Dansande flickan får flytta hem igen

För ett tag sedan skrev jag om den dansande flickan på Drottninggatan. Hon som står där i en liten nisch på Kulturdepartementet, synlig från gatan och påminner oss om hur svårt, roligt och nödvändigt det är att få hålla på med skapande verksamhet i olika former.

Hon har stått där sedan början av 90-talet, men en dag var hon borta. Det visade sig att hon var förvisad till farstun, så jag skrev till departementet och frågade om det skulle vara så, för evigt, eller om det fanns en chans att hon skulle kunna komma tillbaka.

Och nu har jag fått inte mindre än två svar. En tjänsteman skriver att det var roligt att det är fler än han som saknar henne och att hon kommer att ställas tillbaka i höst och att konstsamordnaren kommer att kontakta mig. Det gjorde han och av hans svar framgår att den dansande flickan har fått maka på sig för en liten utställning i foajén med anledning av hemslöjdens 100-årsjubileum, men att hon kommer att flyttas tillbaka i slutet av september.

Möjligen hade det gått ställa ut hemslöjdsalster utan att flytta på den dansande tjejen, men det är kul i alla fall att hon kommer att ställas tillbaka på sin plats igen. För uppriktigt sagt verkar hon inte trivas något vidare i farstun, där hon står nu och visar ut folk.

Det här inlägget postades i konst och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Dansande flickan får flytta hem igen

 1. Skogsgurra skriver:

  Häftigt! Det går att påverka. Som det kan konstateras lite då och då.
  Nu får du väl hitta nån i Stadshuset också så att Slussen kan hanteras lite vettigare.
  Till en del har vissa delar ju redan bitit tillbaka. När man redan nu inser att den delen som skulle dra in kulor inte kommer att göra det, trots de vanliga försköningarna och halvlögnerna, inte får ihop ekonomin så finns det anledning att ännu en gång titta noggrannare på Nya Slussen.

  • Karin skriver:

   Precis min tanke. Slussengallerian blir inte av, eftersom ingen är intresserad av att satsa på ett så dyrt och riskabelt projekt. Men då säger man i stadshuset att det förändrar ingenting när det gäller bussterminalen. Här ska sprängas in en bussterminal i berget i alla fall. Trots att bussarna nu får plats på ett bättre ställe, i direkt anslutning till tunnelbanan, där man annars tänkt att gallerian skulle ligga. Den galleria som nu inte blir byggd… HUR många dyra kontrakt har man redan skrivit på, undrar jag.

 2. Skogsgurra skriver:

  Man kan ju se den dansande flickans gester som dels ett stopp, med högra handen, och dels att hon visar ett alternativt val, med vänstra handen.

  En ganska stark symbol för stopp och omtanke (eller omtänk).

  • Karin skriver:

   UT står det på den lilla skylten i vars riktning hon pekar och då känns symboliken mer avvisande, tycker jag. Men placerad någon annan stans, till exempel på stadsplaneringsroteln, vore det intressant att använda din tolkning.

 3. Pettas-Karin skriver:

  Trevligt inlägg och som vanligt trevligt kommentarsfält.:)
  Jag njuter av diskussionerna…känner mig upplivad

  ha en fin kväll!

  Karin

Kommentarer är stängda.