Varumärkesintrång?

Är det verkligen rimligt att ett politiskt parti kan lägga beslag på begreppet gyllene gryning? Kan man stämma dem, månne, för något – som varumärkesintrång, kanske?gyllene gryning

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Varumärkesintrång?

 1. hyttfogden skriver:

  Är det några som gör det då?

  Så finns det ju ”Gyllne morgon” som Frälsningsarmén kanske vill ha för sig själv och
  ”Gyllene Tider” som Per Gessle troligen tycker är hans.

  • Karin skriver:

   Tänkte på det parti som enligt Wiki är ”ett grekiskt ultranationalistiskt och nynazistiskt parti” och som tagit namnet ”Gyllene gryning”. Det går liksom inte att använda uttrycket längre, så när jag tittade ut i morse tänkte jag ”Åh titta, en riktigt gyllene gryning… nejvisstnej, det funkar ju inte längre.” Och då kan man ju inte riktigt glädja sig på samma sätt. Får väl utbrista: ”Åh titta, den rosenfingrade Eos är i farten!” Eller nåt.

 2. Kulturchefen skriver:

  För min generation är de gyllene skorna signifikativa. Smack, mitt i tonårsåren, liks. Apropå förra inlägget, det är något rart med den torra ironi och parodi som Bettan uppmuntrar till. Lajk!

 3. Krönikören skriver:

  Stäm dem. Jepp.

 4. Agneta skriver:

  Gryning har aldrig fallit mig på läppen, morgontrött som jag är sedan barnsben. Tacka vet jag »kvällens guldmoln fästet kransar«.

  • Karin skriver:

   Då älvorna på ängen dansa…
   Jag brukar ju avnjuta gryningen i femtiden på morgonen, med en kopp kaffe och sedan somnar jag om igen. Men nu när gryningen långsamt försjkuts till framemot förmiddagen funkar det inte lika bra. Men femkaffe måsta jag ha även om det är beckmörkt!

 5. Olgakatt skriver:

  Det är många kidnappade ord och symboler som gör mig upprörd varav hakkorset väl är det värsta. En mångtusenårig vacker symbol är för alltid förstörd.
  Gyllene gryning, sannfinländare, absolut vodka (vanligt simpelt brännvin!) hör till de nyare. Somliga blir t o m varumärkesskyddade eller patenterade. Suck.
  Trist är också att vanliga ord plötsligt blir ”fula” och omöjliga av andra skäl, t ex neger som ju bara betyder svart egentligen. Då är det roligare när skällsord återerövras av de hånade själva som bög, t ex.

Kommentarer är stängda.