Läs Sommarboken! Fredagstemat är Bästa sommartipset

Gnuttan utmanar Fredagstemabloggarna att berätta om de bästa sommartipsen. Mitt är: läs Sommarboken av Tove Jansson. Eller läs om den. Man hittar alltid något nytt i boken om sexåriga Sophie och Farmorn på den där ön långt ut i Finska viken. Långt ut är viktigt. Det är mycket kala skär och det är havet.

Men så en dag börjar någon bygga ännu längre ut, ett alldeles för stort hus med blänkande plåttak. Till sist måste ju Farmorn och Sophie ro dit för att se vad som pågår.

De går i land, de lyckas ta sig in i huset och noterar belåtet att här har det minsann inretts med riktigt dålig smak. Båtdetaljer och knopar.

Men så plötsligt hör de hur en båt angör bryggan och trots att de vet att deras eka redan avslöjat dem gömmer de sig i panik bland de lågväxta granarna. Ägaren nosar upp dem med hjälp av sin hund och han går ner på alla fyra för att se dem bättre där inne bland träden.

Med Tove Janssons utsökta känsla för stil presenterar han sig i den ställningen för Farmorn och Sophie. De kryper då fram ur gömstället och Farmorn lyckas med bibehållen värdighet (medan hon diskret plockar granbarr ur håret) presentera sig och sin sondotter Sophie.

Och så är det ”Katten”. Den fina berättelsen om Sophies katt som inte alls är så där gosig och klappvänlig som man kan kräva av en katt. Den går sina egna vägar. Den älskar att vara ute när det stormar som värst. Farmorn märker hur Sophie förtärs av obesvarad kärlek och menar att Sophie kanske ska strunta i den där katten som inte bryr sig om henne. Men Sophie svarar sammanbitet att hon tänker älska den ”värre och värre”. Jag ska inte avslöja mer än att det kommer en annan katt in i bilden också, åtminstone ett tag. ”Katten” är en berättelse som jag brukar rekommendera till väninnor med kärleksproblem… Och alla andra fina berättelser om Farmorn och Sophie den där sommaren då Farmorn helst inte ville prata med Sophie om när hon ska dö. ”Det angår dig inte det minsta.”

Här finns en uppläsning av Tove Jansson av kapitlet Badmorgon

Sommarboken finns i pocket i Bonniers klassikerserie och den finns översatt till engelska. En väldigt bra present till utländska besökare.

Det här inlägget postades i Att läsa, Böcker, fredagstema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Läs Sommarboken! Fredagstemat är Bästa sommartipset

 1. Gnuttan skriver:

  Tack för tipset!! Lät ju som en bok jag borde läsa, för nej, jag har inte redan gjort det.

  • Karin skriver:

   Finns på nätet och det skulle inte förvåna mig om den också finns i danska boklådor, även på danska.

 2. Pettas-Karin skriver:

  Den har jag också missat, för jag märker ju att det är någonting jag verkligen har gått miste om…nästa gång jag far till stan, blir det nog en biblioteksbok som kommer med hem…Tack för trevligt sommartips!

  • Karin skriver:

   De där interiörerna från stugan ute på ön och katten som ligger i disklådan under diskbänken och jamar i protest när samlats så mycket disk att det blir obekvämt och Farmorn som är lite gammal och trött och Sophie.. Ja, läs den!

 3. Musikanta skriver:

  Bra att du påminde mig. Ska beställa den på nätet…

 4. olgakatt skriver:

  O, ja! Den ska jag läsa om. Jag hade mycket roligt med den för många år sedan och vet att den håller. Tack för påminnelsen!

 5. ByFånen skriver:

  I sanning ett riktigt bra sommartips! Går också bra att kombinera med min ”planera mindre” filisofi. Är det någon plan man ska ha så är det att läsa goda böcker….

  • Karin skriver:

   Oavsett väder, faktiskt. Att ligga i hängmatta eller hammock i halvskugga en solig dag med en god bok är himmelsk. Och om man vill förgylla regniga sommardagar passar just Sommarboken extra bra.

 6. Nilla skriver:

  Jag har haft den boken i min ägo i arton år och den är fortfarande oläst. =O

  Men nu ska det bli av.

 7. Kicki skriver:

  Läs en bok ! uppmanar du och ger mig en mycket vacker skrivbok… jag anar en uppmaning här. Jag har börjar skriva i den.

 8. Jag har också haft Sommarboken länge, den är en av de numera tämligen få böcker jag behållit i min bokhylla. Jag har inte läst den. Nu ska jag. Tack, för påminnelse och som alltid intressant läsning i din blogg. Bu för SJ eller vem det nu är!

  • Karin skriver:

   Tack Margareta! Om länken i inlägget fungerar kan man höra Tove Jansson läsa ett kapitel. Mycket njutbart.

   Och SJ, ja. Eller banverket? Eller till och med Vattenfall som inte levererar el? Allihop pekar vidare på någon annan: Det var dom… Jag tycker inte alls att det blivit bättre av att alla fått i uppdrag att leka affär i stället för att göra det som det var meningen att de skulle göra.

Kommentarer är stängda.