Vågar jag önska en trevlig avslutning på detta år…

Just nu diskuteras det livligt om, och i så fall när, uttrycket ”Gott slut!” är lämpligt. Såhär säger Sveriges Radio: ”Från dagen innan nyårsafton och fram till midnatt på nyårsafton går det bra att önska Gott slut!”

Men DN:s Magdalena Ribbing menar mycket bestämt att det är opassande att säga så överhuvudtaget.

Ribbing och andra som ogillar uttrycket menar att det kan misstolkas. Men är inte det en osannolikt paranoid tolkning? Om jag önskar någon ”Gott slut!” så här års räknar jag med att vederbörande fattar att jag vill att det ska bli en trevlig avslutning på året. Inte sjutton tror mina vänner att jag önskar livet ur dem!

guten rutsch Bernardshof traktormuseum

Den här mångtydiga Gott-slut-hälsningen hittade jag på ett traktormuseum i Bernhardshof i Österrike

I känsliga lägen får man väl låna tyskans trevliga slut-på-året-hälsning: Guten Rutsch! Det vill säga God skjuts in i det nya året! Ungefär. Språkvetare grälar om det uttryckets ursprung i Tyskland, men det ska jag inte gå in på här. Det är ju rätt charmigt, tycker jag: Nu rutschar vi in i ett nytt år!

Skannad 9För att ni inte ska känna er vilsna i det nya året kan jag också berätta att Gott nytt år kan användas från midnatt då det nya året börjar och några dagar framöver, tills folk tröttnar.

Därefter tar man till ”God fortsättning!” igen (som man redan kört med i mellandagarna, men då som god fortsättning på julen) ungefär fram till trettondagen. Eller när som helst egentligen. Vem vill inte ha en god fortsättning oavsett årstid?

Gott nytt år-korten från förr har ofta tomtar som sliter på övertid och tjänstgör även på nyåret. Den här missbelåtna tomten till vänster tränar på att ringa in det nya året.

Men den här tomten är lite gladare över sitt nyårsjobb. Han har fått en massa fyrklöver och dessutom kanske dubbelt OB-tillägg. Skannad 5

Vad jag egentligen försöker säga är att jag hoppas att ni alla får en trevlig nyårshelg och ett bra 2016!

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Vågar jag önska en trevlig avslutning på detta år…

 1. margaretha skriver:

  Personligen önskar jag aldrig någon ett gott slut, varför vet jag inte, för jag tror inte att normalfuntade personer missuppfattar det – om de inte vill göra det. Och man kan ju låta bli att önska svårt sjuka vänner ett gott slut.
  Medger att jag understundom blir lite trött på alla standardfraser – men allra värst är de som envisas med att önska ”ett gott nytt 2016”, undrar alltid var de har hållit det gamla 2016 gömt någonstans.
  Margaretha
  som önskar dig
  allt gott,
  oavsett
  årstiden

  • Karin skriver:

   Detsamma till dig oavsett årstid! Och det där med Gott nytt 2016 har du ju alldeles rätt i. Det har jag nog inte riktigt tänkt på – och det har nog undsluppit mig någon gång misstänker jag – det är ju rätt ologiskt.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Jag är uppvuxen med en far som alltid önskade alla ett Gott Slut den här årstiden innan nyårsafton! Så för min del känns det inte fel på något sätt och vad jag vet tog ingen miste på vad som menades heller. Fortfarande säger folk det här på ön i havet, fastän det blir mindre vanligt allteftersom tiden går.

  Jag önskar dig i min tur ett riktigt Gott Nytt År och tackar samtidigt för det som snart har runnit ut i sanden!

  • Karin skriver:

   Vem vet, uttrycket är kanske en finlandism? Eller ålandism, snarare.

   Och nu passar jag på att använda det när risken för missförstånd är obefintlig: Ett riktigt gott slut önskar jag er på Pettas! Och förstås ett fint 2016!

 3. Ulla Laiho skriver:

  Önskar dig ett gott slut på de timmar som är kvar av 2015 och att nästa år blir ett riktigt Gott Nytt År!

  • Karin skriver:

   Tack! Och såhär dags är det ju helt i sin ordning att önska dig ett riktigt Gott Nytt År tillbaka!

   Och dessutom lördagstemadags – oj redan!

 4. Pysseliten skriver:

  Gott Nytt År!! Jag säger det och önskar det också före nyåret, det står ju till och med på julkorten (som i år försnillades och kom bort i en röd låda.) Annars föredrar jag tyskans Guten Rutsch!
  Gott slut funkar också, men jag tycker att det låter som ett förkortat sätt att säga gott nytt år och alltså lite slarvigt, men som variation på nyårsaftonen är det väl trevligt.
  Så jag är alltså ute och cyklar med mina hälsningar, men det gör mej inget.

  Nu önskar jag alla en god fortsättning på 2016!! Må det bli ett fredligt år med vettiga årstider!

  • Karin skriver:

   Nä, vad snopet om julkorten kom bort! Kanske Karl-Bertil Jonsson har adresserat om dem till bättre behövande?

   Kul att du använder Guten Rutsch – det låter väldigt trevligt tycker jag. Men nu är det ett bra 2016 som gäller, så fridsamt och fredligt som möjligt. Allt gott till dig, PK och tjejerna!

   • Pysseliten skriver:

    Nu visar det sig att några julkort har hittat rätt, vilket ju är trevligt, men jag undrar var dom har varit?! Mamma och pappa skickade sina julkort samma dag och till oss kom det fram på måndagen före jul. Man undrar hur det kan skilja så mycket.

    • Karin skriver:

     Tomten kan vara lite nyfiken och kollar igenom julkorten ibland. men bara ibland och då blir det lite olika, tror jag. Alternativt var det någon jullovsjobbande brevsorterare som klantade sig.

 5. Olgakatt skriver:

  Inte är det så viktigt precis hur man formulerar sina välgångsönskningar! Man vill unna sina medmänniskor en trevlig helg och en bra framtid, det är ju huvudsaken!
  Ha det!

Kommentarer är stängda.