Äventyrligheter i barnboksvärlden

”Varför nöja sig med sex”, eller ”Why stop at six?” är underrubriken på en barnboksblogg, som handlar främst om illustrationer.

Idén till bloggens namn ”Seven impossible things before breakfast” kommer från Alice i Underlandet. När drottningen säger att hon är hundraett år, fem månader och en dag, vägrar Alice tro henne. Drottningen uppmanar henne att anstränga sig lite, men Alice bara skrattar. ”Det är ingen idé att försöka, man kan inte tro på omöjliga saker.” Drottningen fnyser att det bara beror på att Alice inte tränat tillräckligt. ”När jag var i din ålder tränade jag en halvtimme om dagen. Ibland trodde jag faktiskt på så många som sex omöjliga saker före frukost.” Julie Danielson, som gör bloggen, bjuder alltså över, genom att ställa frågan: Varför nöja sig med sex?

Hon skrev nyligen om hur barnboksillustrationerna i USA tenderar att bli allt försiktigare och länkar vidare till den här intervjun. I kommentarsfältet kan man läsa att de är avundsjuka på oss i Europa för att vi har fantasifullare och djärvare barnboksillustrationer. Och där dyker en bekant upp! En kommentator berättar om sin hjälte den norska illustratören Stian Hole. Honom träffade jag på bokmässan i Nairobi i höstas där han berättade om sina USA-erfarenheter. Och trots att han faktiskt censureras där, ses hans bilder som fria och fantasifulla på ett sätt som de amerikanska inte är.

När hans bok Hermans sommar skulle ges ut i USA fanns det invändningar mot den här bilden. Pojken kissar och flickans trosor syns. Stian våndades över beslutet: ändra eller vägra? Till sist sade han OK till att ändra. Och i stället använder han nu bilden när han föreläser, som ett exempel på hur olika man ser på vad som är naturligt eller ej i olika länder. Jag frågade om jag fick använda den i min blogg och det gick bra, så här är den, bilden som inte publicerades i USA.

Det här inlägget postades i Att tolka, Böcker, konst och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Äventyrligheter i barnboksvärlden

 1. Musikanta skriver:

  Intressant! Jag har mest ägnat mig åt att googla på förrförra och förra seklets barnboksillustratörer. Jag förstår att den här bilden ”väckte anstöt” som min salig mor brukade säga så fyllt av dubbelmoral som USA är. Det går bra att döda och sparka och slåss men om det skulle vara den minsta antydan till sex är det kört…

  • Karin skriver:

   Visst är det trist att en somrig bild med livsglada ungar ska ses som stötande! Medan det får finnas obegränsat med våldsskildringar. Jag upphör aldrig att förvånas över synen på nakenhet i USA. Goda vänner i Kalifornien hade en fin trädgård, väl skyddad med en häck runtom. När de lät sin tvååring plaska naken i en liten barnpool på tomten, hotade grannarna att ringa polisen om de inte klädde på ungen! Hur grannarna överhuvudtaget kunde se att tvååringen inte hade badbrallor på är fortfarande ett mysterium.

 2. Krönikören skriver:

  Dubbelmoralens högborg, vad less jag blir på dem. Att de överhuvudtaget förknippar små barn med sex tycker jag visar hur märkligt de tänker. Men att skönhetsoperera små flickor – det går bra. Som sagt: dubbelmoral.

  Sitter och tänker att jag måste ha med lite trosor eller kalsonger i min nästa barnbok – jag blir motvallskäring när jag hör/läser sånt här!

  • Karin skriver:

   Riktigt konstigt är det med sexifieringen av allt i USA. En kompis till mig, från USA bodde här ett halvår och när man frågade henne hur hon trivdes log hon brett och sade att det var som att ha semester från att vara kvinna! Det låter kanske inte så kul, men det hon menade var att man inte blev bedömd som kvinna hela tiden och att det var mer avslappnat överhuvudtaget i hur man ska bete sig. Fast detta var förstås tjugo år sedan, så det kan ha ändrats…

 3. ab skriver:

  Och hur chockat måste inte USA ha blivit av Madickenfilmen där två småflickor sprang omkring och skrattade nakna på en äng?

  OT: Jag har just läst din artikel om Hanna Arendt. Intressant, och jag håller givetvis på henne framför Heidegger. Såvitt jag minns från ett dimmigt sociologiförflutet ingick han i kurslitteraturen men inte Arendt. Nu är frågan om jag ska gå runt och vara halvarg för det, eller göra mig mödan att kolla om jag har rätt?

Kommentarer är stängda.