Återblick

Sista lördagstemat DSCN1392i år är Återblick, enligt Anna, vilket också kan tolkas som Halvårskoll.  När jag kollar igenom bilderna från senaste halvåret går det bland annat att urskilja ett kulturspår. I juli, till exempel, var vi på Avesta Art flera gånger. Första gången med barnbarnen. De tillverkade hästar, hus och rymdfarkoster och sprang glatt runt i en labyrint som jag inte vågar mig in i. DSCN1450

 

Och sedan tillsammans med Olgakatt då vi tillsammans kunde beundra de olika utställningarna, bland annat en rad Stenmarksbilder, som denna.

DSCN1448

Och fundera över om man kanske skulle kika bakom dessa duschdraperier…

IMG_4791

I augusti var det som vanligt Johan-Olov-dag hos oss i Horndal, där det bjöds på smedmat, kaffe och kringlor och novell av författaren.

DSCN1851I september drog Sällskapsliv på ABF igång. Det är de olika litterära sällskapen som ordnar träffar fem söndagar per termin, där olika författarskap presenteras. Det första i höstas var Aksel Lindströmsällskapet, och man läste berättelsen om Storsjöodjuret med sådan inlevelse att jag gick från mötet övertygad om att Storsjöodjuret existerar.

DSCN2369I oktober var det dags för gissningar på årets nobelpristagare i litteratur och jag gissade alldeles bortitok på Amos Oz.

Skannad 1 (1)

I november var det i stället kulturvandalism, när Kolingsborg vid Slussen revs. I byggnaden fanns målningar av Ingemar Callenberg, som skildrade arbetslivet kring Slussen. Stadens förvaltning försäkrar att konstverken dokumenterats enligt konstens alla regler, vilket ger begreppet ”konstens alla regler” en ny innebörd (fotografera och förstör).

DSCN2611hamnarbetare (1)Och så blev det december och dags för jullovsbesök med barnbarnen på Kulturhuset som har en bra avdelning som heter ”rum för barn”. Innan vi hann dit fastnade barnbarnen dock på plan ett där det finns bord med schackspel. Det är bara att sätta sig ner och spela. Eller, om man är ensam, att slå sig ner och se om det dyker upp någon annan som är spelsugen. Mycket trevligt.

DSCN2822

Av allt som hänt det senaste halvåret var detta bara en liten rännil. Nu är året nästan slut och jag önskar alla som läser denna blogg ett riktigt bra 2016.

Skannad 3

Det här kortet är från början av 1900-talet (eller kanske från slutet av 1800-talet) och kommer från svenska Freds- och skiljedomsföreningen, där min farfar var medlem. Låt oss hoppas på ett fredligare 2016!

Tack Anna för decemberteman! Tack alla medbloggare för ett trevligt och innehållsrikt bloggår! Här har vi alla andra lördagsbloggares halvårsredovisningar: Olgakatt Helena Karin på Åland  Gnuttan  Livsrummet Musikanta Pysseliten Tove  Anki  Anna Noton Music  Pensionären på ön Klimakteriehäxan Min natur 

Det här inlägget postades i historia, konst, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Återblick

 1. Anki skriver:

  Många fina minnen… trevligt med kulturinspirerade evenemang och roligt att kunna göra en del tillsammans med barnbarnen.
  Verkligen ett fint kort från Svenska fred… kan bara önska att det blir ett år med mindre krig och elände.
  Svar på frågan… jodå, den där anden, den finns på riktigt :)
  Önskar dig ett bra avslut på detta år och ett gott 2016!

  • Karin skriver:

   Man trodde mycket, kring förra sekelskiftet, på att det skulle gå att undvika krig tack vare skiljedomsförfaranden. Första världskrigen gjorde slut på de förhoppningarna.

   Allt gott inför 2016 till dig också!

 2. Tove Olberg skriver:

  Rikt halvår har nu gått
  med stort och smått
  Snart ett nytt helår
  framför vår dörr står
  – vi får se vad vi får till
  om vi vill!
  Gott slut!
  Ses på nyåret!

