Omvärlden avskuren

En mycket citerad brittisk tidningsrubrik från 1940-talet lyder: ”Fog in Channel: Continent cut off.” Dessa kaxiga engelsmän. När det är så dimmigt att det inte går att se tvärs över engelska kanalen är det inte England som är avskuret från omgivningen utan självklart omvärlden som är ”cut off”. Kom jag att tänka på i kväll när jag lyssnade till delar av Camerons tal om att England kanske lämnar EU. I alla fall ska engelsmännen få folkomrösta om saken.

Klart att Englands hållning till EU har varit lite kluven. Inte minst för att Frankrike inte ville ha med England, eftersom man tyckte att de var för nära allierade med USA. På presskonferensen 1963, då Frankrike meddelande att England inte var välkomna sade de Gaulle: ”Talet om att England skulle kunna tillhöra Europa är meningslöst. England är en ö och Europa en kontinent som sträcker sig från Atlanten till Ural. England får klara sig självt.” Men tio år senare gick de i alla fall med, om än med undantagsregler av olika slag. avskuren

Och vad ska vi då säga om denna vy som mötte mig i morse? Omvärlden är avskuren från Södermalm?

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Omvärlden avskuren

  1. Musikanta skriver:

    Jag är inte avundsjuk av naturen, men din utsikt från fönstret gör mig grön av avund, även om den är dimmig.
    Det var ju ett tag sen England och Frankrike var i krig med varandra, men det är tydligen inte bortglömt än.

  2. Skogsgurra skriver:

    Det ser ut som en typisk inversion, det där du har utanför fönstret. Vanligt i större städer och vid låga temperaturer. Det var bland annat den typen av fenomen som fick London att införa Low Emission Zone, som jag så orättvist drabbades av för några månader sedan.
    I Stockholm är man tydligen mera intresserad av trängsel och dubbfrihet. Men Stadshuset kanske uppmärksammar inversionsproblemet så småningom.

Kommentarer är stängda.