Promenad på stan

Jag gick förbi Kulturdepartementet idag. Och nu är hon tillbaka, den dansande flickan, som symboliserar lärandets glädje och möda.

Hon fick maka åt sig under ett halvår; flyttades ut i farstun, då man i stället ställde ut hemslöjdsalster i departementets foajé.

Men nu står hon där igen och försöker få till en piruett.

Välkommen tillbaka, säger jag till Torsten Renqvists ”Dansande flicka”.

Hennes utsikt är väl inte så kul, mot en renoveringsinplastad byggnad mitt emot, men för oss som passerar förbi är det trevligt att se henne igen i sin nisch, i stället för det insynsskydd från hemslöjden som departementet satte upp under hennes farstuexil.

Lite längre bort i Gamla stan dök det upp trevliga jättesåpbubblor från ingenstans. De dansade också och lyfte från trottoaren just som alla trodde att de skulle kraschlanda.

Och borta vid Slussen, har Slussen-djuren börjat byta till höstfärger. 

 

Det här inlägget postades i konst och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Promenad på stan

 1. Karin skriver:

  Den dansande flickan är härlig. Några andra ord hittar jag inte just nu.
  Och Slussendjuren blir man bara glad över..
  Det känns som om det var minst hundra år sedan jag var i Stockholm.
  Få se om vi skall få ändorna ur vagnen och komma dit före den 6 dec.
  Uffe har ett presentkort som skall handlas för innan dess..

 2. Musikanta skriver:

  Vackra bilder från Stockholm – det var ju inte så länge sen jag var där. Jag har missat Slussendjuren förra gången jag var där och den dansande flickan. Var i Gamla Stan ligger kulturdepartementet? Jag tycker inte jag känner igen plattorna på gatan…
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Oj då, jag var lite otydlig där. Kulturdepartementet ligger numera på Drottninggatan, vid Karduansmakargatan. Det var i samband med flytten från Mynttorget i Gamla stan som den dansande flickan köptes. Det var innan Utbildnings- och Kulturdepartementet delades upp på två departement. Flickan är tänkt att symbolisera båda aspekterna, konsten och lärandet. Vid ”skilsmässan” mellan departementen fick Kulturdepartementet vårdnaden om henne.

Kommentarer är stängda.