Fredagstema: Sommarens bästa

Tema denna fredag är Sommarens bästa. För att göra det lättare att sovra bland allt bra har jag bara tagit med bästasaker som börjar på bokstaven B.

Under hela min uppväxt tyckte jag att det bästa, ja själva poängen med somrar, var att få bada. Det hör fortfarande till favoriterna. I sommar kunde vi ta första doppet i maj och sedan har sjön hållit hyfsade 20 grader, så gott som hela sommaren, det är helt OK. Fast nu är det tre dagar sedan senast och det är dags att börja längta efter nästa sommar. Eller dra igång…

bastun, som fick ett nytt däck förra sommaren (tack syrran och pensionären!). Där har det varit varmt och soligt nästan varje kväll. Solen kryper liksom under molnkanten och värmer mot bastuväggen på kvällen, så att även den regnigaste dag har avslutats med en solstund.

Klicka på bilden så syns blommorna bättre.

Blommorna i de olika rabatter som min farbror anlade en gång fortsätter att glädja och överraska. Den blå bergvallmon är en kinkig blomma som jag blir lika glad åt varje år.

Mittblomman är inte en tistel utan en alpmarton som glädjande nog har överlevt en lika nödvändig som äventyrlig flytt. Sommaren bästa nykomling är den trevliga rödgula spanska fanan som slog ut när Spanien vann fotbolls-EM.

Bästa bio var utan konkurrens (också i betydelsen att vi inte sett så många filmer) den irländska filmen The Guard. Svår att göra rättvisa på några rader, men jag förstod att jag måste se den när två personer, vars omdöme jag litar på, tillbringade en hel kväll med att återberätta handlingen för varandra under stigande förtjusning. Nu när jag sett den förstår jag dem! Finns på DVD.

Sommaren bästa bok är som vanligt Sommarboken, som jag brukar läsa om och sommarens bästa birds har varit fiskgjusarna i sitt bo i Estland, som vi har kunnat följa i direktsändning från ägg till flygfärdiga ungar.

Sommarens bästa bakgårdskantareller dök upp bakom huset. Massor. Det var bara att gå ut och plocka, ungefär var tredje dag. Där har det aldrig växt kantareller förut!

Men denna sommar har de tydligen funnits överallt, så varför inte bakom vårt hus. ”Jag går ut och hämtar kantareller” säger vi numera. Hämtar, inte letar.

Men det allra bästa med sommaren är ändå att man hinner umgås. Besök har det varit gott om, alla lika starka kandidater till årets ”best-guests-of-the-year-award”, så det blir delad första plats för allihop. Och så barn och barnbarn, förstås. Såhär sammanfattar sjuåringen sommarfröjderna. Hon själv, till vänster, gillar glaskulor, jordgubbar, blommor, regnbågar, hästar och katter. Femåriga brorsan i mitten gillar att hoppa studsmatta, spela fotboll, leka med …eh, nåt monster och sin mycket naturtrogna orm. Lillebror som är två år gillar enligt storasyster bilar, lekstugan, leka i sanden och sina gosedjur. Mycket träffsäkert. Och farmor gillar enligt henne att ”gå i skogen, simma i sjön, kantareller – och så oss, förstås!” Alldeles riktigt!

Här kan man läsa om de övriga fredagsbloggarnas sommarfavoriter:

Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt

Och nästa vecka är temat Ny termin. Sedan tar Musikanta över stafettpinnen och lämnar den i oktober till Karin på Pettas. Den ursprungliga  ”Show-and-tell”-gruppen kör igång i september med mer renodlat bildberättande Galleri Fredag, för hugade fotografer.

Uppdatering: Det slår mig just att vi kanske ska göra om fredagstemat till lördagstema, för att undvika krockar och för att de som vill fortsätta även med Galleri Fredag inte blir alldeles sönderstressade.

Det här inlägget postades i Att odla, Att rita, Att tolka, fredagstema. Bokmärk permalänken.

27 svar på Fredagstema: Sommarens bästa

 1. Karin skriver:

  Så mycket Bra Sommarens bästa du fick med i ditt inlägg.
  Jag är imponerad över två-åringens teckning, de andras också förstås, men två-åringar brukar för det mesta rita betydligt mindre avancerat.
  Blå bergsvallmon gör mig grön av avundsjuka, den är så vacker men ack så svår att få att överleva, martorn är också en favorit som jag inte har testat själv.
  Bastu saknar jag innerligen. När vi renoverade det gamla skolfortet, nödsakades vi ta bort bastun för lagerutrymme till bageriet. Känner mig aldrig ren längre på samma sätt som tidigare…så bastu står på högsta prioritet just nu
  Mitt inlägg kommer som vanligt litet på efterkälken
  Fredagen bjuder som vanligt på mycket arbete

  ha en fin dag!

