Hunddagar, Silly season, rötmånad och Almedalen

Nu har hunddagarna börjat. Det är lite olika bud om när de startar; den 2 juli är ett av de vanligaste. Då ska man kunna se Sirius, Hundstjärnan, i vid stjärnbilden Orion i ett läge nära solen. Det är en ovanligt ljusstark stjärna och man tänkte förr att det var en extrasol och att det var därför det blev så varmt under en period på sommaren, hunddagarna.

Version 2

I Grekland menade man att det bara förde elände med sig. Homeros skaldade om Orions hund, den klarast lysande av alla, som bringar hetta, feber och lidande till mänskligheten.

I Rom hette det dies caniculares från latinets canis, hund. (Och där har vi för övrigt också förklaringen till varför värmebölja heter canicule på franska.) Även här innebär hunddagarna elände, förruttnelse och död, ungefär som rötmånaden.

Dog days heter det i den anglosaxiska världen, men det brukar mest användas om sommarstiltjen på börsen. Men där har vi ju samtidigt the Silly Season. Galna säsongen, ungefär. Begreppet myntades i det sena 1800-talets England, när  parlamentet var stängt, myndigheterna jobbade på halvfart och mycket av den övriga verksamheten gick på lågvarv. Då skrev tidningarna i stället om skandaler, berömda brott, udda och exotiska företeelser – allting dög under Silly Season. Rötmånadshistorier, helt enkelt.

250px-Olof_Palme_1968Och här börjar Almedalsveckan. DN deklarerar stolt att de kommer vara där. Artikeln har rubriken: ”Vi täcker skandalerna och utspelen”. I den ordningen…

Det var länge sedan Olof Palme klev upp på ett lastbilsflak vid Almedalen i Visby och höll ett anförande för partikamrater och intresserade turister. Det är – oj –  48 år sedan!

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, historia, Ord och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Hunddagar, Silly season, rötmånad och Almedalen

  1. Hunddagarna hade jag ingen aaaning om, som Palme sa om mjölken – enligt Hasse Alfredson. Eller hur det var. Ska genast berätta för Hjo-Hjo.

    • Karin skriver:

      Ja, jag tror faktiskt han sa det, Palme, i någon TV-utfrågning på 1970-talet. Och det blev ju en kul sketch med Hasse A.

      Men säg inget till Hjo-Hjo om hunddagarna. Han kan bli ledsen över att de är så förknippade med elände överallt där begreppet används!

  2. Lena i Wales skriver:

    Kände inte till detta om hundagarna.
    Silly Season har jag hört talas om, men vet inte om det används så mycket nuförtiden.
    Ha en härlig dag!

    • Karin skriver:

      Det verkar som om sporten tagit över begreppet, både här och i England. Mellan säsongerna – då man inte spelar ligamatcher – florerar rykten och tidningarna spekulerar klubbyten för spelarna. ”Silly season” används om bandy, basket, fotboll och ishockey.

      Spännande med Wales i kväll! Håller tummarna!

  3. Annika J. skriver:

    Åh, en så trevlig text om åh så trevliga gamla idéer! Eller trevliga och trevliga … fascinerande, kanske det heter.

    Den påminner mig dessutom om en gammal film, Dog Day Afternoon som heter En satans eftermiddag på svenska. På den tiden Al Pacino var så ung och så lovande att filmduken liksom brann.

    (Sedan kommer ett litet, litet, litet gnöl: Sirius ligger inte i Orion, men kan lokaliseras med hjälp av Orion. Vi, här, granskar stundom stjärnhimlen genom storkikare ty min andra hälft är astronomiskt entusiastisk …)

    • Karin skriver:

      Jamensåklart – tack! Ändrar till ”vid Orion” så blir det i alla fall inte fel, om än inte heller särskilt klargörande…

      Jag försökte mig också på en förklaring av vad en heliakisk uppgång är, men insåg att jag behärskar området för dåligt, så jag strök det.

      Dog Day-filmen har jag missat, men men jag har läst artikeln… I was there! Eller i närheten i alla fall, vid något liknande rånförsök då jag bodde i New Haven 1972. Det blev rätt uppmärksammat, lite som Norrmalmstorgsdramat.

  4. Anna/notonmusic skriver:

    Silly Season lät verkligen fantasieggande! Man kan göra vad tok som helst och med en lättsinnig axelryckning skylla på att det är silly season med andra ord. Undebart! Tack för ett roligt och upplysande inlägg :-)

    • Karin skriver:

      Visst – är det Silly Season så är det! Och det är något som särskilt tidningsredaktörer oft verkar ta fasta på…

Kommentarer är stängda.