Ett slags klarläggande

Förra veckan diskuterade vi kaffefilters nummerbeteckningar, eventuell släktskap mellan Melitta Bentz och Mercedes. Med mera.

Eftersom det var svårt att komma till klarhet om alla dessa mystiska nummer på kaffefiltren skrev jag till sist till det dominerande kaffefilterföretaget och frågade vad som är vad. Och här är svaret:

”När kaffefiltret såg dagens ljus fanns det inte några kaffebryggare, utan man bryggde kaffet för hand. Man valde därför storlek på filter och filterpapper – 100, 102® osv. – beroende på hur många koppar man ville göra, och hällde sedan hett vatten över kaffefiltret flera gånger. Man fick helt enkelt gissa hur mycket färdigt kaffe det redan fanns i kannan. Melitta® uppfann ”1x-kaffefiltersystemet” på 1960-talet. Med de nya kaffefiltren  kunde man bara välja storlek och sedan hälla på vatten och kaffe (dvs. 1 omgång vatten på 1×2 kaffefilter gav 2 koppar kaffe, 1 omgång vatten på 1×4® kaffefilter gav 4 koppar kaffe osv.). Under lång tid fanns det ett system med 100-storlekar parallellt med 1x-storlekar, eftersom det fortfarande fanns filterhållare till båda varianterna i hushållen. Nu för tiden är nästan alla kaffebryggare försedda med ”1×4®”-kaffefilter eftersom de är lagom stora till den vatten- och kaffemängd som behövs i huvudsegmentet 8-10 koppar.

Vi har inte 103 filter eller bryggtrattar till 103 modeller på den nordiska marknaden. Eventuellt om du kan beställa den på nätet från någon sida i USA.”

guldfilter

Så då vet vi det. Och jag efterlyser fortfarande och återigen en filterhållare i storlek 103.

Samtidigt vill jag varna för detta rätt dyra filter som inte fungerar. Alldeles för glest, det släpper igenom massor med grums.

Finns  i modell 1×4 – alltså för huvudsegmentet, remember –  och ska vara gjort av guldtråd. Men vad hjälper det om det inte funkar.

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Ett slags klarläggande

 1. Karin på Pettas skriver:

  Jaha, då visste man det också!
  Man får vara rädd om sitt 103-filter!
  Och hålla ögonen öppna för ett eventuellt fynd.
  Man lär så länge man lever i bloggosfären. Tack!

 2. Kulturchefen skriver:

  Men fantastiska människa! Tack! En aning om förvirringens ursprung är förmedlad, fast förklaringen är helt obegriplig. Vadå man fick helt enkelt gissa hur mycket kaffe som fanns i kannan? Hur vet man inte det? Hälla fler gånger … skumt!

  Tackar i alla fall, det är ett pålitligt bås, detta!

  • Karin skriver:

   Vessego, det var så lite så. Var det ju… Jag är fortfarande lite osäker på varför det först var en hundra-serie och sedan en 1x-serie.

   Men jag är rätt säker på att jag till vardags inte ingår i huvudsegmentet.

   • Kulturchefen skriver:

    Nej, det gör inte jag heller. Här håller jag på och handbrygger en eller två koppar i filter som är avsedda för 8-10?! Chockerande.

 3. Storfiskaren skriver:

  Av svaret att döma så får vi koncentrera oss på att hitta filterhållare utanför den ordinarie affärsmarknaden. Det är ju bra om Skogsgurra söker på USA marknaden så lovar jag att söka på lokala auktioner och loppis i Dalarna. Ska försöka begränsa mig till enbart inköp av filterhållare utan en massa medföljande föremål. Det är inte alltid det är dåligt med lite smul i kaffet. Har för mig att turkiskt kaffe på Cypern innehöll en hel del grums som man fick sila mellan tänderna.
  Appropå auktioner så har jag kopplat på släpvagnen på bilen för ett besök på auktion i Rättvik i morgon. Det kan finnas kartongvis med filterhållare????

  • Karin skriver:

   Underbart Storfiskarn! Det finns gott hopp om att slippa bränna fingrarna (som jag gör nu när jag lyfter upp 103-filtrer med hett vatten ur 102-hållaren, för att det ska rinna igenom). Köp alla 103-filterhållare som lossar!

 4. Musikanta skriver:

  Haha, inte visste jag att det var en så enkel förklaring till 4:an. Har också undrat över varför det står sådana siffror. Hade man kanske kunnat räkna ut om man hade varit smart…
  Ingrid

Kommentarer är stängda.