Så här blev det

Är inte pumpor ett underskattat uttrycksmedel? Man tar kökskniven och skär ut trekantiga ögon, trekantig näsa  och trekantig mun. Klart!

Barnbarnen har andra ambitioner. Det ska vara hjärtan och pingviner, eller kanske en uggla och så gärna någon girland. Det är inga orimliga ambitioner, tvärtom, men det kräver bättre verktyg än kökskniven.

Så jag letade i gömmorna och hittade ett par skär som egentligen är avsedda för linoleumsnitt, en tapetkniv och en liten liten manick för schabloner (den med lila skaft). Det funkade lite bättre. Men för att få till de där svepande eleganta linjerna som jag tänkt mig, till exempel i en sirlig bladgirland, hade jag nog behövt både mer träning och framförallt farfars träsnidarverktyg. Det ska jag försöka komma ihåg till nästa år.

Till firandet av denna högtid hör allt som barn i olika åldrar kan tycka är läskigt. Här är lite blandade fönsterdekorationer, som en pumpa, en häxhatt, ett spöke, spindel och spindelväv. Där finns en döskalle och en blodig yxa också och ett sår som skulle behöva akutvård.

Fladdermöss ingår också i sortimentet och där har det tydligen blivit vedertaget att fladdermöss är onda och suger blod. ”Nej”, protesterade jag, ”fladdermöss är snälla och äter mygg”. Sjuåringen skakade bestämt på huvudet. ”Förr i tiden ja, men inte nu!”

 

 

Det här inlägget postades i Att tolka och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

31 svar på Så här blev det

 1. Hyttfogden skriver:

  Vi har alltid haft fladdermöss på vinden – några stycken, kanske en familj med anor som flyttade in samtidigt som min morfarsfarfar och hans fru när huset var nybyggt.
  Fladdermössen får gärna bo där uppe under taket strax intill där ena murstocken tar
  slut. Det händer ibland om somrarna att någon liten unge far vilse och dimper ner nånstans i övriga delen av huset. Där sitter den och piper efter mamma och man får ta
  en hink och försiktigt peta ner den där och ställa ut den på gården. Då brukar mamma komma.

  Jag minns särskilt en gång då en liten fladdermusunge kröp omkring på vår altan.
  Den fick vara ifred för mamma skulle nog komma snart. Och det gjorde hon, slog sig ner på golvet intill sitt lilla barn, som kröp intill och diade. Då blir man lite blank i ögona och snörpig i halsen inför en sådan syn.

  • Karin skriver:

   Vad fint! Det ska jag berätta för barnbarnet, så kanske hon ändrar inställning till fladdermössen!

   Jag hittade ett litet mörkt löv på golvet i huset på landet och plockade upp det, men då rörde det på sig. En liten fladdermusunge som navigerat fel. Jag lade upp den på vinden och höll tummarna för att mamman skulle hitta den.

 2. Karin skriver:

  Berätta för barnbarnet att vi också har haft, tyvärr, har haft, sommarkollo för fladdermöss. De kom hit och höll barnbördshus på vinden bakom skorstenen. Också vi har tagit hand om förvirrade små fladdermusbebisar som har kommit bort från sina mammor. Såå mjuka magar som de små har har nog ingen i hela vida världen. Det allra ljuvaste rara mjuka:) Vi lät alltid bebisarna klättra upp på skorstensmuren på vinden och när den pep och gnydde kom alltid en mamma till undsättning och tog hand om sin bebis. De var stora som stora frimärken och det var alltid roligt att se på när de flög första gången. Alla är vi små i början:)

 3. Kicki skriver:

  Ni måtte vara väldigt kreativa med pumporna, här finns det inte en pumpa att köpa.
  Missväxt och elände sägs det.

 4. Kicki skriver:

  Förresten, är det någon som har koll på tema till Galleri Fredag?
  Och så var det en sak till, Musikanta och jag har blivit ihopkopplade på länklistan på Glleri Fredag, så att länken går till mig.

 5. Kulturchefen skriver:

  Fladdermöss. Pumpor. Jag tänker på kameler, jag. Plötsligt påkommen lust att rida kamel. *host*

 6. Kicki skriver:

  Nu har jag forskat och detta var vad jag fann

  Galleri Fredag , Viktoria i Florida föreslår temanL
  nov 2: Laga mat
  nov 9: Mitt favoritrum
  nov 16: Knappar
  nov 23: Böcker, böcker!
  nov 30: Stor och liten

 7. Musikanta skriver:

  Jag blir tårögd när jag ser utsikten från ditt fönster bakom alla fina mobiler. Spindelnätet ska jag vidarebefordra till Casimir som har fladdermusen som favoritdjur. Mamma Mirren skulle göra fladdermusvingar åt honom förra veckan när det var maskerad på förskolan. Hon klippte ut ett par i kartong, men han var inte nöjd när han såg dem. Hon hade glömt den lilla KLON på vingarna. Det ser jag att du också har gjort, men ditt barnbarn (liksom jag som var med då det hände) hade aldrig tänkt på det. Inte heller Mirren. Så det var bara att göra om alltihop eftersom han vägrade att ha dem på sig. Han är som bekant suverän på bilder och ser detaljer som ingen annan.
  Ska berätta om fladdermusungarna för honom nästa gång vi ses.
  Ha en skön Allhelgonahelg önskar
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, tummen glömde jag ju! Kul att Casimir är fladdermusexpert. Som sådan kan man ju inte uppträda i ofullständiga fladdermusvingar, såklart.

   Trevlig Allhelgona du också!

 8. Örjan skriver:

  Fladdermustips:
  Öppna YouTube och sök på ”Austin bats bridge”. (Eller sök via Google)
  Undrar hur många ton insekter de fladdermössen äter per dag?
  Artikel om bron. http://en.wikipedia.org/wiki/Ann_W._Richards_Congress_Avenue_Bridge

  • Karin skriver:

   Wow! Tack för tipset. Det måste jag visa barnbarnen. Och ”free tail bat” måste undersökas närmre. Det innebär väl sannolikt att svansen inte sitter ihop med vingarna, som på våra fladdermöss.

 9. Lotten Bergman skriver:

  Oooh, du och jag har ju precis likadana linoleumplattekarvare! (Och innan jag kom på det ordet i mitt stökiga huvud … Jag tänkte: ”Vad tusan skar vi i? Jag vill säga linoleum, men vi kan ju inte ha skurit i golven …laninala… nej, linullle… nej, linoleum … ja, det måste ha varit linoleum.”

Kommentarer är stängda.