Nyanser av grönt

Grönt är skönt är dagens tema för Galleri Fredag enligt Annika. Det kan man hålla med om utan vidare. Och när jag försöker ta bilder av allt det gröna ser jag att femtio nyanser av grönt inte räcker långt. Hundra, eller tusen, räcker inte heller och det gröna är inte bara grönt.

Waldemarsudde ställer ut naturfotografier och målningar av skickliga naturmålare, främst Liljefors. På vägen dit gick jag förbi många fina motiv som jag inte såg. Jag uppfattade dem först när jag promenerade tillbaka in mot stan, efter att jag sett bilderna och Liljefors målningar. Så är det ofta med konsten och litteraturen. Den hjälper oss se sådant som som annars gömmer sig i det vi tar för givet.

Så här skildrar Liljefors sommargrönskan, med mycket sommagrönskekänsla. Men med ganska lite grönt, allt som allt.

liljefors1liljefors2Liljefors4

Tavlan visar en rävmamma som bjuder sina ungar på picknick i det gröna. Precis så där såg det ut på Djurgården också. Minus rävarna, då. Som så ofta hos Liljefors tycker jag det är den omgivande naturen som är det intressantaste.lfors mat

Övriga fredagsgallerister hittar man här.

Det här inlägget postades i konst, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Nyanser av grönt

 1. Skogsgurra skriver:

  Det är skillnad på målare och målare!

  Karin: ”Så är det ofta med konsten och litteraturen. Den hjälper oss se sådant som som annars gömmer sig i det vi tar för givet”

  Så sant – det är ju därför det är viktigt med ’onyttiga’ ämnen i skolorna. Annars blir vi lätt okänsliga och tämligen råa typer som varken förstår andra människor eller oss själva. Och inte heller kan glädjas åt det fina i naturen eller på bordet eller hos varandra.

  • Karin skriver:

   Tål att upprepas, den där enkla sanningen att bildkonst är mer än fråga om att kunna se, än om att kunna måla. (Fast lite skicklighet med penseln skadar ju inte.)

   Dessvärre verkar det går åt skogen med de estetiska ämnena på gymnasiet nu, när de inte längre ger poäng.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Så skönt med ditt Grönt är skönt!
  Tack för en liten konstrunda så här på fredagen

 3. Annika skriver:

  Grönt är onekligen skönt!
  TACK för dagens konst :-)
  Ha en fin helg!

 4. Annika skriver:

  Gillar verkligen din tolkning av temat! Rävtavlan är min favorit.

  • Karin skriver:

   Tack! Det föll sig ju rätt naturligt när jag såg all grönska runt omkring mig med nya ögon, tack vare Liljefors.

 5. Olgakatt skriver:

  Blev helt fastnaglad vid detaljutsnitten….

  • Skogsgurra skriver:

   Det var verkligen bra att få detaljerna! Gräset, trasslet, maskrosbollarna. Mycket bra. Måste nog ta oss dit. Men först blir det Ö-vik.

  • Karin skriver:

   Jag med, Olgakatt. Fastnaglad alltså. Till sist började vakterna på Waldemarsudde punktmarkera mig, för de tyckte väl att det såg skumt ut med den där damen som tokstirrade på något hörn av tavlan.

Kommentarer är stängda.