Färger och politik

Jo, det var det där med de olympiska ringarna och varför det inte syns några färgglada ringar i London – och därmed i TV-rutorna – utan bara sobert silverfärgade, vita eller emellanåt svarta. Vad har hänt med de gamla blå-gul-svart-röd-gröna undrade jag i förrgår. Och snabbt som en Bolt på hundra meter fick jag svar från svenska IOK att visst finns det ringar med färg.

Och det gör det ju, ser jag när jag kollar väldigt noga. Jag har ännu inte sett några vajande fanor, men väl en och annan serie med ringar i rätt färger. Eller nästan rätt.

Eftersom färger är symbolladdade har jag svårt att tänka mig att det är en slump att man tonat ner de ursprungliga färgerna, till förmån för likfärgade ringar.

Från början var det ju färgerna i de deltagande ländernas fanor som fanns i de fem ringarna. Och att de var fem ringar berodde på att fem världsdelar deltog. Och kanske på att de fyra färgerna blått, gult, grönt och rött, kompletterat med svart och på vit botten är så rent och enkelt.

I dag har det tillkommit ytterligare några fanfärger i världens länder, till exempel orange och lila. Och då löser man problemet i London med att använda just orange och lila som dekorfärger, tillsammans med enfärgade ringar.  Samt originalringarna lite här och där.

Eller hur har diskussionerna gått? Jag skulle så otroligt gärna ha velat vara med i mötena kring utformningen av symboler och färgval!

Det här inlägget postades i färg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Färger och politik

 1. Örjan skriver:

  Är det i år som man tagit bort färgerna. Minns ej 2008.

  • Karin skriver:

   Jag tycker att det verkar vara mer uttalat i år. Det har förekommit enfärgade ringar tidigare, men som den färgnörd jag är borde jag ha reagerat. Det har jag dock inte förrän i år.

   Verkar lite extremt med allt silverfärgat och jag misstänker att det beror på Qatar. Och deras lila flagga. De är verkligen på hugget och har fixat fotbolls-VM 2022 och de har troligen protesterat mot att lila inte finns med bland de olympiska ringfärgerna.

 2. Korpus skriver:

  Såg just de här i publiken. Du får skaffa sådana, så ser du de färgglada ringarna överallt. Eller, tja, då borde du kanske snarare låta redaktörn bära dem?

 3. Kicki skriver:

  Och jag ser ingen bild över huvud taget.

  • Karin skriver:

   Men för bövelen, Safari, skärpning. Det var samma bild som jag använde i förrgår och samma uppladdning, samma allting och plötsligt väljer den att göra bilden osynlig. Jag förstår mig inte på det här. Men tack för att du har tålamod att varsko mig när Safari sätter sig på tvären! Nu ska det funka, hoppas jag.

 4. Skogsgurra skriver:

  Safari? Vad är det?

  • Karin skriver:

   Safari är ett webbläsarprogram. Firefox ett annat. Om jag går in i WordPress (bloggverktyget) via Firefox är det väldigt lätt att lägga in och redigera bilder. Om jag går in via Safari är det krångligt. Men om jag lägger in bilder via Firefox händer det att bilder ibland (av obegripliga skäl) inte syns när man går in på min blogg via Safari. Eftersom Kicki har Safari som webbläsare fungerar hon som kavlitetskontrollant, de gånger jag glömt att öppna via Safari för att kolla att bilderna syns.

 5. Kicki skriver:

  känner mig som en gnällig petmoster

Kommentarer är stängda.