Nä, jag ser ingenting, sa Nelson

Fotspårsturism var det. Att följa i någons fotspår och besöka verkliga eller fiktiva personers platser. Skogsgurra berättar i en kommentar till gårdagens inlägg om både avundsvärda och mindre lyckade upplevelser av det slaget. Även om det ibland kan bli en smula komiskt med vördnaden inför alla platser där stora män (och emellanåt kvinnor) stått, suttit och legat bör man nog, som Skogsgurra påpekar inte låta det återhållna skrattet explodera just där de dog.

I det fallet gällde det Nelson och honom har jag ju stalkat på Korsika, där han krigade på 1790-talet och det ville sig inte bättre än att han miste ena ögat på kuppen, alltså då, 1794.

Slaget om Köpenhamn

Det visade sig dock vara riktigt praktiskt sju år senare när han deltog som andreman i slaget om Köpenhamn. Nelsons överordnade, Hyde Parker (han hette så, jag lovar!), fanns på ett annat skepp och han beordrade Nelson, med hjälp av flaggsignaler, att retirera. Nelson satte kikaren till sitt blinda öga och konstaterade att han inte såg någon signal, fortsatte anfallet och lyckades komma i överläge. Vilket han sedan använde till en något udda uppgörelse med den danska kronprinsen (senare kung Fredrik VI), men krigshistoria är inte min starka sida så det lämnat jag därhän.

Det jag egentligen tänkte berätta var att det var så vi fick uttrycket ”to turn a blind eye” på engelska, när någon inte låtsas höra eller bara struntar i en uppmaning som han eller hon bedömer som korkad. Ett liknande yttryck finns på danska, tror jag, men inte på svenska väl? Vi slår dövörat till i sådana lägen, men ett blint öga har jag inte hört talas om i sådana sammanhang. Någon som vet?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nä, jag ser ingenting, sa Nelson

  1. Berit skriver:

    Även en blind amiral… Nä, kanske inte. Även en blind höna hittar ett korn, kanske är lite vanvördigt i sammanhanget. En blind leder en blind är inte riktigt samma sak det heller. Det nog att slå dövörat till som gäller på svenska, när man inte har lust att lyda order.

    • Karin skriver:

      Jag har försökt att hitta något på danska, för jag har för mig att jag hört något om att sätta kikaren till det blinda ögat, men min danska är nog för ungefärlig för att det ska bli någon träff. Ska försöka hitta någon språkkunnig dansk att fråga.

Kommentarer är stängda.