Reklam

Tre studenter vid Universitet i Saskatchewan har gjort en film som visar hur könsrollerna brukar se ut i reklamen. Och så låter de män och kvinnor byta roller.  Så här:omvända

Det har förstås skapat debatt. En invändning mot projektet har varit att deras ”omvända” bilder inte alls placerar männen i en utsatt roll. De gör dem inte till sexobjekt på det sätt som kvinnorna ofta är i reklamen. Det ligger en hel del i det, men studenternas bilder gör något annat som kanske är minst lika effektivt. De uppmärksammar det löjliga inslaget i reklambilderna. Konstigt att vuxna människor överhuvudtaget går med på att delta i detta, kreatörer, fotografer, modeller och varuproducenter som tillsammans gör detta möjligt.

Ketchupmamman är inne på den linjen i sin kommentar till den aktuella bikinireklamen på TV, där kvinnor inte kan få nog av att plaska med vatten. ”Åh, vad härligt, någon sprutar mig i ansiktet så att jag spontant kan kasta huvudet bakåt för att åstadkomma världens våtaste whiplashdans! Och sedan sträcka händerna i luftet och göra höftrullningar! Ja, ja! Och nu kan jag på ett avslappnat sätt kasta mig ner på rygg och svanka mig upp halvvägs i brygga!”

Och apropå kvinnor som med obegriplig glädje och entusiasm kastar sig över tillvaron, finns en samling kvinnor som är väldigt glada åt den sallad de får. Women laughing alone with salad heter sidan och ser man det så blir det ju lite lustigt. Försök att tänka in karlar i den rollen i stället, karlar som är överlyckliga över lite grönfoder. Det är svårt!kvinnor med sallad

Musikanta förser oss med lördagsteman denna månad. I dag var det alltså Reklam. Nästa lördag blir det Minnesvärda födelsedagar. Och här finns de övriga lördagsbloggarna: Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt, Pysseliten

Det här inlägget postades i Att tolka, Lördagstema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Reklam

 1. Skogsgurra skriver:

  Syster är nog lite feministiskt enögd. Se här:
  http://www.buzzfeed.com/mjs538/men-laughing-alone-with-fruit-salad
  http://menlaughingalonewithsalad.tumblr.com/
  http://menlaughingalonewithsalad.tumblr.com/page/2

  Men om du vill se män skratta och le i en naturlig miljö så har du exempel här:
  http://www.bigstockphoto.com/image-13109717/stock-photo-young-men-laughing-at-woman-drinking-beer-in-pub-%3F
  http://www.fotosearch.com/BNS390/bn302087/
  http://www.corbisimages.com/stock-photo/rights-managed/42-28997984/two-laughing-man-holding-beer-bottles
  Och så vidare…

  Ditt exempel är för övrigt ett kvinnochauvinistiskt övertramp och ett lysande exempel på oreflekterad överreaktion. Lägg märke till att nipplarna är väl dolda på den kvinnliga modellen och skamlöst exponerade på den manliga motsvarigheten.

  • Karin skriver:

   Alltså de där männen med sallader ser bara fullständigt onaturligt ut! Dessutom är jag övertygad om att du fabricerat den där sidan själv. Välgjord, måste jag ju medge, men onaturlig i alla fall!

   • Skogsgurra skriver:

    Du vet hur det är. I Smedjebacken – ingen plats för sissies – har jag sett grova grabbar rodna när de erbjudits grönsaker till pannbiffen. ”Nä, men mera sås vill jag ha. Och lingon!”

    • Karin skriver:

     Eller Seppo, i serien Seppo och Tuula. Han ringer för säkerhets skull själv och tackar ja till en middagsinbjudan hos en befarad vegetarian till värdinna: ”Jotack, vi kommer gärna. Men inget särskilt besvär för mig. Det går bra med en blodig biff. Nej, nej, inga krönsaker. Det skulle möjligen vara lite ketchup då.”

