Vad är en padda? Och ett nattlinne?

Tullen undrar vad en padda är. Är Apples iPad (gemenligen kallad paddan) en dator som ska nolltullas eller är det en mediaspelare som ska beläggas med 13,9% tull?  EU har inte bestämt sig än och under tiden är det en dator, enligt den svenska tullen.

Det får mig att undra hur det gick med nattlinnen och liknande plagg. Förbundsfinans-domstolen i Tyskland ställde följande fråga (för ganska länge sedan) till EU-domstolen, med en begäran om förhandsbesked:

”Ska begreppet nattlinne tolkas så att det uteslutande omfattar underkläder som på grund av sin beskaffenhet entydigt är avsedda att enbart användas som nattkläder eller omfattar de också de plagg som till följd av sitt utseende inte enbart, men huvudsakligen, är ämnade att bäras i sängen?”

Tyvärr finns det ingen närmare beskrivning av vad det är som vållat de tyska domarna huvudbry. Vad menar de egentligen med plagg som till följd av sitt utseende inte enbart, men huvudsakligen är ämnade att bäras i sängen? Höga vederbörande får ursäkta om associationerna går i riktning mot raffset och liknande outfits.

Tulltarifferna varierar och den tyska domstolen hade upptäckt ett svårdefinierat läge mellan sömn och vakenhet där reglerna är svåra att tillämpa. Det var med orienteringen i detta skymningsland av halvnegligéer, deshabilléer, kamkoftor och chemiser av alla de slag som domarna i Bundesfinanzhof i Tyskland måste få hjälp. Vilka tariffer ska gälla i gränslandet mellan natt och dag?

Kanske kan EU-domstolen ha nytta av min grovhuggna sorteringsprincip: allt man sover i är nattkläder. Folk sover ju i vad som helst, gamla fotbollströjor, hopsydda handdukar, indiska khurtas. Plaggets faktiska användningsområde bör avgöra tullavgiften.

Krångligt? Jamen ursäkta då, men det är faktiskt inte jag som krånglar till det utan EU. Jag tycker man kan betala olika för plaggen beroende på hur man tänker använda dem och så får man tillbaka den extra tullavgiften om man ändrar sig. Till exempel om man kommer på att det där slankiga festlinnet trots allt passar bättre som nattlinne. Och omvänt, om man uppgraderar ett nattlinne till sommarklänning måste man förstås betala en extra straffavgift. Rätt ska vara rätt.

Det här inlägget postades i Att tolka och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Vad är en padda? Och ett nattlinne?

 1. Miss Gillette skriver:

  Är man ursäktad för felläsningen ”förbudsfinansdomstolen” i detta sammanhang?

  Kittlande satirisk betraktelse över kraterna, dom på byråerna. Synnerligen uppiggande!

  • Karin skriver:

   Ack om det vore en satir. Jag har bara återgivit vad jag hittade i EUs officiella tidning. Minns att jag oroade mig lite då för hur det skulle gå för en organisation som lägger sin kraft på den sortens frågor.

   ”Förbudsfinansdomstolen” är inte bara ursäktat utan måste nog betraktas som en helt naturlig läsart!

 2. Kram på dig – vad är en särk? Tullmässigt menar jag – tack för roande läsning, igen!

 3. Skogsgurra skriver:

  En särk är väl ett plagg som är tillverkat av särkull? Jag läser ibland om särkullbarn och har förstått att det finns ett samband.

  För ganska många år sedan (innan telefoner med fotofunktion blev var mans egendom) hade Studieförbundet Vuxenskolan en tillställning i Örebro. Givetvis passade man på att informera om verksamheten i en monter med en stor skylt där det stod ”Studieförbudet Vuxenskolan” Som jag ångrade att jag inte tagit med Instamaticen!

  • Karin skriver:

   Som i:

   ”Hej, har ni särkar i Trevira Ursuit Next-to-Skin Bioactive Coolmax-ull?”
   ”Bättre än så, vi har särkar i finaste särk-ull!”

   Studieförbudet upptäckte jag inte förrän efter ett tag. Tänkte att det var väl ett konstigt motiv att fotografera.

 4. Cecilia N skriver:

  Särkullbarn borde väl vara nån sorts lamm då, gurra?

Kommentarer är stängda.