Ljudskval och skvalp och irriterande illustrationer

Jag retar mig på Sveriges Radios ogenomtänkta användning av ljudillustrationer. Irriterande och distraherande i bästa fall, direkt missvisande i andra.

sax

Detta är inte en sax. (Ceci n’est pas des cixeaux)

Ta vetenskapsradions presentation om Aziz Sancar, som gick i repris nyligen, där man beskrev ur hans upptäckt handlar om ”mekanistiska studier av DNA-reparation”. Tyvärr kan jag inte redovisa vad man sa, för jag distraherades av ljudet av en sax, som användes för att illustrera hur något klipptes bort  så att man kunde bota eller förebygga genetiska sjukdomar.

Jag funderade på det där ljudet från saxen. Sitter en högutbildad vetenskapsreporter och klipper med en sax i luften under sändning? Eller har en assistent kallats in för uppdraget. Eller han man skickat en beställning till ljudarkivet att leta fram lämpligt saxljud? Varför? Det handlar (har jag läst mig till efteråt) om att ett enzym avlägsnar DNA-skador utan några som helst saxar eller klippljud inblandade.

Samma sak på ekonominyheterna i morse där man talade om en metod att se till att folk ökar konsumtionen, vilket sätter fart på ekonomin. I extremfallet skulle det vara en värdecheck i alla brevlådor. Lite mer riktat kunde det vara fördubblat barnbidrag. ”Helikopterpengar” har någon kallat denna stimulansmetod och tror ni inte att ekonominyheterna måste ha med ljudet av en helikopter, flera gånger dessutom, i det relativt korta inslaget. Samtidigt som man förklarade att det naturligtvis aldrig skulle kunna bli tal om att släppa ner pengar från en helikopter. Att prassla med lite sedlar hade varit aningen mer befogat, men ändå helt onödigt. Vi fattar ändå. (Och det blir ingen helikopterbild här. Inte ens några sedlar.)

strandskvalp

Så där är det hela tiden. I ett reportage om OS-satsningarna i Rio handlade bland annat om misslyckade byggen och hur en cykelbana spolats bort av en flodvåg. Ljudillustrationen kan knappast ha varit inspelad vid tillfället då det hände, för det lät mer som en stillsam kvällsdyning som brusar mot en sandstrand.

Hallå SR! Låt P1 vara den pratkanal den var avsedd som. Sluta med ljudskvalpandet!

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Ljudskval och skvalp och irriterande illustrationer

 1. Det är nog inte mycket att göra åt. Själv har jag skrivit till Språket angående min käpphäst: ”Men fotostunden urartade och istället blev tjejerna tafsade på”. Tafsade på alltså. Är det bara jag som har problem? Vi får se vad de kan bli för ljudillustration.

 2. margaretha skriver:

  För några månader sedan skrev jag till en av dokumentärredaktionen och talade om att jag missade stora delar av programmet eftersom de lagt in en massa pling-plong.
  Jag fick ett svar:
  Tack för ditt mejl. Vi tar till oss av dina synpunkter.
  Mvh
  Ylva Lindgren
  Om de kommer att minska på ljudeffekterna återstår att se. Kanske borde man skriva varje gång man irriterar sig över onödiga ljud.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Ja, det bör man nog. För det är klart att det har effekt om tillräckligt många protesterar mot lågkvalitativa musikinslag som stör lyssningen av textuppläsningar, av bisarra ljudillustrationer till snart sagt alla slags program och ”jinglar” som tar för mycket utrymme. P1 är en talkanal.

 3. Cecilia N skriver:

  Fast jag längtar efter ett plingplong-ljud som inte finns (än).
  Om man bor i södra Götaland, eller seglar i närheten av Fiskebankarna kanske man inte bryr sig. Men bor man längre uppåt Norrlandskusten så är det lätt att ha tappat koncentrationen när ”mitt” område läses upp – bara för att återhämta den lagom till nästa …

  Så ett litet diskret pip. Kanske att man kan koppla ihop det med vilken mast som sänder ut det som man själv just lyssnar på. Det finns tekniskt kunniga läsare av den här bloggen vet jag. Trafikradion har ju nån sån sorts funktion. Jag behöver inte höra om brådskande ambulanstransporter i Halland utan bara om såna som går utanför min dörr.

  • Karin skriver:

   Ja, gärna! Jag tappar koncentrationen långt innan östra Svealand.

   När jag insett att jag återigen missat väderleksrapporten för ”mitt” område är det tur att nätet finns. Jag brukar kolla hur vädret blir på yr.no, som vanligtvis har bättre väder än SMHI.

 4. Ulla Laiho skriver:

  När jag ser på ett TV-program med icke tillhörande bakgrundsljud kan jag störas så till den milda grad, att jag byter kanal och kanske missar intressant information. Skulle man skriva varje gång och klaga på onödiga ljudtillägg har man mer eller mindre ett heltidsjobb.

  • Karin skriver:

   Men om all som irriterar sig på detta skriver och påpekar det ungefär var tionde gång, eller så, blir det en rimlig arbetsbörda för var och en och ändå lite av folkstorm för SR!