 3. Amos Oz är inte så dum, nobelpris eller ej. Och Stenmarks humor tilltalar mig, mycket.

 4. Musikanta skriver:

  Med barnbarnen på Kulturhuset har jag varit många gånger – alltid lika trevligt. Jag förstår att detta bara var en liten rännil, som du skriver, av allt vad du upplevt det senaste halvåret. Trevligt också att du träffat Olgakatt och att ni varit på utställning tillsammans. Fotografen Stenmark är en ny bekantskap för mig – jag ska googla.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Verkligen generösa utrymmen för barn på Kulturhuset. Enda kruxet är att man inte kan ta med barnvagnen upp dit. Hur gör man då när ettåringen somnat i vagnen och de något större barnen vill dit och leka? I mitt fall löste det sig genom att åttaåringarna snällt satte igång att spela schack därnere, medan jag vankade omkring med vagnen. Men det är ju inte alltid det fungerar.

   Jan Stenmarks specialitet är att ta foton – gärna från femtiotalet – och förse dem med text som ger dem en ny innebörd. Rätt mörk humor ibland!

 5. LupusLupus99 skriver:

  Angående Slussen så sände SVT i höstas en dokumentär om de arkeologiska undersökningarna vid Slussen.

  http://www.svt.se/k-special/se-program/handelser-vid-slussen-den-gomda-staden-avsnitt-1

 6. Anna/notonmusic skriver:

  Är det spegellabyrinten du inte vågat dig in till Karin? Den är en rolig upplevelse! Tittade ni in bakom duchdraperiern? Det tordes däremot inte jag! Kanske vi får ordna en kulturbloggarträff på Avesta Art nåt år? Jag är nere på fem minuter med cykel :-) Härligt fredskort som jag inte såg när jag var här inne igår. Jag såg bara texten under och undrade vilket av bilderna som det kunde vara. Nu fick jag svar på det:-) Tack för ett fint inlägg i återblickens tecken och god fortsättning!

  • Karin Englund skriver:

   Japp. Som dysdirektiker klamrar jag mig fast vin entrédörrens handtag och tar inte ett steg in i dessa förvirrande spegelgångar. Läskigt!

   Jo, jag måste erkänna att jag kikat in bakom duschdraperierna men jag tänker inte berätta vad jag såg!

   Bloggträff i Avesta är ju en lysande idé! Något att se fram mot i sommar, kanske?

 7. Pysseliten skriver:

  Vilken trevlig rännil och jag gillar speciellt slutet där, med fredskortet! På ett sätt var 2016 ett riktigt jobbigt år, och därför kan man ju känna tacksamhet att man är född i Sverige. Avesta Art låter intressant, vi var ju på ett annat konstgalleri nära er (definitionsfråga), men nu har jag alldeles glömt vad det heter … Måste goggla lite.

  • Karin skriver:

   Avesta Art har något intressant varje år och själva anläggningen med masugn och hytta är en spännande miljö. Det blir ett bra utflyktsmål i sommar!

 8. HeLena skriver:

  Ett fint halvår och jättefina bilder! Usch ja 2015 har inneburit en hel del skrutt i krig, människor på flykt och många olika tyckanden i den frågan… Jag hoppas mycket på 2016!
  Ett gott slut och Gott Nytt år!

 9. Karin på Pettas skriver:

  En härlig halvårskoll!
  Och visst finns sjöodjuret !
  Det lär ju dessutom ha en slags underjordisk kanal till Loch Ness fick jag mig berättat när jag var till Östersund för många år sedan. Troligen går den kanalen via Bröd-Selma i Norge….de är många de där sjöodjuren

  Gott Nytt År Karin!

  • Karin skriver:

   Ja det gör nog det! Så sent som 1986 förbjöd länsstyrelsen i Jämtlands län att ”döda, skada, fånga levande djur av arten Storsjöodjuret” och att ”borttaga eller skada Storsjöodjurets ägg, rom eller bo”.

   Det förbudet är visserligen senare upphävt, men det är många som anser att det borde återinföras!

   Gott nytt till Pettasfolket också!

 10. Olgakatt skriver:

  Mera fredsarbete åt folken!
  Mindre kulturvandalism!
  Jättemycket klurig, vacker, provocerande, förvirrande, fascinerande och inspirerande konst åt oss alla!
  Många möten med människor!
  Allt detta och mera därtill önskar jag för 2016 och lägger ett händelserikt 2015 till handlingarna. Avesta Art ligger högt i den högen!

  • Karin skriver:

   Mycket bra manifest för 2016, det skriver jag gärna på!
   Och så hoppas jag att Avesta Art kommer att ingå i ditt arkiv för 2016 också!

Kommentarer är stängda.