Alla heligas afton

Det här med Halloween är inte så konstigt egentligen. Det kommer av engelskans to hallow, att hålla helig och evening, dvs kväll, eller afton. Alla helgon som inte hade någon egen namnsdag i almanackan firas den 1 november, alla helgons dag. Kvällen innan blir då allhelgonaafton, eller halloween. Seden att fira halloween följde med den irländska utvandringen till USA och där är det fortfarande den sista oktober som är halloween, medan den 1 november kommit lite i skymundan som allhelgonadagen.

Jag kollade vad Wiki säger om Halloween och hittade till min förvåning detta: ”Helgen kan med viss kreativitet även sammanknytas med Alla helgons dag”. Va? Jag tycker inte att man behöver vara kreativ alls för att se detta uppenbara samband. Men eftersom vi flyttat firandet av allhelgonahelgen till första helgen i november tappar vi kopplingen till den 31 oktober och då ser det plötsligt ut som två skilda högtider.

Men de där pumporna då, varifrån kommer de? Jo, det är en lång historia som man kan läsa om här.  Den handlar om ”Stingy Jack” som lyckades lura djävulen och fick honom att lova att han inte skulle göra anspråk på hans själ. När han dog ville inte Gud veta av honom och han var portförbjuden i helvetet, fast djävulen stack i alla fall åt honom ett glödande kol. För att kunna lysa sig fram i höstmörkret karvade han ur en pumpa för sin kolbit och så irrar han omkring än idag!

Om man tycker det är knepigt att få till ett bra halloween-face kan man använda någon förlaga, till exempel härifrån. De finns för alla sinnesstämningar.

 

 

Det här inlägget postades i historia och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Alla heligas afton

 1. Musikanta skriver:

  På fredag firar vi Alla helgons dag i Mogata kyrka, som är öppen för alla som kommer och sätter ljus på sina anhörigas gravar. Vi bjuder på kaffe och bullar och jag ska spela lite meditativa låtar på orgeln mellan 15 och 18 på eftermiddagen. Efter det är det en kvällsgudstjänst med parentation och ljuständning. Det är en fin tradition fjärran från alla dödskallar och benrangel. Men dem brukar jag få besök av på lördagen så jag har försett mig med godis för alla eventualiteter.

  • Karin skriver:

   Fint att hålla öppet och bjuda på kaffe! Och det blir ju egentligen på Alla själars dag, rätt datum och allt. Om den 1 november ägnas alla helgon, ska den 2 november traditionellt ägnas åt att minnas de döda.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Väldigt intressant allt du skriver. Kände nog till en del men inte allt och om hur pumpan blev symbol.

  Här vet jag att det eventuellt kommer gastar på besök ikväll som lovar skrämma vettet ur oss om de inte får godis. :)

  • Karin skriver:

   Det gäller att vara beredd. Skulle det sedan inte komma några trick-or-treatare så får man väl uppoffra sig och äta upp allt godis själv.

 3. Krönikören skriver:

  Tänk vad bildad man blir av vissa bloggar! Tack! Har ägnat kvällen åt att karva ur en pumpa – och nu vet jag varför!

 4. Kulturchefen skriver:

  Ordning och reda på traditionerna! Jag blev lite olycklig igår då grannpojken kom och jag inte hade laddat med godis. Har huvet under armen ibland. Får nog gå dit med en påse karra i efterskott. Han var enormt söt! Och var vänlig nog att avstå från bus ändå.

Kommentarer är stängda.