Inom fysikens lagar…

Redaktörn och jag diskuterar bilköp. Det är mycket som ska stämma och vi har lite olika preferenser. Höj- och sänkbart förarsäte är vi överens om. Automatväxel får jag argumentera lite extra för. Farthållare gillar redaktörn, medan jag hellre vill bestämma själv. GPS är ett måste för mig, men sådan kan man ju ha separat, så det behöver inte finnas inbyggt i bilen. Ja så där håller vi på, tills redaktörn hittar det avgörande argumentet i en broschyr:

Den dynamiska stabilitetskontrollen registrerar rattvinkel, girning, under- och överstyrning och garanterar att bilen, inom fysikens lagar, behåller sin ursprungliga kurs.

”Det känns ju tryggt”, menar redaktörn ”jag vill inte ha en bil som på eget bevåg upphäver fysikens lagar.”

flygbil

chitty chittyJag tycker nog i hemlighet att det vore rätt spännande med en bil som trotsar naturlagarna lite grann. En bil som inte måste släpa på ett flygplan som ryggsäck, om den t.ex. vill upp i luften.

Kanske något i stil med den flygande bilen i musikalen Chitty chitty bang bang. Tänk att få lyfta över hustaken och bergstopparna när man vill! Tänk så praktiskt i bilköer.

Men en automatlåda är ju också praktiskt i rusningstrafik, som ju paradoxalt nog rör sig extremt långsamt. Redaktörn har nog rätt, trots allt. Vem vet vad en naturlagstrotsande bil skulle kunna hitta på.

Det här inlägget postades i Att tolka och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

27 svar på Inom fysikens lagar…

 1. margaretha skriver:

  En amfibiebil kanske. Det finns ju så mycket vatten i Stockholm – tänk att kunna skippa en bilkö, genom att ta vattenvägen!
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Ja, det vore verkligen en bra lösning på allt möjligt. Men det verkar som om biltillverkarna inte riktigt hänger med i svängarna.

 2. Spanaren skriver:

  Såg du i teve för någon vecka sedan om bilen som flög? 70 liter bensin rymde tanken och på det så kom du långt. Inte bra i köer för den behövde yta för att ta sig upp men sen …

  Så svårt med att köpa bil för det ska bli rätt på en gång. Lycka till med ert köp!
  /kram

 3. Eva skriver:

  Ser fram emot provturen!!

  • Karin skriver:

   Jag var frestad att ta bilen till Uppsala idag, men med tanke på hur svårt det är att parkera i den här stan, fick den stanna hemma. Hoppas den inte känner sig obehövd och övergiven av sin nya familj. Provtur så snart jag kommer tillbaka!

 4. Kicki skriver:

  Grattis (?) Det var liksom dags.

 5. Skogsgurra skriver:

  Jag undrade så. Det finns alltså ett samband mellan vänster knä och tomaten?

 6. Den där med flygplanet på ryggen verkar inte riktigt genomtänkt. Köp inte den.

  • Karin skriver:

   Det har du alldeles rätt i. Jag väntar tills produktutvecklarna kommit lite längre med den idén. Eller hittat på en bättre.

 7. Karin på Pettas skriver:

  Den där amfibiebilstanken gillar jag. Då kunde du ju ta dig över havet på ett kick, bara trycka lite extra på gaspedalen, ta dig förbi Kobba Klintar och glida in bland färjorna i Västerhamnen i Mariehamn, köra upp vid småbåtsrampen bakom Pommern och komma hit på kaffe med dopp.

 8. Kulturchefen skriver:

  Åh, köpa bil. Svårt! Efter två år med min citroën känns den fortfarande som någon annans, blott lånad. Helt oförstående på besiktningen senast; va, samma anmärkningar i år igen? Har ingen annan fixat – nej, just, jädrar, det är ju min egen bil. Trés embarrassant!

  Nå, vad talar ni för språk med nya kärran, då?

  • Karin skriver:

   Klagar bilbesiktningen på din bil? De kanske har fördomar mot fransoser? Jag får höra en del förolämpande omdömen när det går upp för folk att vi köpt en fransk bil, i stil med ”Peugeot: en sitter i, två skjuter på.” Vi kanske ska bilda rör-inte-min-bil-rörelse för franska bilar (jodå, jag har hört ”Citroën – sitt å trängs” också).

   • Skogsgurra skriver:

    För att inte tala om det gamla fabrikatet SIMCA. Det som ofta omnämndes som Franskrost. Och då var det inte kaffe man menade.

    Där kan man snacka om fast rotade fördomar. Franska bilar anses inte vara riktiga bilar. Bortsett från DS 21, 2 CV och Berlinerelvan, då. Samtliga från Citroën.

    Jag hade flera Simca under 60 – 70-talen. Inga problem med rosten. Den SAAB jag senare bytte till var väldigt mycket sämre i det avseendet. Jag tror det var i en SAAB som ebola uppstod.

 9. hyttfogden skriver:

  Vem bryr sig väl om en bil hur den mår?

  • Karin skriver:

   Jag vet, det är många bilar som är sorgligt försummade och nonchalerade. Så jag tänkte att den här skulle få en bra start. Men helst ska det ju vara bra väder om man ska ut och finåka. Hoppas den inte är lättstött eller otålig av sig!

 10. Pysseliten skriver:

  När det gäller bilköp håller jag mig ur vägen. Hittills har jag inte provkört någon av våra bilar innan köp. Bilar är ett nödvändigt ont, det enda jag (numer) ser till att vi har är en vägassistansförsäkring. Den är guld värd!

  • Karin Englund skriver:

   Du är ju precis som redaktörn! Jag glömmer aldrig säljarens min när vi köpte en begagnad bil av en ombudsman på Transportarbetareförbundet. Redaktörn hade ont om tid så jag hämtade bilen för en provtur, tillsammans med säljaren. Vi körde till redaktörns jobb för att han skulle få en chans att provköra, men han kom bara ner på trottoaren, kastade en blick på bilen och sa: ”Den blir bra!” Transportarbetarkillen, som var chaufför, tyckte nog att det var lite väl lättsinnigt.

 11. Musikanta skriver:

  Om jag någonsin köper en bil till, ska den ha automatväxel. Sen blir det billigare med farthållare eftersom det inte är lika troligt att man åker på fortkörningsböter eller mister sitt körkort om man har den på ibland. Med de nya bilarna är det VÄLDIGT lätt att komma upp i 20-30 km över hastighetsgränsen på motorvägarna. Dessutom slipper man få kramp i foten om man kör mer än 30 mil.
  Ingrid

Kommentarer är stängda.