Avesta goes Mondrian

Torget i Avesta är en omdebatterad plats. Det har diskuterats om man gjorde rätt när genomfartsleden gjordes om till gågata och man byggde köpcentret Plus. Borde man inte ha behållit allt som det var? Det tycker i alla fall konstnären Mats-Ola Burman som målade tavlan ”Minus Plus”.

minus plusEn något romantiserad bild måste man nog säga att det är. Detta var också genomfartsled för ganska tung trafik och ett tätt trafikerat busstorg där avgaserna hängde tunga. Men borde man inte i stället ha anammat förslaget som den kända finska arkitekten Alvar Aalto skissade åt son kompis, Avesta-byggmästaren Sundh. Utsocknesbor tycker ibland att det var dumt att inte genomföra Aaltoplanen. Lite av den diskussionen kan man läsa om här.

Men nu har det i alla fall hänt något med det där omdiskuterade Plus-huset. Det har fått en knallblå fasad och lite fyrkantiga inslag i andra färger i mönster som påminner om Mondrians målningar. Rätt tufft, tycker jag och klart intressantare inslag i stadsbilden än innan. Och kolla papperskorgen i blått, nere till vänster, som matchar husfasaden.avesta mondrien

Dessutom är ju gamla stadshuset kvar på andra sidan torget, med sina fina planteringar. Bussterminalen är flyttad, biltrafiken går utan för staden i stället för rakt igenom. Så tokigt har det väl inte blivit?stadshuset avesta

Det här inlägget postades i Debatt, konst och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Avesta goes Mondrian

  1. Skogsgurra skriver:

    Nej, inte alls tokigt. Och med en rejäl parkering som gör det ovanligt lätt att stanna till och handla sånt man behöver.

    Mondrian har varit tämligen aktuell för oss de senaste veckorna. Först ”hemma hos honom” i Holland och sedan på MoMa och Guggenheim. Hans konflikt med van Doesburg kan troligen jämföras med både slussdiskussionerna och pluskampen (se så likt pluskvampen det blev) i hätskhet.

    Vad van Doesburg gjorde? Han började använda 45 graders linjer. Och det hade dom ju tummat på att man inte fick! Undra på att Piet surade till och protestmålade en 45-gradersbild. Men han monterade den så att linjerna lik förbannat blev horisontella och vertikala. Bara för att…

    Men sedan dom blev kompisar igen och allt slutade väl väl?

    • Karin skriver:

      Vilken knäpp idé konstnärer emellan att komma överens att man inte får… Då måste man ju!

      Jag tittade just på olika Mondrianmålningar på nätet för att se om han någonsin använde grönt och det gjorde han faktiskt. Men mycket sparsamt.

  2. Cecilia N skriver:

    Har ingen koll på Avesta och plushus. Men när jag såg den blå fasaden så tänkte jag: ”Har inte Lotten föreläst där?” Jag tycker mig minnas något liknande. Fast antagligen är det fel.

    Att blanda gamla rådhuset och det moderna känns lite vääl i min maggrop. Fast å andra sidan så ligger det ett allt annat än vackert parkeringshus mittemot Domkyrkan i Härnösand så det är väl så det ser ut här och var. (Jag hade kunnat tänka mig en bredare utsikt ner mot vattnet från domkyrkotrappen.)

    • Karin skriver:

      Det måste ha varit något annat hus med blå fasad, för just i Plushuset tror jag inte det finns något utrymma alls för föreläsningar.

      Rådhuset står längst bort i andra änden av det stora avlånga torgområdet, eller kanske det mer är en park. Jag tror det är svårt att se båda husen samtidigt. Men visst skulle man rent teoretiskt kunna föreställa sig att man hade gjort en gågata, men behållit mer av den gamla bebyggelsen (som man kan få en föreställning om på Burmans målning). Men så tänkte man inte riktigt på 1960-talet.

      • Skogsgurra skriver:

        Jag tror att Cessi har rätt. Plushuset förekom i samband med en japansk toalettstol, lyxvarianten. Om det förelästes i samband med lyxmuggen vet jag inte. Men det bloggades om den. Kan ha varit knappt två år sedan.

