Halvårskoll

Annika och Musikanta svarar för Galleri Fredag respektive Lördagstema denna sista junivecka och det är gemensamt tema: Halvårskoll. Det innebär att det blir en bildkavalkad över det senaste halvåret. Men hur ska man kunna välja bland alla de bilder som man hinner ta under ett halvår? Vi ni se alla 937? Nähä, inte det.

självporträtt 15Då gör jag i stället så att jag väljer ut olika konstverk som jag sett det senaste halvåret.

I januari var det en stor utställning med Helene Schjerfbeck på Waldemarsudde. Hon är en av de där konstnärerna som man gärna ser om och om igen och här fick man chansen att se många av hennes skickliga och gripande självporträtt samlade på en plats.

Från ungdomsporträttens runda, rosiga kinder fram till ålderdomens askgrå, urgröpta ansikten, de sista nästan som kranier. Här är ett från ungefär mitt i livet.

I februari hade Konstakademien flera stora utställningar om Slussen: målningar från Slussen-miljöer, som konstnärer fångat genom åren, foton och modeller över alternativa lösningar på ombyggnaden. febDen här eleganta miljön har fått förfalla och är idag ren slum.

I mars var det Liljevalchs Vårsalong och det är inte lätt att välja en endaste bild från alla spännande målningar, skulpturer, applikationer och installationer. Här är i alla fall en – av många – som jag fastnade för, Randi Leirnes ”Längtan”.Randi Leirnes Längtan

I april var det dags för yngsta dottern att flytta till Brasilien och i avskedspresent fick hon med sig ett stycke svensk natur, en målning av den spännande konstnären Lina Stenqvist.

april

I maj var det Arkivveckan, denna gång förlagd till Västerås och ”alla” var där. Här är det inte ett gäng arkivarier på väg till Västerås, utan arbetare på väg till ASEA. Konstverket heter ”Aseaströmmen” och är gjort av B G Borgström, 1989. maj

Och så juni, med naturfotografer och naturmålare på Waldemarsudde. Samt en utställning med tavlor av Eva Bonnier. Här en först en detalj ur en tavla av Bruno Liljefors, med väldigt mycket juni-känsla.juni Mer om tavlan finns här.

Och så en tavla av Eva Bonnier, Trädgård i Paris, 1885. Så där skuggande sval är grönskan just nu. Ut och njut!juni bonnier

Fredagsgalleristerna finns listade hos Annika i Reston. Lördagsbloggarna är Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt, Pysseliten. Men Byfånen har varit lite osynlig på sistone. Hallå! Någon hemma?

Det här inlägget postades i fredagstema, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Halvårskoll

 1. Annika skriver:

  Det var ju ett annorlunda drag.
  Men trevligt.
  OCH här slog du två teman i en smäll.
  Den utställning du såg i januari hade jag gärna sett också.
  Ha en fin sommar så synes vi i september igen!

  • Karin skriver:

   Det föll sig naturligt med alla utställningar utspridda på halvårets alla månader. Klart vi ses i september – trevlig sommar!

 2. Pysseliten skriver:

  Mmmm, härligt! Jag tar mig alldeles för lite tid att titta på konst! Som au-pair i Hannover slog jag ihjäl mycket tid på Sprengel museum

 3. Annika skriver:

  Nej, inte lätt att välja ut bilder till Halvårstemat!
  Trevligt att följa ditt halvår genom konstverk :-).

Kommentarer är stängda.