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Det här har jag helt missat! Men så är jag ingen inbiten radiolyssnare heller. Tyvärr, ska tilläggas. Det kanske är de leklystna på redaktionen som slänger in ljudeffekterna??? Det roligaste inspelningstillfället i min hemmastudio var nog när den dansanta flamingon i ljudsagan skulle flaxa upprört med vingarna och vi skulle hitta ett passande ljud. En kökshandduk som smälldes snabbt och hårt mot den klädda pianopallen vann bland alla förslag men den som gjorde ljudeffekten såg vansinnigt rolig ut under själva aktiviteten så vi höll på att skratta ihjäl oss! Det kanske är det enda roliga dom har på jobbet i radio P1 ? ”Vem sköter saxen idag?” ”Jaaaag!!!”

  • Karin skriver:

   Pax för saxen nästa gång!

   Hmmm… Det blir en delikat avvägning här mellan kinkiga lyssnarönskemål och leklystna radiomedarbetares arbetstrivsel.

   Men det går nog att lösa. Det är inte de befogade ljudillustrationerna i t.ex. radioteater och liknande som jag störs av, utan de obefogade, distraherande inslagen.

   Mycket kreativ lösning med kökshandduken och pianopallen! Det kan du väl tipsa ljudeffektmänniskorna på SR om. Jag skulle tro att de är oskyldiga till slarvillustrationerna. De är (var?!) ett professionellt gäng som jag träffade på 80-talet när jag jobbade med radio- och TV-frågor på Utbildningsdepartementet. Spännande att besöka det ”dödsdämpade” rummet på SR, som användes för många ljuseffektinspelningar!

 6. Barbro A skriver:

  Och då kommer jag förstås att tänka på Hasse & Tages Fläska på med musik! (Inte säker på att länken fungerar…)

 7. kicki skriver:

  Förmodligen finns det ljudbyråer, likaväl som bildbyråer och ljudbyråer vill ju också sälja. Och jag blir så trött på allt onödig larv, kan vi inte få rösta om det.

  • Karin skriver:

   Ja, sannolikt är det alla dessa produktionsbolag som numera levererar program till SR som driver på den här utvecklingen. Om ett program har ljudillustrationer kan man ta lite bättre betalt. Men SR:s egna program har också en massa ljudskvalp alldeles i onödan. Kan vara en bra idé att (som alternativ till folkomröstning) skriva och påpeka det då och då, gärna med konkreta exempel.

 8. Musikanta skriver:

  Håller helt med dig. Jag störs t.ex. av den enormt höga, i mitt tycke, gräsliga musiken som introducerar Studio S efter varje Ekosändning. Helt vansinnigt att lägga in bakgrundsmusik eller annat ljud till konversationen i programmen – för oss som har nedsatt hörsel och ibland måste ha hörapparat går det inte att höra vad folk säger. Hörapparaterna filtrerar ju inte ljudet på samma sätt som det vanliga örat. Jag ska ta ditt råd ad notam och skriva till SVT nästa gång jag hör något (o)ljud i bakgrunden som inte behöver vara där.

 9. Musikanta skriver:

  Håller helt med dig. Jag störs t.ex. av den enormt höga, i mitt tycke, gräsliga musiken som introducerar Studio S efter varje Ekosändning. Helt vansinnigt att lägga in bakgrundsmusik eller annat ljud till konversationen i programmen – för oss som har nedsatt hörsel och ibland måste ha hörapparat går det inte att höra vad folk säger. Hörapparaterna filtrerar ju inte ljudet på samma sätt som det vanliga örat. Jag ska ta ditt råd ad notam och skriva till SVT nästa gång jag hör något (o)ljud i bakgrunden som inte behöver vara där.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja dessa ljudmattor i tid och otid är väldigt störande. På mig ger det intrycket att man inte riktigt litar på det man har att säga och måste piffa upp med musik och andra ljudillustrationer. Jag tror faktiskt det hjälper lite i alla fall om man hör av sig till SR och SVT. Konkreta exempel på vad man inte gillar är bra.

 10. Olgakatt skriver:

  Ja, suck. Jag har otaliga gånger skrivit till SR och påpekat missbruket av störande jinglar som fortsätter långt in i programmet och omotiverade ljud som gör att man missar själva programmet. Ibland för att man helt enkelt inte hör vad som sägs men ännu oftare för att man blir så irriterad. Jag har deltagit i diskussionstrådar där alla är lika arga. Efter vart femtionde klagomål kommer det ett goddag yxskaft-svar om att man noterat synpunkterna. Men det blir ju bara värre!
  Vad beträffar sommarpratarna så har de flesta musik som jag inte uppskattar så jag lyssnar i efterhand på varianten ”utan musik”. Inte fan är ens den utan musik! Det påstås att musiken är förkortad av upphovsrättsliga skäl. Ta väck den HELT, tack! Jag är intresserad av vad folk har att säga, inte av skval. Några få pratare har med musiken i sitt sammanhang, t ex Kerstin Ekman, men de flesta har ingen koppling alls mellan vad de spelar och vad de säger.
  Slut på dagens gnäll.

  • Karin skriver:

   Befogat gnäll! Och Kerstin Ekmans musikval var väldigt begåvat och njutbart.
   Om de bara kunde ha lite mer självförtroende på P1 skulle det nog bli bättre.

Kommentarer är stängda.