Vilken kvinna! Man smälter.

elsaNär man ser sig om i biosalongen på den populära barnfilmen Frost upptäcker man att det är fler vuxna än barn i publiken. (Utom möjligen en söndagsmatiné under sportlovet.)

Hur jag vet det? För att jag har sett den ett par gånger, förstås, och för att andra vuxna som jag frågar säger samma sak.

Så när ytterligare något barnbarn undrar om vi kan gå och se den tillsammans, gör jag det gärna. I denna detaljrika, välgjorda film finns hela tiden något nytt att upptäcka. Det är en berättelse om prinsar och prinsessor och den rådiga pojken av folket. Men det är prinsessorna som har superkrafter (Elsa), eller mod och envishet (Anna) att reda upp en rätt trasslig situation.

annaVad har hänt med Disney? Det har ju kommit en del riktigt bra filmer på sistone. Kan det vara uppköpet av den påhittiga och duktiga Pixar Animation Studios som höjt kvalitén hos Disney?

Var det möjligen de som gjorde den fina filmen Röjar-Ralf också, vars tuffa och roliga kvinnliga huvudperson, Vanilja påminner en hel del om Frost-filmens lillasyster, prinsessan Anne.

snögubbe

Snögubben Olof drömmer om våren.

Nej, Frost och Röjar-Ralf är inte gjorda av Pixar. Den gemensamma nämnaren visar sig i stället vara Jennifer Lee. Hon skrev manus till Röjar-Ralf och hon har skrivit manus till och regisserat Frost. Första kvinnliga regissören för en animerad långfilm hos Walt Disney!

Heja Jennifer! Hoppas du får fortsätta förnya filmbranschen med godhjärtade varelser av alla de slag. Som snögubben Olof, som tänder en värmande brasa åt den genomfrusna Anna.

Här finns övriga lördagsbloggare, som idag skriver på temat Pettas-Karins lördagstema Kvinna: Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Malin Olgakatt, Pysseliten och Tove.

Uppdatering den 8 mars. Är inte prinsessorna lite för Barbieaktiga? Är inte den där Anna alldeles för förtjusande, egentligen? Finns det inga mindre sockersöta bilder, undras det i kommentarsbåset.

bad hair2

Nu är det ju så med Disney-produktioner att man håller hårt i bilder och allt presentationsmaterial.

Men jag har i alla fall letat upp ett par bilder till på Anna. Hon är en blandning av Anne på Grönkulla och Pippi Långstrump. Här har vi henne i en skiss som kallas ”bad hair day”. Hela berättelsen baseras på HC Andersens Snödrottningen, men med många avsteg från ursprungsberättelsen.

smockan dallrar

Anna tar ju ingen skit. Inte av någon och allra minst av Prins Hans av de Södra Öarna, som verkligen har burit sig mycket illa åt.

Så illa att man kan frångå alla barnfilmskonventioner och låta Anna ge honom en rejäl smocka så att han hamnar först i en isvak och sedan – nej, det ska jag nog inte avslöja. Se filmen i stället!

Det här inlägget postades i #blogg100, film, Lördagstema och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

27 svar på Vilken kvinna! Man smälter.

 1. margaretha skriver:

  Om filmen kan jag inte yttra mig, men jag tycker nog att det är lite synd att kvinnorna (de du visar här) ser ut att vara släkt med Barbie.
  Margaretha
  som gillar
  snögubben

  • Karin skriver:

   Ja, jag funderade lite på det. Mer japansk manga än Barbie, kanske, men klart idealiserade figurer. Möjligen resonerade Jennifer Lee som så att det blir lite för mycket på en gång med en alldaglig prinsessa. Nu fick hon i alla fall tuffare egenskaper än en prinsessa brukar ha och en handlingskraftig huvudroll.

 2. Kulturchefen skriver:

  Tror att man måste förändra världen en millimeter i taget, så det är nog rätt val. Får alldeles lust att se filmerna! Men visst är det fortfarande fredag? Om inte har jag ett litet problem, tror jag.

  • Karin skriver:

   Lugn, bara lugn, andas… sänk axlarna. Det ÄR fredag!

   Jag tjuvstartade lite med lördagstemat. Vilket förstås innebär ett litet problem: antingen blir det ett nytt inlägg på temat Kvinna i morgon, eller också… äsch, det löser sig.

 3. Skogsgurra skriver:

  Det där sättet att lägga huvudet lite på sned, rikta blicken lite bakåt/uppåt och le. Är det inte lite väl billigt? Garbo kunde hålla på med sånt. Men där ungefär var det utnött. Fanns det inga bättre bilder?

 4. Pysseliten skriver:

  Intressant, men när jag tänker på vilka som gör film är det mest män. Sofia Coppola är förstås ett undantag, hon gjorde ju den coola filmen om Marie Antoinette.

  OT. Du har väll koll?

 5. Karin på Pettas skriver:

  Som vanligt har jag lika roligt att läsa kommentarsfältet som jag har av att läsa själva inlägget, som passar utmärkt på temat Kvinna. Själv har jag inte hittat vilken tråd jag ska nappa tag i ännu…får se vad som händer innan dagen går över i natt.

  • Karin skriver:

   Ja, det är svårt att välja för man liksom snubblar över trådar hela tiden. Ditt häxinlägg skulle ju till exempel ha passat alldeles utmärkt som kvinno-inlägg!

 6. Tove Olberg skriver:

  Inlägget som kom på fredag är då en pyttsak! Du skrev från din vinkel på bio med barnbarnen, vilket är intressant vilka tanker du har kring detta! Gillade läsningen!

  • Karin skriver:

   Tack! det var verkligen rätt uppfriskande med en prinsessa som räddar sin syster alldeles på egen hand och hivar prinsen i sjön för att han är falsk och beräknande. Mycket bra!

 7. Emma skriver:

  Jag håller med om filmen, såg den med Johan. Glad blev jag, så himla skönt att den inte hade det typiska klysch-slutet som den skulle kunna haft om den gjorts för några decennier sen.

  • Karin skriver:

   Ja visst var det lite kul att syrrorna fixade det på egen hand. Eller mest Anna då. Och vilka fina klänningar hon hade. Såg mycket välsydda ut!

 8. Musikanta skriver:

  Jag hinner inte läsa alla kommentarerna, men jag ser fram emot att se filmen tillsammans med de yngsta barnbarnen.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Väldigt bra 3D-effekter. Bästa jag har sett hittills! Jag tror den går både som 3D och vanlig, men det är absolut värt att satsa på 3D.

 9. Gnuttan skriver:

  Visst är det härligt att se alternativ till de sockersöta prinsessorna som inget fixar själv! Den animerade filmen Modig som kom i 2012 visade också på en sådan. Sonen, och jag, gillade Frost skarp, vilket jag också skrev ett inlägg om när vi hade varit och sett den. Barnen i salongen snyftade på kapp, men var lyriska när de gick ut. Sonen kände kylan i blodet i flera dagar och trodde även han var utvald. Sångerna sjunger han fortfarande, liksom Frost-figurerna (i form av de två systrarna) till spelet Disneyinfinity kom snabbt på önskelistan.

  • Karin skriver:

   Kul också att det går så bra för filmen! För det innebär förhoppningsvis att Jennifer Lee får göra fler stora filmer. Och av allt att döma har hon ett bra inflytande på produktionen, både när det gäller kvalitet i största allmänhet och bra genustänk i synnerhet.

Kommentarer är stängda.