Problem med en perfekt lösning

Även om man inte är specialintresserad av korsord är det möjligt att man stött på namnet Will Shortz. När han var i nioårsåldern hade hans mamma sina bridgekompisar hemma en kväll.

För att sysselsätta sonen ritade hon några streck kors och tvärs på ett papper och sade att han skulle försöka skriva i ord som passade ihop på båda hållen.

Så han satte igång och sedan slutade han aldrig. Han började sälja sina korsord när han var 14 och han är nu sedan många år redaktör för New York Times korsordsavdelning. Dessutom fyller han 60 idag. Grattis!

Han införde gradvis svårare korsord under veckan, lättast på måndagen och svårare mot slutet av veckan – något som svenska tidningar tagit efter. Han började publicera namnet på författarna till korsorden och han moderniserade innehållet.

På valdagen 1996 publicerade Shortz ett korsord av Jeremiah Farrell, som han utnämnt till det mästerligaste korsordet någonsin. Det hade två olika lösningar, med samma ledtrådar. Frågan som gav mittraden lydde ”Morgondagens huvudrubrik i tidningarna”. Svaret såg ut att vara ”Clinton elected”. Men Farell hade byggt in en annan svarsmöjlighet: ”Bob Dole elected.” (Någon som minns denne motkandidat till Clinton?) Genom att ha dubbeltydiga ledtrådar som”svart hallowen-djur” som ger ”bat” eller ”cat”, klarade han alltså att få med båda namnen. Shortz blev nerringd av uppretade korsordslösare, republikaner såväl som demokrater, som tyckte det var upprörande att tidningen tog ställning politiskt.

När det gäller ledtrådar hade Shortz också en favorit: ”Turns into another story”. Rätt lösning på den ledtråden är SPIRALTRAPPA.

Han har också en bra förklaring till varför vi gillar korsord.

”Vi måste ta itu med svårlösta problem varje dag. Vi vet aldrig om vår lösning var den bästa. Men med ett korsord finns det en fullständigt perfekt lösning. Det är tillfredsställande.

Det här inlägget postades i historia, Ord och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Problem med en perfekt lösning

 1. Karin skriver:

  Det är roligt att lösa korsord, avkopplande tillika som man koncentrerar sig på någonting väldigt intensivt. Nu har jag inte haft den tid jag önskar jag hade haft för korsordslösning på länge men skall ta igen det så snart jag bara kan.
  Minns att min mor löste korsord så snart hon slapp till och när det körde ihop sig så ringde hon till sin svägerska som löste samma korsord. Där satt de i varsin ände av tråden dem emellan och löste problem tillsammans:)
  Tack för trevlig historia om ett av upphoven!

  • Karin skriver:

   Jag tycker att Shortz förklaring är bra. Ett problem som har en lösning och – skulle man kanske lägga till – som man faktiskt kan lösa. När man fått alla ord på plats går det ihop som en kattmun!

 2. Musikanta skriver:

  Korsord är en av MM:s stora intressen. Vi löser ofta tillsammans eller hjälper jag honom om han någon gång har kört fast. Jag är ju nio år äldre än han så jag kan lite fler gamla ord – jag läste ju också mycket folksagor när jag var liten med den många gånger ålderdomliga vokabulären som de innehåller. Många av korsordsmakarna verkar också vara äldre :-). MM spelade tävlingsschack ända tills han gifte sig (!) så det är kanske därför han gillar rutor…

  Min mamma löste SvD:s korsord ända upp i 90-årsåldern. Utan internet. Det mesta kunde hon hitta i uppslagsboken. Annars ringde hon till oss eller någon väninna. Kul att läsa om Will Shortz.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Jag funderade lite på om schack och korsord liknar varandra, men schack har ju otroligt många olika lösningar, medan korsordet har en. Eller i sällsynta fall två. Å andra sidan är schackreglerna tydliga och måste följas strikt. Och ja, rutorna också!

 3. Kulturchefen skriver:

  Intressant! Jag lär ha en syssling som gör korsord åt någon av drakarna, får kontrollera. Tänker att tjusningen är densamma som med deckare. Ett problem, lite grejs emellan, en lösning. Symmetri.

  Psssst, Karin! Hemligt! Nummer tolv, i ena hörnet av mellanrummet. Decoupage+kista. Där har du några ledtrådar som faktiskt leder till hemliga kulturchefens hemliga identitet. Tänk nu inte högt, utan lågt. Och tyst, för all del. :)

 4. Kicki skriver:

  Jag kan också göra korsord, kolla på min blogg!

 5. Marianne skriver:

  Så intressant! Jag halkade neråt sidan när jag skulle kolla fredagstemat, men hittade många andra intressanta historier, inte minst den här. Jag återkommer nog inte bara på fredagarna i fortsättningen.

  /Marianne

Kommentarer är stängda.