Avslut(ning)

Så här skriver skolverket om skolavslutningar:

”Det går bra att ha skolavslutning i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. Det får dock inte förekomma några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse. Däremot går det bra att sjunga psalmen ’Den blomstertid nu kommer’. Den är sedan länge starkt förknippad med skolavslutningar och är i det sammanhanget snarare ett uttryck för tradition än religion.”

Version 3Det är ju bra balans mellan hänsyn till traditioner och den religionsfrihet som ska råda i skolan. Visst kan man vara i kyrkan då och då. Mer än hälften av landets skolor använder kyrkan för sina skolavslutningar.

Det har förekommit en hel del tossigheter eller avsiktliga vantolkningar av vad som gäller idag och det har lett till ett tillkännagivande till regeringen från utbildningsutskottet (där att Alliansen fått igenom beslutet med hjälp av  Sverigedemokraterna). Beslutet fattades i torsdags och såhär skriver utskottet:

”Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag om att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor, i annan utbildning än undervisning, i samband med skolavslutningar och andra traditionella högtider. Exempelvis ska det vara möjligt att använda kyrkor och andra religiösa lokaler vid skolavslutningar.”

Men hallå, utbildningsutskottet! Ni slår in öppna kyrkdörrar! Och inte nog med det, ni skapar irritation och ytterligare förvirring i en fråga som blivit onödigt infekterad.

Det är trevligt om alla i en skola kan samlas för lite högtidligheter då och då under året. Många skolor saknar en aula eller samlingssal som rymmer alla elever. Många kyrkor och kapell står tomma för det mesta. Klart man ska kunna vara där. Men lika klart är det att alla ska känna sig välkomna och slippa ta det av något som kan uppfattas som religiös påverkan.

Uppdatering: Nu är det också lördagstema-avslutning för denna säsong och vårbruket tar vid, sedan sommaren! Tack Livsrummet för inspirerande aprilteman! Vi får se när det blir återsamling efter sommarlovet. Här finns de andra lördagstemabloggarnas inlägg på avslutningstemat: Olgakatt Helena  Gnuttan  Livsrummet  Pysseliten  Anki  Anna Noton Music  Pensionären på ön Klimakteriehäxan och Min natur

Det här inlägget postades i Debatt, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Avslut(ning)

 1. Lena i Wales skriver:

  Äntligen fick jag svaret!!! Tack!!!
  Ha en fin Valborg!

 2. Olgakatt skriver:

  Den diskussionen har ju sprängt alla gränser för dumhet och inskränkthet och det här ”tillkännagivandet” lär inte göra det bättre. Suck.
  Jag har aldrig haft en avslutning i nån kyrka men prosten var med i gympasalen där en hel del avslutningar hölls.

  • Karin skriver:

   Rätt märkligt att just Sverigedemokraterna vill öppna upp för mer religiösa manifestationer i skolan. Det bör ju rimligen innebära att alla religioner som är representerade i vårt samhälle ska ges plats!

 3. ‘Den blomstertid nu kommer i kyrkan är ok för mig. Men det räcker nästan med det. För övrigt tycker jag att SD inte behövs längre. Dessvärre tycker inte alla som jag.

 4. LupusLupus99 skriver:

  Apropå avslut Karin, har du kommit
  till något slags avslut när det gäller
  alla de negativ/diabilder som du
  försöker dig på att digitalisera?

  • Karin skriver:

   Det blev ett litet ljusbord som jag (till nöds) kan fota diabilder och negativ på, såpass att jag ser vad det är och till och med kan dra upp dem lite i storlek.

   Kolla här till exempel. Apropå avslutning.
   avslutning

 5. Kulturchefen skriver:

  Iiiih, den diskussionen är ju för spattig. Allrahelst när några försöker kapa den och hävdar att det är den tilltagande islamiseringen som ligger bakom viljan att låta skolavslutningen vara icke konfessionell. I närområdet ringde en mycket olycklig elevkårsordförande till lokalradion och berättade att det var synnerligen infödda föräldrar som drivit frågan eftersom de själva var ateister och inte ville få sina barn pådyvlade religiösa riter. ”Men nu tror ju alla att det typ är invandrarföräldrarnas fel, alla är osams och det är så himla tråkigt.” Fjorton år och klok som en bok.

  • Karin skriver:

   Mycket klok tjej. Bedrövligt är det! Och just för att slippa religionskrig med skolan som slagfält ska vi ha en sekulär skola. Jag tycker den nuvarande ordningen, men sin lite pragmatiska tillämpning kan funka. Men bevare mig (och skolan) om det blir en ändring år det religiösa hållet!

   • Olgakatt skriver:

    Illa nog att det finns religiösa friskolor! Regeln att det inte får betyda att eleverna utsätts för religiös påverkan där ger jag inte ett ruttet lingon för. Vad är då vitsen med religiös skola? Nog blir det nåt slags moment 22.

   • Karin skriver:

    I de religiösa friskolorna får det förstås finnas religiösa inslag. Tanken är väl att de som vill ha det så får välja en skola efter sin smak, men då vet de ju också vad som gäller: ”De fristående förskolor och skolor som har en konfessionell inriktning får dock ha sådana inslag i utbildningen, men inte i undervisningen.” Och hur kollar man att den regeln efterlevs, undrar jag förstås. Personligen tycker jag det är olyckligt att vi har sådana skolor. De som vill ha en undervisning i någon troslära skulle rimligen kunna ordna det utanför skoltiden. Typ söndagsskolor av olika fason.

 6. Anna/notonmusic skriver:

  Skolan ska helt klart vara sekulär, skolavslutning i kyrkan är för mig en annan sak och har väldigt lite med religion att göra tycker jag. Dessutom växte jag upp i kyrkan och min erfarenhet är att öronen stängdes av när prästen började prata så jag är mer oroad för påverkan från allt barn möter via nätet i dagsläge! Klokt och intressant inlägg som vanligt här inne :-)

Kommentarer är stängda.