Writings on the wall

Poesi säljer inte så bra. Det är länge sedan en poesibok nådde bättre försäljningssiffror än en roman. Min gissning är att det är nästan 150 år sedan. Då sålde Tennysons Enoch Arden 40 000 exemplar första året (1864) och fortsatte sedan att komma ut i nya utgåvor.

Tennyson (ni vet: ”Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten”) var omåttligt populär, folk vallfärdade till hans hem och köpte hans böcker så fort de kom ut. Många lärde sig hans mest populära dikter utantill och några av hans diktrader har blivit one-liners som har införlivats som sanningar eller ordspråk i engelskan, som ”’Tis better to have loved and lost than never to have loved at all”. 

Eller den här raden i dikten Ulysses: ”to strive, to seek, to find, and not to yield”.

Just den raden vann omröstningen ”Winning Words” i England förra året och har därför blivit en inskription på en mur inom de olympiska anläggningarna i London.”Kämpa på!” blir det väl i svensk översättning, på ett ungefär.

Så det passar ju bra att gratta honom till den olympiska upphöjelsen på hans 203:e födelsedag, idag.

Det här inlägget postades i Att läsa, Att tolka, historia, Ord, Tävling och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Writings on the wall

  1. Nilla skriver:

    Trist att poeterna inte har samma genomslagskraft idag som då. Breda massor av folk i framtiden kommer knappast kunna nutida diktstrofer, by heart. Om man bortser från lyrics, förstås. Men det kanske man inte ska göra när allt kommer omkring.

    • Karin skriver:

      Det har du nog rätt i. Det är förmodligen i låttexterna vi hittar dagens motsvarighet till forna tiders populära poesi.

Kommentarer är stängda.