Ute i kylan, eller i alla fall i farstun

I Kulturdepartementets lokaler på Drottninggatan i Stockholm står en liten tjej som håller på att lära sig dansa. Det är en bronsskulptur i naturlig tjejstorlek, sexårsåldern ungefär,  gjord av konstnären Torsten Renqvist.

Den köptes till departementet på 1990-talet. Tanken var att den skulle symbolisera hur viktigt det är med konst och kultur för allas vår utveckling, för att vi ska växa som människor och för att vi ska ha roligt, helt enkelt.

Jag är väldigt förtjust i den. Hon VILL så mycket den där lilla tjejen och hon kommer nog att lära sig, även om det än så länge känns lite osäkert med en del rörelser.

Så varje gång jag går förbi henne där hon står i den lilla nischen i departementets foajé, synlig även från gatan, brukar jag heja på henne. Men häromdagen fanns det ingen tjej där. I stället möttes min blick av ett virkat, nej, troligen knypplat insynsskydd, som täckte hela fönstret. Men! Jag gick in förstås för att se vad som hänt och möttes av försäkringar, eller i alla fall förmodanden från de alltid lika trevliga receptionsvakterna. Det var nog bara tillfälligt. Man gör i stället reklam för hemslöjdsutställningen på Liljewalchs i foajén.

Att den lilla tjejen som kämpar med dansstegen har hamnat i farstun och att man i stället satt upp insynsskydd till departementet ska nog inte ses symboliskt. Hoppas jag!

 

Det kan inte hjälpas, men med sin nya placering ser den dansande flickan mer ut som en tafflig trafikpolis som försöker visa folk att de borde gå ut…

Det här inlägget postades i Att tolka, konst och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ute i kylan, eller i alla fall i farstun

 1. Nilla skriver:

  Tafflig trafikpolis var rätta ordet!

  Att de inte förstår att man inte kan flytta runt dansande flickor hur som helst. De förlorar livsgnistan då.

  • Karin skriver:

   Ja och hur ska de någonsin kunna lära sig de där stegen när de aldrig får hålla på…

   Att plocka bort de estetiska ämnena från gymnasiet var ingen bra idé, tycker jag. Visserligen Utbildningsdepartementets ansvarsområde, men Ku-dep måste ju ha gått med på det.

 2. Pingback: Dansande flickan får flytta hem igen | Karin Englund

Kommentarer är stängda.