Nej, jag är inte släkt med Peter Englund

För ett år sedan råkade jag skriva något om att Tomas Tranströmer borde få nobelpriset. Strax därefter kunde vadslagningsfirmorna notera att oddsen för Tranströmer föll från 14 till 1,66 . En kompis påpekade att det förstås pågår en intensiv jakt på tips dagarna före litteraturpriset. Kanske har Svenska akademiens ständige sekreterare någon närstående som råkar försäga sig? En gissning från en person som heter Englund i efternamn skulle alltså kunna få stora återverkningar. Så det är bäst att upprepa: Jag är inte släkt med Svenska akademiens ständige sekreterare, Peter Englund.

Och i år då? Alice Munro, eller kanske Amos Oz. Såvida inte Ngugi wa Thiong’o… Fast då borde ju Chinua Achebe… Äsch, jag har ingen aning.

Amos Oz, Alice Munro och Chinua Achebe. Läsvärda, oavsett vem som får Nobelpriset.

Det här inlägget postades i Böcker, Tävling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

29 svar på Nej, jag är inte släkt med Peter Englund

 1. Skogsgurra skriver:

  OK. Då ska jag sänka oddsen för Achebe.

  Utöver att vara en av de mest översatta ”riktiga” (inga falska översättningar av låtsasafrikanska författare) afrikanska författarna är han också en av dem som haft mest skott på mål, om man kan uttrycka sig så. Lite av en Astrid Lindgren. Kanske för populär för att förtjäna ett pris som ju fått namn om sig att kräva ”svåra” författare. Akademien kommer därför med säkerhet att välja Achebe i år.

  Undertecknat:
  Gunnar Englund, släkt med Peter Englund på långt, mycket långt, håll.

  Ranelid har inte fått Nobels litteraturpris. Han har ännu inte börjat håna Nobelpriset, men om han inte får det i år heller så kommer han troligen att börja förtala och förklena det. Alfred Vestlunds reaktion är redan välbekant och Veckobladets förvåning ständigt lika stor.

  • Cecilia N skriver:

   Förklara det här:
   Karin Englund, syster till Skogsgurra, är inte släkt med Peter Englund medan Skogsgurra hävdar att han är det.

   Cecilia N, knappt släkt med nån alls och definitivt inte med nån i akademin.

   • Skogsgurra skriver:

    Det beror alldeles på hur bort långt man sätter gränsen för släktskap. Om man går tio till femton generationer tillbaka så är så gott som alla i Skandinavien släkta med varandra. Skulle det inte hjälpa så får man öka på med några generationer. För dem som tror på Adam och Eva är det inga problem överhuvudtaget.

    Vem blev det? Har varit på stan och har noll koll.

   • Skogsgurra skriver:

    Noll koll, som sagt. Det är ju inte förrän imorgon!

    • Karin skriver:

     Det blev inte helt otippat Robert J Lefkowitz och till Brian K Kobilka. Fast i kemi, då. Litteratur är mycket riktigt först i morgon.

   • Karin skriver:

    Cecilia N, vi har lite olika släktforskarattityder i familjen. Vår far var en lika entusiastisk som kreativ släktforskare och gav du honom bara ett par timmar så hittade han ett möjligt släktskap med de flesta. Själv blev jag (kanske därför?) lite mer av en genealogisk skeptiker. Den kreativa fantasin fick flöda på det etymologiska området i stället, i mitt fall. Möjligen brås SG på far sin, i släktforskningsavseende.

    • Skogsgurra skriver:

     Adam och Eva då? Våra gemensamma urföräldrar.

     • Karin skriver:

      Nja, jag är lite osäker på vad dom kan vara för ena.

      • Skogsgurra skriver:

       Du tror mera på Ask och Embla, då?

       Hela den här grejen gick snett. Jag har inget som helst intresse att vara släkt med någon speciell person. Det var inte mitt syfte.

       Syftet var att göra troligt att det blir Achebe. Och då är det ju jättebra att kunna åberopa släktskap – även om det är avlägset. Matematiskt förhåller det sig så att en individ efter femton generationer har en oherrans massa avkommor. Om man antar 3 barn i snitt (många hade tiotals ungar) så blir det cirka 14 miljoner. Med fyra ungar blir det drygt en miljard. Lägre räknat, två barn i snitt, så dröjer det lite längre, säg 25 generationer, innan man kommer upp i siffror som gör det nästan omöjligt att alla är släkta med alla.

