I bästa tänkbara ljus

Jag skulle ju berätta om Jimmy Nelsons utställning på Fotografiska i Stockholm. Men för att kunna göra det skrev jag först om Edward Curtis. Nelsons fotografier bygger på samma idé som Curtis: att dokumentera kulturer och folkgrupper som makats ut i marginalen. Båda vill skildra de försvinnande kulturerna i bästa tänkbara ljus. Och båda har blivit kritiserade för det, för att exotisera, för att idealisera och manipulera. Men, säger Nelson, är det inte vad (nästan) alla gör när det är fotodags? Från de uppsträckta familje-fotografierna i finkläder förr i tiden till dagens ”så-snygg-som-möjligt”-selfies.

curtis noataknorra sibirien

 

Bilden till vänster är från Alaska, tagen av Curtis. Den till höger från norra Sibirien, tagen av Nelson.

Visst kan man visa upp sorgliga sidor av alla kulturer, det har Fotografiska gjort i många utställningar, nu senast med Anders Petersens bilder. Det var en utställning som man lämnade i dyster stämning, hur mycket fotografen än bedyrar att han älskar människor.

De motiv som Nelson söker upp har också sina eländen med utsatta miljöer och individer, men det finns det andra som skildrar. Nelsons projekt är att visa traditionella kulturer i all sin prakt och så som de själva vill presentera sig.

Vid en träff på Fotografiska nyligen berättade Nelson hur han arbetar. Han vill att de personer som han fotograferar ska kunna påverka hur de avbildas, därför måste han ofta resa med tolk och ta god tid på sig innan det blir dags för bilder. Vid det laget kanske det hunnit bli oväder, regn eller storm. Då kan det ta lång tid innan det blir någon bild.  samburus berg

Den här bilden av samburus i norra Kenya gick någorlunda snabbt, ett par dagar allt som allt. Andra bilder i samma miljö kunde ta en vecka. De som porträtterades hade bestämda åsikter om vilka som skulle vara med på bilden och vem som skulle sitta eller stå bredvid vem. Tiden gick, solen gick ner, den vita get som också skulle vara med hann rymma, några blev osams, dagarna gick, men till sist blev det en bild i alla fall.

Nelson väljer gärna vackra miljöer för sina bilder. Här är Ladakh i norra Indien.

ladakhi indien

De tuffaste fotoexpeditionerna var nog ändå de som gick till riktigt avlägsna nordliga delar av Ryssland, Mongoliet och Tibet. Mongoliet känns dock jämförelsevis lättillgängligt, när Nelson berättar om hur det var att ta sig till Yamal-halvön i norra Ryssland. Tsaatan, Mongoliet

Det är Uralbergens nordligaste spets innan bergskedjan övergår till att bli Novaja Zemlja. Det tog ett par veckor i en skramlig jeep att ta sig dit. Väl framme visade det sig att tolken inte talade just den dialekten. Nelson blev tvungen att lära sig det nödvändigaste orden innan han kunde börja kommunicera med sina tilltänkta motiv.

jimmy nelson m bok

Nelson med boken Before they pass away

Utan kommunikation, ingen bild, menar Nelson. I alla fall inga porträtt. Det man tar på hundra meters håll med teleobjektiv blir något helt annat. Han vill lära känna de människor han fotograferar.

Efter att ha tagit tusentals bilder har han nu valt ut ungefär fyra hundra som finns samlade i en stor fotobok. Verkligen stor. Om en bild kräver sina 80 centimeter så ska den ha 80 centimeter, insisterar Nelson. Därför finns ett antal utviksbilder i boken, för att panoramamotiven ska komma till sin rätt. Och när boken var klar åkte han tillbaka till dem han fotograferat för att visa resultatet. Även det en viktig del av kommunicerandet, som i sin tur är en viktig del av fotograferandet, enligt Nelson.

Jag kollade för säkerhets skull med Jimmy Nelson om det var OK att jag använder hans bilder här i bloggen och det sa han att jag fick. Tack och bock!

Det här inlägget postades i Att resa, Att tolka, Böcker, konst och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på I bästa tänkbara ljus

  • Karin skriver:

   Imponerande kille. Och med alldeles egna skäl till att börja fotografera långt hemifrån. Ska kanske skriva om det också, men det blir lite långt. Ett nytt inlägg, tror jag.

 1. Ökenråttan skriver:

  Att pynta lite deg till LB gick alldeles väldigt lätt, trots att jag inte hade nåt Paypal-konto och trots att Lille M som sköter den datoriserade penninghantering här i hemmet inte var tillstädes. Jag bara fyllde i och aktiverade tydligen att P-konto, fast jag inte hade nåt innan! Det gick bra och Lotten tackade en kort stund senare för bidraget.

  • Karin skriver:

   Ska försöka igen. Undrar om jag gör nåt fel, för det händer ingenting när jag väl fyllt i alla detaljer och de säger att de ska skicka länk. Mystiskt.

   • Skogsgurra skriver:

    Prasslande papperspenningar per post phungerar phortfarande phörvånansvärt pra.

   • Karin skriver:

    Men Paypal phungerar ju vanligtvis också phörvånansvärt pra. Kollade just hur jag betalade förra gången och det var mycket riktigt via Paypal. Fattar inte vad som händer nu. Kanske jag skickar iväg slantar (gång på gång, för jag försöker ganska ihärdigt) till någon helt annanstans? Ett slags skimming!
    Nä. Det får nog bli phrasslande i år.

    PS. Nu funkar det! Det blev faktiskt mycket lättare när jag registrerade mitt nya kontokort i stället för det som gick ut förra året.

    PPS. För dem som eventuellt undrar vad allt detta handlar om kan jag berätta att jag försökt överföra lite pengar, men misslyckats ett par dagar, tills jag som sagt kom på att använda ett fungerande kontokort. Så enkelt kan det vara ibland!

    • Skogsgurra skriver:

     När allitteration inte är av nöden så är det svårt att förstå vad frasslande betyder. Tänker på små snabba djur. Sådana som dotra en gång utropade ”Titta! Det springer en svans i trädgården!” om.

 2. Krönikören skriver:

  Jag har varit på några utställningar på Fotografiska och oftast gått därifrån lätt deprimerad. Varför måste det vara så? Här var det ju vackra bilder!

  • Karin skriver:

   Det verkar som om konstnärligt foto mestadels handlar om mänskliga svagheter och utsatthet. Viktiga ämnen förstås, men ibland kan det bli lite väl mycket. Som Petersens utställning häromsistens.
   petersen

 3. Musikanta skriver:

  Mycket intressant inlägg! Var det på föredraget som du träffade honom och bad om tillstånd att visa bilderna på bloggen? Helt fantastiska bilder.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack, Ingrid! Ja, det var efter hans föreläsning som jag frågade honom. Vi kom att prata om lite av varje, bland annat de trakter som han varit till i Kenya, där jag också varit, men 20 år före honom.

 4. Hanna skriver:

  Vilka vackra bilder! Sorgsna men ändå något vackert i dem.

 5. Tove Olberg skriver:

  Tusen tack för detta inlägg som jag läser med intresse! Bloggaren ges en eloge vare sig det behövs eller inte :) … fantastik fotograf och bilder … en sann bildsjäl … nu ska jag kolla nästa inlägg i spåren av detta …

Kommentarer är stängda.