Sverige är avskuret från Södermalm

Englands relation till övriga Europa har alltid varit komplicerat. Ungefär såhär sa de Gaulle 1963, enligt Tage Erlanders dagböcker: ”England är nog bra, men det tillhör inte Europa. Talet om att England skulle kunna tillhöra Europa är meningslöst. England är en ö och Europa en kontinent som sträcker sig från Atlanten till Ural. England får klara sig självt.”

Erlander hade våndats en hel del om hur man skulle göra med en eventuell EEC- anknytning.  Nu var det inte längre något problem för Sverige. Eller som han uttrycker det: ”Det var inget att snacka om sedan de Gaulle förklarat att England är en ö, vilket det onekligen är.”

Och inte nog med det, tydligen, utan en ganska isolationistisk ö, enligt mångas mening. fog-in-channelJag har förgäves letat efter källhänvisningar till den ofta citerade tidningsrubriken som brukar användas för att illustrera Englands syn på omvärlden:

”Fog in the Channel, the Continent isolated”.

Det kanske är en hittepå-rubrik, men det finns ju en bakgrund till hittepå’t. Något som uppfattas av andra länder som självtillräcklighet. Detta ville ungdomarna i England ändra på med sina ”Remain”- röster medan majoriteten av de äldre vill ha det som det var när de var unga.

Kom jag att tänka på när jag nyss tittade ut genom fönstret och kunde konstatera att inte bara Stockholm, utan resten av Sverige är avskuret från Södermalm…

DSCN5061

 

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, historia och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Sverige är avskuret från Södermalm

 1. Ika i USA skriver:

  Ha! Ja det var ingen dålig dimma! Vi promenerade rakt igenom den igår:)

  • Karin skriver:

   Oj, gick det alls att orientera sig i den där dimman!? Jag höll mig inne tills det lättade lite frampå dagen.

   PS, välkommen hit Ika! Kollade just på din blogg – härliga bilder.

 2. Lovisa skriver:

  Oj, den dimman var riktigt tät!

 3. Cecilia N skriver:

  Så där har det sett ut här hos oss hela dagen fram till aftonen. Gårkvällens idé att tvätta och hänga ut gick om intet. Men imorgon sägs det bli helsoligt så det får väl bli då istället då.
  Tur att vi har egen tvättstuga.

  • Karin skriver:

   Tjocka har jag för mig att man säger till sjöss om den här sortens alldeles extra tjocka dimma. Och verkligen ingenting att hänga tvätt i! Idag har det klarnat här också och jag ser bort till Norrtull, toro jag.

 4. Musikanta skriver:

  Jag och mina två brorsdöttrar som bor i USA respektive London tycker att det är mycket sorgligt att GB har lämnat unionen. Det ska bli spännande att se hur man löser problemet med skottarna och Nordirland som vill vara kvar. Intressant att läsa De Gaulles citat – redan 1963. Men jag förstår det andra citatet – när jag läste i London på 50-talet var UK fortfarande ”The Great Empire.” Och det är ju tydligen mina jämnåriga och något yngre som röstat för att gå ur.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, de yngre är ledsna och besvikna – det vill säga de som röstade, för valdeltagandet bland unga var förvånansvärt lågt. Och många av de äldre som röstade för ”leave” ångrar sig nu när det börjar klarna att många av de löften som gavs inte går att uppfylla. Vi får se hur det går…

 5. Roger skriver:

  Det ser ut som från Enskede! Ja från ditt fönster, men jag kan ha fel?

  • Karin skriver:

   Enskede känns lite oväntat! Riktigt så kuperat är det inte där, tror jag. Utsikten från fönstret är vanligtvis den som finns uppe i sidhuvudet. Byggplats Slussen rakt nedanför fönstret och sedan Gamla stan och Norrmalm i fjärran.

Kommentarer är stängda.