Arkivens dag

Om två personer hör av sig om samma sak betraktar jag det som en folkstorm, som jag bör tillmötesgå, eller vad det är man gör med folkstormar. Böjer sig? Frågan gällde Kafkas kvarter i Prag, apropå fotspårsturism. Hade jag inte några teckningar från en vandring i hans fotspår? Visst har jag väl det, men inte sjutton kan jag veta var de finns idag, så här åtskilliga år efteråt, tänkte jag.

Men undrens tid är inte förbi. När jag letade efter trälim för att fixa locket till en liten träask hittade jag, i samma skåp som limmet, en kartong med blandat innehåll och där låg även Prag-teckningarna. Vilket påminde mig om att det är arkivens dag idag och årets tema är konst.

Om ni undrar vilka arkiveringsprinciper jag tillämpar för trälim och Prag- teckningar är det så här: vissa prylar i kategorin verktyg, mm, kräver viss hyllhöjd, liksom kartongen med teckningar i konstiga format. Därför sammanbor de i detta skåp. Tillsammans med trälimmet som hör till kategorin ”mm”.

Och vassegoda, här är då på allmän begäran några teckningar från Prag. Men först den unge Franz Kafka, när han just gått ut gymnasiet.

Därefter (efter kartan) Gamla stans torg, där han bodde och där pappans affär låg. Den slingrande gränden är Celetnagatan som leder fram till Gamla stans torg. Sedan Waçlavplatsen (som är en paradgata) där hans första jobb låg.

Och så Guldgränd, där hans favoritsyster Ottla hyrde ett litet rum (Guldgränd 22) som han fick använda som skrivarlya.

Kartan som är användbar om man vill besöka Kafkas olika adresser i Prag hittar man i biografin Franz Kafka – ett liv av Ernst Pawel, som man i sin tur numera bara hittar på antikvariat. En nyutgåva av den boken vore välkommen.  

Men nu kan det vara en bra idé att gå till ett arkiv nära dig och leta upp något trevligt. Googla på Arkivens dag och lämplig ort. Årets tema är som sagt Konst och konsthantverk.

 

Det här inlägget postades i Att läsa, Att rita och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Arkivens dag

 1. Kicki skriver:

  Imponerande! Att du hittade teckningarna alltså. Jag har lite ansträngt förhållande till papper som inte är samlade och ordnade.
  Alldeles nyss fick jag mail från en äldre väninna som berättade att halva hennes tid gick åt till att sköta om sig sig själv och resten gick åt till att leta.

  • Skogsgurra skriver:

   Alla har ju inte en sökrobot på två ben. Men det har jag!

  • Karin skriver:

   Viss igenkänningsfaktor där, Kicki. Mitt Visakort försvann spårlöst i förrgår och har sedermera inte avhörts. Det är numera spärrat, vilket är väldigt billigt och bra. Och mobila bredbandsmojängen har rymt. Nu har jag letat överallt där vi har varit tillsammans, mobila bredbandet och jag, men det är lika borta som Visakortet. Kanske en gemensam utflykt?

 2. Musikanta skriver:

  Vilken skicklig tecknare du är att med några få enkla pennstreck kunna få fram sådana fina skisser! Vi bodde i Prag under två månader sommaren 1988, så jag kan berätta att precis så såg det ut.
  Vi var i Prag förra hösten, men då var Kafkagatan stängd för renovering. Hade varit roligt att komma tillbaka och ser vad som blev resultatet!

  Ingrid som är mycket imponerad över din förmåga att få fram rätt proportioner direkt, både på hus, hästar och människor.

  • Karin skriver:

   Tack! Vad kul att du bott i Prag! Och på 80-talet hade det ju ännu inte hunnit bli så turistifierat. Visst är det en härlig stad – tror jag i alla fall, men jag har ju bara varit där på korta besök.

   Har fått lite lust att plocka fram ritgrejorna igen. Förut höll jag på jämt, men nu är jag nog lite ringrostig. Men det är kul i alla fall att hitta gamla skisser och fundera på hur jag skulle göra idag.

Kommentarer är stängda.