  • Karin skriver:

   Man kan bli lite larvig när det gäller blommor. Det är nästan så att jag faller på knä för bergvallmon av pur förtjusning och tacksamhet, när den blommar.

   Teckningen av tvååringen med favoritsaker är gjord av sjuåringen – måste nog förtydliga där. Själv ritar tvååringen mest runda ringar, tittar förundrat på dem, visar dem för hela världen och utbrister: Ett O!

   Och det slår mig just att vi kanske ska flytta fredagstemat till lördag, så att det inte krockar med Annikas. Tar med det i en uppdatering.

 2. Musikanta skriver:

  Så fyndigt av dig att välja bästa saker som börjar på B! Det finns ju så mycket. Jag kan ju hålla med om både barnbarn och böcker. Håller just på att läsa Sommarboken efter din rekommendation (och även andras) och har kommit till det stället där de träffar på den nye husägaren. Känner igen mig väldigt mycket i farmor…
  Jag vet ju inte om det är någon annan som ville hitta på ämnen för september. I så fall står jag gärna över.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Alltså den där scenen när farmorn och Sophie gömmer sig för husägaren… Ja och alla andra episoder i Sommarboken. Så bra.

   Klart du ska ta över i september. Ingen annan frivillig har hört av sig och sedan kommer det ju fler månader. Fast, som jag skrev i kommentaren till Karin på Pettas kanske vi ska flytta fredagstemat till lördag, så att det inte krockar med Galleri Fredag.

 3. Musikanta skriver:

  Det är en alldeles utmärkt idé. Då har man ju hela veckan på sig att skriva temat. (Har äntligen lärt mig hur man schemalägger inläggen.) Jag är helt med på det. Det låter trevligt med ”Lördagstema Show&Tell” helt nytt, dessutom eftersom det aldrig tidigare har existerat något sådant efter vad jag vet. Fråga gärna övriga fredagsbloggare vad de tycker så att jag får veta det snarast.
  Ingrid

 4. Annika skriver:

  Hej Karin!

  Vad klokt tänkt av dig att flytta ert tema till lördagar. Inte för att det gjort ngt med dubbeltema på fredagar, men som du säger kanske det blir lite lättare.
  Show and Tell började ju en gång som rent fototema, och det är det vi gamlingar i gården vill återinföra. Du vet, många är ju såna fotnördar (mig själv inkluderad). Det vore toppen om du också vill vara med på Galleri Fredag. Vem vet? Jag kanske hänger med på ert lördagstema också?
  Men, du resonerar O så klokt.
  Sommarboken är en bok som jag läst sönder. Jag älskar den SÅ!! Den är sommaren i nötskal. Speciellt för mig som har sommarstuga i den finlandssvenska arkipelagen.
  Ja, det är verkligen en bok det!!
  Ha en fin fredag!!!
  Hälsar Annika i Washington

 5. Annika skriver:

  FOTONÖRDAR ska det STÅ!!
  HUA, någon fotnörd är jag inte…
  ;-)

  • Karin skriver:

   Hej Annika! Vad kul, jag kommenterade just hos när din kommentar dök upp här. Ja, visst är det bra om vi kör olika dagar, särskilt som några säkert vill hänga med på båda temana. Så jag tror vi kan spika det där med lördagstema för de mer textroverta, Galleri Fredag för fotOnördarna och båda delarna för oss som har svårt att bestämma oss för vilketdera vi är.

   Trevlig helg!

 6. ByFånen skriver:

  Det där med b för bäst var ju en kul tiwst, befrämjar ordbruk och kreativitet.
  Bra ide med olika dagar! Dubbla teman blir en utmaning. Jag gillar ju både text och bild, men det var skrivandet som ledde mig till blogg. Så om jag måste välja blir det fredagstema för min del. Kan man smyggalleria, precis som jag smygskrev innan jag ”kom ut”?

