vet jag Hyttis dubbelstickade med katter.

  • Karin skriver:

   Har du också en Hyttisgrytlapp med katter! Dom är bäst. Vi kanske skulle tipsa EU-kommissionen om att det är en bra grytlappsprototyp.

 6. Tove Olberg skriver:

  Ja, ha Eu ja, slösa med tiden och kasta bort pengar. Virkade grytlappar hos mig, några vackra som bara pryder köksdelen, och några fulisar i bruk. På frågan om din grytlapp är ful så ja, men ett handarbete är det! Gillar dina ritade modeller nattlinne!

  • Karin skriver:

   Det lustiga är att jag aldrig tänkt annat än funktion, när det gäller mina grytlappar. Tittar förvånat på dem nu och tänker att en och annan är rejält ful. Men funktionell. Och så de där två som jag fått av Hyttfogden och som jag slitit ut. Både vackra och funktionella: ett fint mönster i svartvitt med små katter, liksom i ett rutmönster. Svarta katter på ena och vita på andra. Dubbelstickade och rejält tilltagna. Så bra att det i stort sett var de enda jag använde, tills de blev utnötta.

 7. Lena i Wales skriver:

  Jag lever i Brexit, tyvärr.
  Visst finns det dumheter inom EU, men…..
  Jag gillar den klassiska grylappen!
  Ha en bra helg!

  • Karin skriver:

   Jag inser att det är ett lyxproblem för oss som slipper oroa oss för Brexit/Swexit-problem. Då kan man kosta på sig att ironisera över EU:s olika tilltag!

   Trevlig helg du med!

 8. Pysseliten skriver:

  Bra att vi får säkerheltsklassade grytvantar i affärerna och att EU-etablissemanget håller sig sysselsatt med viktiga saker! Omas virkade grytvantar är livsfarliga! Ändå envisas jag med att använda dom, för jag gillar dom och tar risken att bränna mig. Sådetså, pilutta dej EU!

 9. matfreaket skriver:

  Jag hörde om detta på nattradion – Vaken i p3 och p4 , även om det var tidig morgon. Och ja, jag kan väl i och för sig förstå vikten av att klargöra regler för säkerhetsprodukter men grytlappar… är väl ändå slöseri med pengar att besluta om…

  • Karin skriver:

   Ja, detaljrikedomen i EU-reglerna blir helt enkelt rätt löjlig ibland. De verkar förutsätta att det är klent med förnuft och omdöme inom den europeiska unionen.

 10. Lotten Bergman skriver:

  Detta med grytlapparna har jag ju missat komplett! Tack

  • Lotten Bergman skriver:

   Där ska det ju näppeligen stå ”Tack” alldeles naket och bart utan ”Tack för denna uppdatering i mitt stökiga inre!” – men någon tryckte på entertangenten i förskott.

  • Karin skriver:

   Vassego! Sannolikt kommer ett skönhetsråd att inrättas inom EU-kommissionen inom kort, för bedömning av grytlapparnas dekorativa standard.

Kommentarer är stängda.