Rickshaw på svenska

Sommar i stan betyder museibesök. Fotografiska ligger nära till hands och visar nu Bilden av Greta, Lars Nordins jättesamling med Garbo-fotografier.

DSCN4991Utställningen på Fotografiska ger Nordin en chans att se alla sina foton på ett ställe; det har han inte haft plats för tidigare, berättar han i en intervju i DN.  Där kan man också läsa om de penntroll som han inte lyckats ropa in på auktion. En liten armé av  penntroll som Greta Garbo hade under sängen!

Även om jag aldrig varit sådär extremt intresserad av Greta Garbo är det kul att se hur hon är på något sätt tidlös, trots all tidstypisk fotografering och rekvisita. Hennes charm och utstrålning håller sig genom decennierna.

DSCN5005DSCN4997DSCN5007

DSCN5023

Och medan man ändå är på Fotografiska måste man passa på att se utställningen med Hannah Modighs bilder från Louisianna, Hurricane season. I ett översvämningsdrabbat område med människor som kämpar lite på marginalen har hon skapat konstverk som är både varsamma och vackra. hannah modighOch så finns förstås Nick Brandts Afrikabilder, Inherit the Dust, Åke Erikssons fotografier från romska miljöer, Non Grata och årets unga nordiska fotograf, Aapo Huhta och ytterligare utställningar som jag får ta nästa gång…

DSCN5028Utanför Fotografiska (då jag var ganska trött i fötterna) finns en slags rickshaw som står och väntar på passagerare. Dom erbjuder skjuts till Slussen, vilket egentligen passar mig bra. Men det känns lite avigt att någon ska slita för att jag inte orkar gå. Det finns ett slags eko av kolonial ojämlikhet inbyggd i situationen så jag avböjer först. De unga starka sommarjobbande killarna insisterar dock: ”Klart du ska åka. Fotografiska bjuder!” När de dessutom berättar att deras fordon är eldrivna känns det helt okej.

Det här inlägget postades i Foto, historia, konst och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Rickshaw på svenska

 1. Annika J. skriver:

  Tänk, rubriken får mig att slira in på ett sidospår. ”Rickshaw på svenska var väl riksha, i alla fall ett tag.” Vilket jag tänker för att jag har gamla Kipling-översättningar och någonstans finns ”The Phantom Rickshaw” som ”Spök-rikshan”.

  Av den anledningen kollade jag vad SAOB har att säga. Intressant var det, med många olika stavningsvarianter för ordet, men en någorlunda modern människa får stålsätta sig lite. Där står nämligen en del som må ha ansetts anständigt förr, men som är svårt att svälja nu.

  • Karin skriver:

   Ja, det var verkligen skrivningar kraftigt färgade av sin tid!

   Jag funderade inte ens på stavningen så det blev väl den koloniala varianten direkt. Nu när jag kollar hittar jag hur knäppa översättningar och svenska motsvarigheter som helst: Lådebil (jo, det står så!) och cykelkärra… Mäh! Jag vet väl hur en cykelkärra ser ut och apropå det har jag lämnat in de trasiga hjulen till cykelkärran till cykelbutiken i Avesta för länge sedan så nu borde de vara fixade. Måste kolla pronto. Men en cykelkärra är något annat än en riksha, ricksha, rickisha, rickshaw osv.

   • Annika J. skriver:

    Haha, ja cykelkärra är ju bara tokfel! Hm, vad borde fortskaffningsmedlet ifråga heta egentligen? Cykelskjuts, skjutscykel, cykeltaxi?

    Den ursprungliga varianten utan cykel men med stenhårt arbetande människa, finns väl (förhoppningsvis) inte längre. I alla fall inte i Sverige!

    • Karin skriver:

     De är nog dessvärre i bruk fortfarande på sina håll, de där kärrorna utan cykel. Dock inte i Sverige, om man inte räknar slitna flerbarnsföräldrar med två-tre ungar och en massa shoppingkassar i och på sin riksha, jag menar barnvagn.

 2. Eva Swedenmark skriver:

  Vilka fina bilder och det är en evighet sedan jag var där. Måste testa och se om jag får skjuts sen också!
  I Calcutta såg jag för bara några år sedan rickshaws dragna av människor, utan ens cykel. Det skulle jag däremot aldrig åka.

  • Karin skriver:

   Många bra utställningar just nu! Och killarna med sina rikshor (rickshawsar) kommer att bli glada om de får skjustas.

 3. Fotografiska är kul! Greta G har aldrig varit min skådisdam, jag är lite för ung – hör och häpna – för henne. Och apropå skådisar: Varför fanns det så mycket filmisar av Doris Day? Ingen samlade ju på den präktiga tösen.

 4. Musikanta skriver:

  Det kan ju vara intressant att veta vad killarna ville ha för skjutsen. Skulle inte ha något emot alls att åka med till tunnelbanan vid Slussen. VÄLDIGT lång att gå för en gammal dam i värmen… Har nog mest sett stavningen riksha – det gillar åtminstone datorn som inte gillar att jag lägger till ett -c.
  Ingrid

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Ibland känns Stockholm långt bort! Det finns så mycket roligt som händer och som är svårt att hinna med även om man har semester som jag just nu. Jag vill helst inte flänga runt när jag är ledig om jag kan undvika, men jag blir väl pensionär vad det lider och då har jag fått för mig att man gillar att flänga runt, så jag ser fram mot det! Och jag tar mig för all del till huvudstaden om dt är något som riktigt lockar. Så klart!

  • Karin skriver:

   En timme och 38 minuter med tåget! Det är ju nästgårds. Men jag vet hur det känns när man äntligen är ledig och kan ta det lugnt. Men på tågresan kan man läsa eller lyssna på musik och vips är man framme.

 6. Kristina Lejdström skriver:

  Just nu är Stockholm helt ok när det gäller utställningar.
  Fotografiska måste man ju kolla kanske mer än en gång.
  Hannah Modigh som jag inte visste något om tidigare har
  jag nu sett två gånger. Garbo utställningen lär jag återvända
  till. Minns Kameliadamen på Röda kvarn i ungdomens dagar
  när man diskret grät vid slutscenen och vacklade ut på Biblioteksgatan.
  Kul att färdas så bekvämt tillbaka till Slussen och att bli fångad i
  backspegeln. Även om det var lätt kolonialt!!!

  • Karin skriver:

   Hej där! Visst var det ett givande besök på fotografiska! Jag såg inte att jag fångat dig i spegeln förrän jag laddade över bilderna till datorn. Blev en kul bild tycker jag, med dig i centrum!

 7. Olgakatt skriver:

  Senast jag åkte cykeltaxi var i San Francisco och den killen vägrade att ta emot dricks! I USA! Och han hade ingen elmotor ens.

Kommentarer är stängda.