 2. Karin på Pettas skriver:

  Vad gäller reklam finns mycket att orda om.
  Själv börjar jag nästan tycka att den är roande och skrattretande många gånger…för man måste ju nästan ta den så, fastän det finns raka motsatsens reklam som är allt annat än bra. Men nog fäktas det för att alla ska synas och ibland blir det verkligen magplask som heter duga.

  • Karin skriver:

   Visst blir det fånigt ibland – eller rätt ofta. Vilket man kan studera på alla länkar, mina och brorsans.

 3. Olgakatt skriver:

  Töntig reklam är det ingen brist på….
  En annan sort jag retar mig på är den där bilden på kartongen inte stämmer ett dugg med innehållet. Det gäller mat och leksaker, t.ex.

  • Karin skriver:

   Ja, där kan man verkligen hitta vilseledande marknadsföring! Och det värsta är att ungarna blir så grymt besvikna när den där fantastiska bilden på kartongen inte motsvaras alls av innehållet. Vilket väl är meningen, för då handlar föräldrar och far- och morföräldrar ännu mer…

 4. Pysseliten skriver:

  Jag har missat bikinireklamen, men inte debatten om reklamen för unisexsskjortorna i den nyöppnade butiken i Stockholm! Jag tyckte att En blommig tekopp gjorde sig roligt lustig över reklamen. Sedan blev företaget såklart
  anmälda och dagen efter kan man läsa att dom ber om ursäkt.
  Jaja, det är bara att vänta till nästa gång det händer! Nu känner ALLA till att denna butik finns i Stockholm! Syftet nått.

  • Karin skriver:

   Vilken story! Jag går ofta förbi en av deras butiker, som ligger runt hörnet, hemmavid. De är ”very sensitive to gender and sexual issues” skriver de i sin ursäkt. Men de verkar inte riktigt förstå själva vad de gör när de publicerar de där skjortbilderna. Intressant exempel!

  • Skogsgurra skriver:

   Lite oproffsigt är det nog. Och dåligt genomtänkt.

   Jag störs först och främst av att det ligger lite ovidkommande grejer och skräpar i några bilder. Sådant ska plockas bort. Misstänker att det är chefen själv som plåtat.

   Och att Jennifer i soffan inte tvättat fötterna är direkt motbjudande. Det är sådant som en duktig fotograf omedelbart skulle ha reagerat på. Mer och mer övertygad om att det är ett ”dirt cheap job” – på flera sätt.

   • Karin skriver:

    Jag tror att det är i sådana här trängda lägen (som att bli ifrågasatt av Skogsgurra) som American Apparel hävdar att allt beror på ett missförstånd. Det är helt enkelt så att deras kritiker ”have confused an artistic photoshoot with a product shot”. Man ska nog försöka se Jennifers otvättade fötter som ett konstnärligt inslag.

    • Skogsgurra skriver:

     Nice try – not.
     Varför skulle man artista till det med skitiga fötter i en produktbild? Artisteriet hör väl mera hemma i den konstnärliga bilden? Som vi tydligen inte får se.
     Nej, slarv och dåligt yrkeskunnande är vad det handlar om. Efterhandskonstruerade och ologiska förklaringar gör bara saken värre.

 5. Krönikören skriver:

  Reklam är ofta roande. Ibland sitter vi och försöker gissa vad det är reklam för. Det kan lika gärna vara en bil som ett tvättmedel, så långsökta är de.

  Jag kan i viss mån förstå varför kvinnorna blir så lyckliga över en sallad. Men jag förstår INTE hur de kan blir överlyckliga när de skurar. Nope.

  Den kvinnoförnedrande reklamen har jag inget till övers för. Bort med den.

  • Karin skriver:

   Ja, vi gör likadant. Vad kan nu detta vara reklam för? Pensionsförsäkring? Nehe, det var ytterligare ett schampo…

   Det verkar finnas en hel mängd samlingar med ”Women laughin’ alone with” och liknande. Vore kul om man hittade ”Women lauhging alone when cleaning”!

Kommentarer är stängda.