      • Karin skriver:

        Avesta – ja, Plushuset – troligen inte. Jag tror den spejsade toalettstolen (med automatisk tampongutdragare, tror jag) fanns på ICA, som ligger längs gågatan, men inte i Plushuset. Dessutom fanns nog inte den blå fasaden då. Så för att inte förvirra framtida forskning: Lotten var i Avesta den 13 juli 2012, men inte för att föreläsa utan för att gå på toaletten.

        • Cecilia N skriver:

          Det var just den moderna fasaden jag mindes, fast jag har för mig att det var röd färg och inte blå.

          Ack ja, framtida forskare lär dra en lättnandens suck att vi redde ut vad hon hade för sig, men istället klia sig i huvudet: vem fasen är den där högt uppburna Lotten?

        • Karin skriver:

          Jamenvisst var den röd förut, den där fasaden. Lite roströd, eller något åt det hållet. Undrar var den bilden kan finnas. Jag hittar den inte.

          • Cecilia N skriver:

            Det jag minns om den stora moderna fasaden var att det var svårt att hitta dörren. Nu ringer det en bjällra i fjärran och säger att Lotten var i en stockholmsförort, men den kan lika gärna klinga falskt och mena Luleå.

          • Karin skriver:

            Vet du vad – vi frågar Lotten!
            Hallå Lotten var är du och framförallt, var var du?

  3. ByFånen skriver:

    Om Plus-husets vara eller inte har det skrivits åtskilliga spaltkilometer i lokalpressen under de dryga 40 år huset stått som en veritabel Berlinmur mellan östra och västra sidan, med den skillnaden att här är det öst som har blomstrande handel och väst som hyser polismakten. Västra sidan av Kungsgatan, som huset står tvärs över, hyser några tynande verksamheter, stadens bibliotek och det avfolkade polishuset. Bara någon enstaka patrull intar sitt kaffe där, inte ens pass kan avhämtas .
    Huset är nu inne på sin tredje fasad. Minns inte den första, men den mellersta var roströdaktig och blekgrön. Huset döptes till Plus bl.a. därför att det finns fyra in/utgångar i var sitt väderstreck, gångarna bildar ett plus inne i huset. Vitsigt ska det vara.
    Ett av de mera fantasifulla förslagen till ny fasad som slogs upp stort i Avesta Tidning var att huset skulle få en guldfärgad fasad. Jag tror den blå blev bättre. I och med den nya IKEA-blå fasaden döptes huset om till Avesta Galleria. Färgen har huset gemensamt med Sundhcenter eller Altohuset, som det också kallas, högre upp i backen. Huset ingick i den stadskärna som Alvar Alto ritade. Byggmästaren Ernst Sundh byggde huset åt sig själv. Ett annat av husen som inte byggdes är V-Dala nation i Uppsala. Det huset var tänkt som ”city-hall” för Avesta.Både Gallerian och Altohuset ägs numera av en släkting till Ernst. Därav den gemensamma färgen.
    Genomfartstrafiken som det talats om tidigare hade inte längre varit ett problem. Ungefär samtida med Plus är den ”mellannya” förbifarten med bron över älven vid Lindsnäs. Också den häftigt debatterad vid tiden därför att den trafikleden delvis förstörde det geologiskt intressanta Döda Fallet.

    • Karin skriver:

      Tack för intressant komplettering! Det där med Plushusets namn kände jag inte till, men när man vet blir det liksom självklart. Huvudstråken inne i huset bildar ju ett kors, eller plus.

  4. Musikanta skriver:

    Vad Mondrian beträffar är jag mest imponerad över att han kan måla sådana räta linjer med oljefärg utan att färgen flyter ut någonstans i konturerna. Eller att det inte syns ett enda penseldrag. Eller inte färgerna går i varandra någonstans på målningen! Ungefär som Baertling som jag också beundrar mycket för den sakens skull.
    Taket på huset är jättesnyggt – men kanske hade passat bättre för en Volvoanläggning. På bilden ser färgen nästan exakt ut som Volvoblått.
    Burmans tavla är fin, tycker jag.

    • Karin skriver:

      Ja, man undrar ju om han använde något knep, Mondrian, maskeringstejp eller så. Spännande konstverk är det i alla fall.

      Och Burmans målning är väldigt charmig. Lite naturromantiker var han nog, tror jag. Han brukade väl måla lite stramare annars, men har var intresserad av att avbilda naturen.

Kommentarer inaktiverade.