       Ska sånt va så himla känsligt? Än är vi inte släkta med Hitler (Adolf) men med säkerhet med Nero och andra illgärningsmän.

      • Skogsgurra skriver:

       Läs ”siffror som gör det nästan omöjligt att alla INTE är släkta med alla”

 2. Karin skriver:

  Håller med, SG. Det borde bli Achebe. Hans senaste bok har just kommit ut och verkar vara rätt frispråkig om landets ledare och den korruption som råder. Och ”Allt går sönder” är bland det bästa jag läst.

  Men nu när du nämner afrikanska låtsasförfattare öppnar sig ju nya möjligheter, har inte tänkt på det… tror du verkligen att Nina Jaribu har en chans? Det vore ju väldigt roligt;-)

  • Karin skriver:

   Har du förresten tillgång till poeten Vestlunds brev till akademien, där han förklarar att han ”står över” i år igen? Det är ju en mångtydig formulering, som kan vara värd att citeras.

  • Skogsgurra skriver:

   Nina ligger inte riktigt lika bra till som Chinua. Men jag har satt en slant på henne också. Kan skrälla stort. Å då blire kulor!

 3. Musikanta skriver:

  Det skulle vara väldigt roligt att läsa V-s-t-l-nds brev till Akademien. Finns den i senaste Grönköpings eller var? Vet att du var tvungen redan förra året att skriva att du inte var släkt med PE. Det måste väl bli en pöt den här gången – det var väl längesen sist, eller? Achebe har jag också läst en bok av även om jag inte kommer ihåg något av den. Får väl plocka fram den ur bokhyllan i så fall…
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tranströmer får nog räknas till poeternas skara… Plocka fram Achebe oavsett om han får priset eller ej! Han är så bra. Jag ska ta och läsa om honom… en till på långa läslistan.

   Nej jag har inte Grönköpingsskaldens brev till akademien. Hoppas på att Skogsgurra ska leta fram det.

   • Skogsgurra skriver:

    Har inte haft tid eller ro. På grund av mycket egendomligt brev från Transport for London. Börjar misstänka förfalskning.
    http://www.gke.org/pub/files/Transport%20for%20London%20letter.jpg

    • Karin skriver:

     Jamen vad taffligt! Handskriven adress. Inget riktigt brevhuvud och den vanliga Google-translate-svenskan. Så här skulle jag göra: skicka kopia till Transportstyrelsen i Sverige med en medborgerlig begäran att få reda ut detta ärende via dem och att du givetvis är beredd att betala skäliga trängsel/klimat-avgifter, också via dem. Samt kopia på ditt brev till transportstyrelsen till de (sannolikt fejkade) brittiska motsvarigheten. Och naturligtvis en önskan att få en bekräftelse på att brevet mottagits och att förfarandet godkänts.

   • Musikanta skriver:

    Skammens rodnad färgar mina kinder när jag ”glömde” Tranströmer! Kanske beroende på att jag inte läst så många dikter av honom. Eller av någon poet sen jag gick i gymnasiet. Men då läste jag desto mer poesi.
    Ingrid

    • Karin skriver:

     Lätt hänt! Jag försökte dra mig till minnes nobelpristagare fem år bakåt och det gick ju inte så bra, kan jag berätta.

 4. Hyttfogden skriver:

  Så det ska alltså kunna bli en n-g-r i år då?

  • Skogsgurra skriver:

   Om det blir en kvinnlig pristagare, kanske lite traditionellt lagd, så är jag säker på att hon NIGER för Hans Majestät Knugen. Ganska säker.

  • Karin skriver:

   Men Hyttis då…nigerian heter det ju. Vilket på sätt och vis talar emot Achebe, eftersom Soyinka… men han Achebe är å andra sidan från Biafra, så vem vet!

 5. Karin skriver:

  Oj, så spännande att läsa kommentarerna här.

  Karin på Pettas som njuter som bara den av kommenterandet (också)
  på den här bloggen.

Kommentarer är stängda.