Smör

I påskas, när jag fick en massa grädde över,  testade jag att göra smör. Det var ju plättlätt och jättegott, men så började en butik i närheten att sälja brynt smör i fina små äggformade klumpar och det var så gott att jag kom av mig med min egen smörproduktion. Tills jag fick den här fina boken i present av syrran. Nu kan det bli eget smör igen, även brynt och vispat! En välsignat kunnig och avspänd bok om att man kan göra lite som man tycker.smor (1)

Jag har funderat en del på hur man ska syra grädden innan man kärnar. Tja, skriver bokens författare, man MÅSTE inte syra, det går ju bra att bara vispa grädden som den är och salta lite. Men vill man ha lite syrligare smör (och det vill man nog) kan man ha i en eller ett par matskedar filmjölk och låta det stå ett tag.

Då undrar man förstås hur länge ”ett tag” kan vara. Det beror lite på hur man vill ha det och det är bara att pröva sig fram: ett dygn i rumstemperatur eller två dygn i kylen eller en vecka i kylen eller olika kombinationer av rumstemperatur och kylförvaring. Eller inget dygn alls om man i stället tar crème fraiche som man vispar till smör direkt.

Det är en mycket kunnig och entusiastisk bok, som förstås också skriver om brynt smör som gudarnas godaste gåva till den matintresserade mänskligheten. Har man en gång gjort majonnäs med brynt smör vill man nog inte ha någon annan sort. Och det där brynta smöret som fått kallna och sedan vispats till smidig smörkonsistens med en läcker nötsmak. Så gott! Det finns all anledning att tänka brynt smör i så gott som alla smörsammanhang, som potatismos eller sockerkaka. Glass med brynt smör i har jag inte provat. Än…

Dproust1et finns ett recept på madeleinekakor med brynt smör i boken. Det var ju en madeleinekaka som fick Marcel Proust att minnas sin barndom och börja skriva På spaning efter den tid som flytt.

Undrar vad som hade hänt om han fått en madeleinekaka med brynt smör i stället, som vuxen. Hade han då tuggat i sig den lite förstrött och tänkt att den där smakade ju gott, men lite ovant. Och så hade det kanske inte blivit någon romansvit.

Smör-boken tipsar också om olika gårdsmejerier och ställen där man gör smör. Lycklig den som bor i närheten av något av dessa gårdsmejerier med smörtillverkning! Men om man inte gör det kan man alltid kärna själv! Tar just inte mycket längre tid än att vispa grädde till efterrätten.

Det här inlägget postades i Att läsa, Böcker, Livet, vikten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

31 svar på Smör

 1. Lena i Wales skriver:

  Smör har jag bara gjort av misstag, men varför inte.
  Inspirerande inlägg!
  Ha en fin lördag önskar Lena från ett soligt Wales

 2. margaretha skriver:

  Smör har jag inte gjort sedan jag var i tonåren – kanske dags att börja igen. MEN eftersom bilden inte syns, så vet jag inte vad boken heter och vem som skrivit den.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Aha. Oj då, nu igen – tack för att du säger till!
   Så här är det: Jag använder vanligtvis Firefox när jag lägger upp blogginläggen (som jag gör i WordPress). Bilderna syns alltid i Firefox, men inte alltid i webbläsaren Safari, och inte på iPhones och paddor och liknande. Jag har en teori, nämligen att de inte klarar åäö i bildnamnen. Den här bilden döpte jag till ”Smör” och då funkar det inte i Safari. Så nu döper jag om den till ”Smor”, så får vi se hur det går.

 3. Musikanta skriver:

  Just nu tar jag avstånd från allt smör men det kommer väl en dag när jag äter det igen. Jag använder aldrig margarin, varken att steka i eller att baka med. Det finns ingenting som slår smörsmaken. Har jag tjock grädde över brukar jag frysa in den i små burkar, lagom till potatismos eller soppa.
  Ingrid

  • Karin Englund skriver:

   Det fiffiga med det hembärande smöret – framförallt om det är brynt och vispat till smörkonsistens dessutom – är att det är så gott att man verkligen inte vill ha något pålägg. Att lägga ost på sånt smör känns som helgerån! Så ur viktkontrollsynpunkt jämnar det liksom ut sig…

 4. Annika J. skriver:

  … och där blev jag tvungen att lägga till en bok på listan.

  Aj då. Som om jag inte har nog med boktitlar som mycket snart behöver införskaffas!

  (Dessutom är jag hungrig.)

  • Karin skriver:

   Ber så mycket om ursäkt!

