OS-mysterium

Den olympiska fanan presenterades 1914 av IOK-ledamoten Pierre de Coubertin, pappa till de olympiska spelen i modern tid.

Idén hade varit på tal ett tag och ett annat förslag hade också lämnats in av den svenske IOK-ledamoten Clarence von Rosen.

Jag har inte lyckats hitta von Rosens förslag, men kanske det var något i samma stil som affischen för Stockholmsolympiaden 1912, som von Rosen var mycket engagerad i. Samma tanke, med de svepande fanorna återkommer också i affischen för 1920 års olympiad i Antwerpen.

Pierre de Coubertins idé var att de fem olympiska ringarna skulle symbolisera de fem världsdelar som ”vunnits till den olympiska rörelsen”. De fem färgerna representerade alla de färger som fanns i de anslutna ländernas flaggor.

Jo visst, man brukar också säga att varje världsdel har sin färg. Europa/blått, Afrika/svart, Amerika/rött, Asien/gult och Australien med Oceanien/grönt. Men det var nog inte så det var tänkt från början, utan en friare blandning av färgerna på de olika nationernas fanor.

Fanan med de olympiska ringarna användes första gången i OS-sammanhang i Antwerpen 1920 och skulle ha firat 100-årsjubileum år 2020, vid nästnästa olympiska spel.

Men i London syns inga färgglada ringar till.

Vad hände?

Uppdatering söndag eftermiddag: Den svenska olympiska kommittén håller både helgöppet och hög servicenivå. Så här kommenteras min oro för de olympiska färgernas öde i London av pressekreteraren, Björn Folin: Färgerna finns kvar men i olika manér med färg som bakgrund går det av naturliga skäl inte att ha ringarna i färg. Mot vit bakgrund är ringarna alltid i färg som i den olympiska flaggan som vajar på alla olympiska arenor.

Det låter betryggande. Jag måste hålla utkik lite bättre, för hittills har jag faktiskt inte sett en enda olympisk flagga med de fem färgerna.


Det här inlägget postades i färg, historia och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på OS-mysterium

 1. Skogsgurra skriver:

  Jag såg fem ringar på pinnar ute i vattnet när seglarna fick sina medaljer. Dom hade de gamla vanliga färgerna. Men det är enda gången jag sett dem med färg.

  • Karin skriver:

   Alldeles säker på att det inte var sjömärken av något slag?

   • Skogsgurra skriver:

    Nog för att jag tagit miste – men det sker ej två gånger i samma hamn och endast en gång på varje krog.

    Men det är klart – det kunde ju vara någon alternativ Pridemanifestation. IOC kanske har sålt ut färgrättigheterna?

 2. Skogsgurra skriver:

  Dock finns de där.
  Kolla mailen.

 3. Cecilia N skriver:

  På hästhoppningen, första hindret, är ringarna kolorerade. Och bommarna har också samma färger.

  • Karin skriver:

   Ja, nu har jag upptäckt dem vid ridsport och segling. Men ännu inga klassiska fanor. Funderar just kring detta i ett inlägg idag.

Kommentarer är stängda.