Börjar?

nu borjar kaoset vid slussenDen här artikeln kunde man läsa i midsommarveckan och redaktör’n och jag sa samfällt: ”BÖRJAR?!”

Det har ju varit stökigt häromkring i några år redan och fortsätter väl några år till. Ibland försöker jag kolla hur illa det kan bli och om det är någon period då man ska planera att bo någon annan stans än precis ovanför kaoset. Slussenprojektets informatörer är dåliga på att just informera. De pratar i stället gärna om hur fantastiskt fint det kommer att bli i en oviss framtid. (För den som vill läsa artikeln går det bra att klicka på bilden och förstora.)Version 2

Men man får försöka se the bright side of life ändå. Katarinavägen är avstängd och det gör visserligen ingen större skillnad bullermässigt eftersom trafikbullret därifrån är ganska väl avskärmat för oss här uppe vid Mosebacke. Men det påverkar tydligen luften, för nu får vi för första gången på alla år besök av humlor på balkongen! Version 2

DSCN5942Så trevligt! Då kanske det är humlorna som pollinerat vårt lilla olivträd?

Jag köpte olivträdet i våras på IKEA för en billig peng och frågade personalen hur det funkar med pollineringen. ”Huh?”, sa personalen. Jag försökte förgäves förklara det där med blommor och bin. Expert tillkallades, som menade att det nog räcker med vinden just när det gäller oliver.

Kanske är det vinden, men jag vill hellre tro att det är humlorna som fixat så att vi har några små oliver på vårt olivträd på balkongen. Humlorna i samarbete med Slussenprojektet.

 

Det här inlägget postades i Att odla, Debatt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Börjar?

 1. margaretha skriver:

  Heter den översta (osynliga) bilden möjligtvis något med prickar?
  undrar
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Att jag aldrig lär mig! Men det visar i alla fall att min teori verkar stämma:
   Inga å, ä, eller ö i bildernas namn, för då blir de osynliga i andra webbläsare än Firefox. Så nu ”borjar” Slusseneländet i stället. Hoppas det funkar!

 2. Kicki skriver:

  Funkar i Chrome också

 3. Annika J. skriver:

  Humlor! Vad bra att du får åtminstone någon glädje av röran.

  Humlor älskar dahlior mer än alla andra blommor, tror jag. De brukar till och med övernatta i dem, har jag märkt.

  • Karin skriver:

   Så gulliga och ulliga! Dahlior, minsann, det har vi inte så många men så fina som dom är kan jag gott tänka mig fler. Övernattande humlor är verkligen en trivselfaktor av Ernst Kirchsteiger-kaliber. (Jfr hans kommentar: ”När det ligger en katt och spinner i ett rum finns det inget mer för en heminredare att göra…”)

 4. Musikanta skriver:

  Håller nog med expediten på IKEA om att det räcker med vinden för att pollinera olivträd. Det hade väl annars behövts miljarder med humlor i Medelhavsländerna för att det skulle bli några oliver.
  Men visst är humlor trevliga! Vi har haft ett antal hos oss i sommar i vår lavendelplantering. Nästan inga bin, bara humlor och en och annan fjäril.
  Synd om er att bo mitt i kaoset – men det går väl över så småningom förhoppningsvis. Heller inte lätt för en lantis, som äntligen har lärt sig hur man tar sig in och ut genom Slussen att tänka om.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   IKEA-experten verkar veta vad hon pratade om. Om det inte blåser föreslog hon att jag skulle ”rufsa om i håret” på olivträdet:-)

   Ja Slusseneländet undviker jag helst. Så det blir många ärenden söderut i stället, till alla Södermalms trevliga affärer och, som i lördags, till Bondens marknad på Katarina bangata.

 5. Karin Eklund skriver:

  Jag tror att både humlorna och vinden hjälps åt med pollineringen….
  Tomater kan man också bara rufsa om i håret så blir de pollinerade.

  Slussen ser lite slusken ut just nu.

  • Karin skriver:

   Kanske ska testa med tomater på balkongen nästa sommar…
   Slusk-Slussen – såklart! Nästa gång någon frågar var jag bor kommer jag bergis att svara ”Vid Slusken!”

  • Karin skriver:

   PS. Ny dator? Det går inte att klicka på ditt namn för att komma till din blogg. Det kan bli så antingen om man skriver in något fel i rutorna med uppgifter, eller om datorns ip-adress inte stämmer med det man skrev in sist.

Kommentarer är stängda.