Röjar-Ralf

270px-Prickätarpucken.svgNågon som har spelat Pac-Man i sin tidiga ungdom? Dataspelet med den där gula pucken som far runt i en labyrint och slukar kraftpiller, med några småmonster (som ser ut som fransiga tehuvor) hack i häl. Pac-man-figurerna har blivit lite kult.  De kan dyka upp som graffiti och de finns naturligtvis med i den populära filmen Röjar-Ralf.

Pac-Man fyllde 30 år för ett par år sedan och rimligtvis bör många av de som spelade Pac-Man som barn ha egna barn idag. Den animerade filmbranschen blir allt tuffare och Disney inser att det är bra att satsa på generationsfilmer för att få en stor publik. Att kombinera dataspelsnostalgi för de vuxna med en lagom spännande handling för de små.
typo-graffiti2evil_pac_man_eating_a_ghost_graffiti_tag_by_zilly666-d4tc5sf

De har lyckats bra med Röjar-Ralf. Den har snabbt tagit sig upp på biotoppen i Sverige. Handlingen bygger på att dataspelkaraktärerna får liv och man får följa dem både på jobbet och på fritiden, då dataspelhallen är stängd. Huvudpersonen Röjar-Ralf ingår i ett spel där han är den destruktive, som river ner. Hjälten, den populäre Fixar-Felix, bygger upp och lagar allt.

röjarralf

Röjar-Ralf i nostalgiskt grovpixlad version

Det är ju Ralfs jobb att rasera, för att Felix ska ha något att fixa, men det är inte så kul att vara skurk, tycker han. Han försöker gå på gruppterapi för onda spelkaraktärer och lär sig mantrat:

”Jag är ond och det är gott nog!”

Men det vill sig inte riktigt. När han inte ens blir bjuden på sitt eget spels 30-årskalas är måttet rågat. Han vill också vara hjälte och bli hyllad som Fixar-Felix.

calhounSå han tar sig över till ett annat spel, av Star-Wars- typ, för att vinna en hjältemedalj. Där härskar krigaren Calhoun och hon tar ingen skit. Inget annat heller, eftersom hon har attityd. ”Smicker laddar inte mina batterier.”

Hon räddar både sin egen och en angränsande spelvärld från insektsliknande monster, snabbare än Anticimex hinner säga kackerlacka.

vanellopeGenom lite Ralf-shabbel hamnar både hon och Ralf och Fixar-Felix i Sockerchock-spelet där de möter en annan minnesvärd hjältinna, Vanellope von Schweetz (lite fånigt översatt med Vanilja von Sockertopp).

Hon är en söt, snabbkäftad glitch, stark men sårbar och förföljd av en ondsint kung. Hon föredrar luvtröja framför prinsessklänning. Och hon har fått en charmig svensk röst av skådespelaren Carla Abrahamsen.

Nej jag ska inte berätta hur det går. Filmen är rolig för stora och små. Man måste inte ha spelat en massa dataspel för att förstå den eller njuta av den. Har du tillgång till något barn i lämplig ålder (från sju år och uppåt), så använd det som anledning att se den!

Min enda invändning är att man inte kan utropa sig till president, hur som helst, särskilt inte om man just avskaffat kungadömet till förmån för demokrati.

Det här inlägget postades i film och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Röjar-Ralf

 1. Hyttfogden skriver:

  Finns det ingen film som handlar om Röjar-Rolf, han som styrde och ställde i
  Normandie på sin tid?

  • Karin skriver:

   Det finns faktiskt en film om Rojar-Rolf, eller Gånge-Rolf här men det är nog någon annan.

   Röjar-Ralf är mer lik den där storväxta Rolf som härjade i Normandie, om det nu var han och om han nu fanns. Nutida historiker gillar att ta kål på alla gamla trevliga berättelser.

 2. Skogsgurra skriver:

  Hjälp!
  Vi sitter och pratar om Miranda. Var finns bilden på dig och hen?

 3. Eva skriver:

  Jag visade Milton affischen, han skakade på huvudet och sa: Läskigt. Jag vill inte se en läskig film. Så det blev Mamman och den vilda bebin.

Kommentarer är stängda.