  • Karin skriver:

   Visst kan man köra galleristernas teman, lite sådär vid sidan om, om man vill (länk till Galleri Fredag i mitt inlägg). Eller kliva in i galleriet och hänga upp sina foton. Du har ju en hel del att visa upp! Och när du väljer fredagstema ser det alltså ut att bli lördagstema från september och framöver.

   • ByFånen skriver:

    Vi kör med det. Lördagstema it is!
    Vad gäller mängden foton är det väl ingen i lördagsgruppen som lider direkt brist.
    Jag tycker vi ska meddela att även vår grupp är öppen och den som vill kan anmäla sig till temavärden.
    Tekniken är lustig, verkar som kommentarer läggs för moderering när man kommenterar från en dator man inte använt förut.

    • Karin skriver:

     Japp absolut en allmän inbjudan att delta för dem som känner för det! Antecknar för kommande fredagsinlägg.

     Och din senaste kommentar hittade jag i en spamhög som handlade om att jag borde delta i någon hästtävling (hoppning!), köpa en tjusig bröllopstiara billigt, samt att jag vunnit en massa pengar. Du hamnade nog i det sällskapet om ip-adressen var lite ovan för min dator.

 7. Kicki skriver:

  Fotogalleri är nog bra, men iPhoto har för vana att gömma mina bilder lite då och då. När det tar en halv natt att leta efter bilder som jag ändå inte hittar känns fotogaller inte så lockande.
  Men det är ju lite lockande ändå.

 8. Olgakatt skriver:

  Lördagstema och Gallerifredag blir det!

 9. HeLena skriver:

  Lördagstema låter toppen:) jag har ju svårt att hinna skriva i veckorna så det blir fint. Gallerifredag och lördagstema! Kul!

  Jättetrevligt inlägg och ett härligt tema. Sommarboken har jag inte läst och heller inte sett ”The Guard” så nu blir det till att förkovra mig i dessa två:). Tack för tipsen!
  Ha en skön söndag!

 10. HeLena skriver:

  glömde….
  Jättefina blommor! Jag önskar mig fina vackra rabatter med blommor men jag har inte hunnit dit ännu :p men ska absolut fixa till det, här hemma på ”naturtomten”.

  • Karin skriver:

   Tack! Efter att vi var tvungna att gräva upp halva tomten för nytt avlopp har det känts lite ödsligt, så jag testar krukor och annat för att se vad som funkar. Just Spanska fanan var en trevlig ny bekantskap. Köpte några plantor för en billig penning i början av sommaren, tryckte ner dem i balkonglådor och glömde i stort sett bort dem. Men de satte igång att klättra och blomma och fortsätter än. Mycket dekorativ och lättskött!

 11. Nilla skriver:

  Underbara sommar. Det blir allt vemodigare för varje år att lämna den bakom sig. Kanske blir man alltmer blödig med åren?

  • Karin skriver:

   Jo, det blir man nog. Och vintermörkret blir allt mörkare för varje år. Funderar på vad jag kan göra åt det där. Nya lampor. Måla vitt. Flytta arbetsplatsen så nära fönstret som möjligt. Se till att få minst ett par timmars dagsljusexponering varje dag, planera in någon resa söderut när det blir som värst, starta något roligt skrivprojekt så att man glömmer det där med mörker… Nåt sånt, gärna alltihop, kanske hjälper lite grann?

   • ByFånen skriver:

    Nya lampor ingen tröst. Nu får man bara ha såna där eländiga lågenergieländen med världens taskigaste färgspektrum, följden är att inget får klara färger! Hur kan det vara bättre med lågenergilampor med kvicksilver i??

    • Karin skriver:

     Kvicksilverlamporna är ett verkligt stolpskott, men enligt Skogsgurra ska LED-lamporna fungera. Dyra, men långlivade. Hur det är med ljuskvalitén vet jag dock inte.

     • Skogsgurra skriver:

      Kolla Philips DOE-vinnande LED-lampa. Garanterad livslängd över 50 000 timmar. Hög verkningsgrad som gör att den betalar sig på några år. Även med 250 kronor blir det billigare än att köpa 50 glödlampor. Färgåtergivningen överträffar DOE:s krav. För tillfället endast i USA. Snart i en butik nära dig.
      Glöm LEDarnas dåliga rykte. En lögn som sprids av bluffbolaget LightLab.

 12. Gnuttan skriver:

  Så kul med barnbarnens bidrag till sommarinlägget! :-)

Kommentarer är stängda.