Smällfritt och fint!

Det går att fira valborgsmässoafton utan att använda smällare och annat pyrotekniskt oväsen! Jag blev förvånad när vi kom till majbrasan i går kväll att många hade tagit med sig hund. Glada små vovvar som nyfiket nosade på varandra eller satt i husses eller mattes famn. Jag undrade oroligt: ”Hur ska det gå när det börjar smälla!?”

Men det gjorde det inte! Inte minsta femöressmällare (eller vad det nu kan vara i dagens penningvärde). Ingenting sådant överhuvudtaget. Full fokus på brasan och på den lokala sånggruppens framträdanden. Kul!

DSCN4221

Och så var det den årliga diskussionen om varför vi firar första maj. Jag tror jag skrivit om det för ett tag sedan… Jomenvisst, titta här!

strike-occypy-218x300Första maj och nationaldagen är de enda icke-kyrkliga helgdagarna i Sverige. Den tillkom delvis som ett sätt att hindra konflikter och vilda strejker i samband med första maj. I en fin liten bok Första maj och första-maj- demonstrationerna citerar författaren C.J. Björklund Gustav Möller, som var initiativtagare till lagen om första maj som helgdag: ”Hade jag trott att första maj skulle bli en dag, ägnad ensamt åt bilutflykter och andra lika betydelsefulla idrotter, skulle jag vara färdig att föreslå återinförandet av första maj som vanlig arbetsdag”.

Undrar hur Möller tycker att vi förvaltar reformen idag.

Det här inlägget postades i Debatt, historia, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Smällfritt och fint!

 1. Olgakatt skriver:

  Smällare på sista april är för mig ett nytt påfund – det förekom aldrig i min barn- och ungdom på de orter där jag bodde. Inte heller i den här byn förrän på senare år och tydligen var det så i år. Hundägare var rasande. Grattis till ditt smällfria firande! Fyrverkerier är en totalt onödig, olycksbringande och miljöfarlig verksamhet. Förbjud eländet i lag!

  • Karin skriver:

   Men vad konstigt – det smälldes alldeles väldigt i min barndom särskilt vid Valborg. Det sas att det var för att skrämma bort häxor, onda andar och andra mörkrets makter.

   När det gäller fyrverkerier är jag lite kluven. Jag vill gärna se ett påkostat fyrverkeri någon gång vart tionde år eller så (kanske vart femte…) men i ordnade former och i offentlig regi . Allt småsmällande och halvdana privatfyrverkerier är ju bara resursslöseri, miljömarodi och väldigt irriterande.

 2. LupusLupus99 skriver:

  Ett allmänt fyrverkeriförbud är jag emot. Smällare är redan förbjudet.
  Jag tycket det är en bra kompromiss att det tillåts skjutas fyrverkeri på nyår för
  alla samt att det resterande tid på året krävs tillstånd.

  Det är ju i princip bara 2-3 gånger om året som det anordnas allmänna
  fyrverkerier. Det är vid Valborg vid Åfesten och nyår. Det är inget utbrett problem
  om du frågar mig. Hundägare tycker garanterat annorlunda men vad har de
  själva gjort mer än att gnälla i media?

  Har varit på otaliga allmänna fyrverkerier där folk har haft med sig sina hundar
  som inte brytt sig ett dugg om fyrverkerierna.

  • Karin skriver:

   Ja, om fyrverkerierna är vi nog lite på samma linje: offentliga fyrverkerier vid särskilda tillfällen, men annars inte.

   Hundarna däremot… Jag känner många hundägare som verkligen försökt och försökt få sina vovvar att vänja sig och förstå att det inte är farligt med smällandet. Men det går inte. Så till sist letar dom upp någon plats där det är smällfritt, för att vovvarna ska slippa våndan.

 3. kicki skriver:

  Även vi hade (relativt) smällfritt. Däremot kände jag en gång i tiden en hund som försökte jaga raketerna men den jycken var ganska knäpp i övrigt också. Bl a hade den för vana att sätta sig på ansiktet på den som han ansåg skulle servera frukost och gå morgonpromenad.
  Jag kommer aldrig att skaffa hund.

 4. Karin på Pettas skriver:

  Här smälls det inte heller på Valborgsmässoafton vid brasorna.
  Vi eldar och dricker mjöd, äter struvor och grillar korv. Ungefär….

 5. Tror att smällandet minskat överlag. Även till påsk och nyår. Vår hund är lyckligt ovetande. Också Förstamajtågen tycks ha minskat, här i Hjo var det fler musikanter än demonstranter. Sossarna regerar och då blir det svårt att samla ihop sig. Gissar jag.

Kommentarer är stängda.