   Men tills du hinner köpa boken kan jag sammanfatta dess två huvudbudskap:

   2. Kärna smör för det är hur lätt som helst och alla kan prova fram en favoritsmak. 5 dl grädde, 1 matsked fil får stå förslagsvis två dagar i kylen. Sen vispar man bara tills det blir smör.

   2. Bryn smör! Brynt smör passar till allt!

   • Annika J. skriver:

    *antecknar noga; funderar över hur mycket grädde som finns i kylen just nu; undrar om det går lika bra med gräddfil, eller med naturell yoghurt*

   • Karin skriver:

    Gräddfil funkar fint. Säkert yoghurt också, även om jag inte provat. Det är kul det här med smör, eftersom det går så snabbt att testa olika varianter.

 5. Karin Eklund skriver:

  Fick plötsligt för mig att jag måste göra några Madeleinekakor efter att ha läst ditt inlägg om smör. Också jag har gjort smör av ”misstag” men också utan misstag. Smör är bra till allt och nu blev jag bara mera smörfrälst. Halleluja och knäckebröd!
  Tack Karin!

 6. Cecilia N skriver:

  Hm.
  Minns jag inte fel läste vi nån gång hos Lotten att det egentligen inte alls var madeleinekakor utan havreflarn eller nåt. Men det lät finare med madeleinekakor så då fick det bli det, trots historieförfalskningen.

  Eller var det hos dig jag läste det?

  • Karin skriver:

   Uppriktigt sagt är jag osäker på om jag skrivit om det eller ej. Men så här var det i alla fall:

   Först skrev han om rostat bröd med honung (enligt de omsorgsfulla manusgranskningar man gjort) sedan om en slags skorpor och till sist om madeleinekakor. Men jag tror i alla fall att en madeleinekaka bakad med brynt smör (mutatis mutandis) skulle kunna förbrylla den gode Marcel.

  • Lotten Bergman skriver:

   Jag tror, Cecilia N, att det var Marie Antoinette som inte sa som man tror att hon sa. Och att vi diskuterade det nån gång.

   – Låt dem äta semlor!

   Det sa hon inte, t.ex.

   • Karin skriver:

    Så kan det ha varit och madeleinekakediskussionen har möjligen ägt rum på FB? Och apropå brödfaktoider…
    null
    Eller halvfaktoider, i alla fall. Det var reklam från brödbranchen, inte en kampanj från Socialstyrelsen. Men å andra sidan tyckte socialstyrelsen att det var bra att äta bröd.

 7. Brynt smör, ja ja. Till majonnäsen, aha. Ja, men då så. Då säger vi så.

 8. Örjan skriver:

  Johan Hedberg aka Matgeek.
  3 länkar
  https://www.youtube.com/watch?v=t4tQeL-eM1k (kärna smör)
  https://www.youtube.com/watch?v=BJ6YEwx_M1I (brynt smör)
  https://www.youtube.com/watch?v=cSTCQoNamn0 (glass med brynt smör)

 9. Anna/notonmusic skriver:

  Ja! Vad roligt att göra eget smör! Och vill man ha eget bregott kan man blanda i nån god olja, för det minns jag att jag gjorde på nittiotalet nån gång, blandade smör med olja men då tog jag köpesmör. Undrar om alla fick prova att göra eget smör på lågstadiet, både jag och gubben minns det. Hur fröken vispade grädden till det blev smör, saltade lite, bredde på små hårda brödbitar och delade ut. Himmelskt gott minns jag det som!

  • Karin skriver:

   Varken jag, mina barn eller barnbarn har någonsin fått göra smör i skolan. För mig har hemkärnat smör varit något mytomspunnet, som min pappa pratade om i sina nostalgiska stunder. Hur hans mormor brukade få ett par öre mer för smöret i handelsboden än andra hemsmörslevantörer, eftersom det ansågs ha högsta möjliga kvalitet. Om det berodde på min farmorsmor eller hennes kor fick jag aldrig klart för mig. Trodde aldrig att det skulle vara så himla lätt! (Jo jag slarvar lite med urtvättningen, eftersom jag gör små satser och det behöver inte bli särskilt hållbart.)

   Den där idén med lite olja i måste jag ju testa!

   • Anna/notonmusic skriver:

    Nu kommer jag ihåg, när jag läser det där om ”tvättat smör” att jag har ett pepparkaksrecept från min gammelfarmor där det står just ”tvättat smör”… Massor med grädde i kakdegen dessutom! Hon hette Vitalia Nikolina och kom ifrån Klampenborg. :-)

   • Karin skriver:

    Underbara namn! Har något av dina barn namnats efter henne?

 10. kicki skriver:

  Och så går vi raskt till Slöjdmagasinet där alla roliga hantverksböcker finns, rea har dom också. Smörboken bl a.

Kommentarer är stängda.