Alla människor är skapade jämlika

”Vi ser dessa sanningar som självklara: att alla människor är skapade jämlika; att de av sin skapare har tilldelats vissa oförytterliga rättigheter och att rätten till liv, frihet och strävan efter lycka finns bland dessa; att regeringar har inrättats bland människorna för att säkra dessa rättigheter och att regeringarna erhåller sina befogenheter genom de styrdas samtycke; att närhelst någon styrelseform motverkar dessa mål så är det folkets rättighet att förändra eller upphäva denna styrelseform och att inrätta en ny enligt de principer som för folket framstår som de mest troliga att påverka deras trygghet och lycka.

Klokheten påbjuder att styrelseformer som inrättats sedan lång tid tillbaka, inte bör ändras av alltför lättvindiga eller flyktiga skäl; och likaledes har all erfarenhet visat att människor är mer benägna att lida, om det onda är uthärdligt, än att avskaffa de styrelseformer vid vilka de har vant sig. Men när en lång kedja av missbruk och övergrepp uppenbarar en medveten plan att försätta dem under total despotism, så är det folkets rättighet – det är deras plikt – att avskaffa en sådan styrelseform och att skapa nytt skydd för sin framtida säkerhet. Sådant har dessa koloniers tålmodiga lidande varit, och sådan är nu nödvändigheten av att förändra dessa koloniers tidigare styrelseformer”

Självständighetsförklaringen antogs av USA:s kongress den 4 juli 1776 och så skickade de ett brev till kung George i England. Där framgår att  de inte längre lydde under honom och varför de tyckte att det var dags för ett nytt styrelseskick i USA. Hela den amerikanske självständighetsförklaringen får rum på ett enda ark papper.

 

Det här inlägget postades i historia. Bokmärk permalänken.

13 svar på Alla människor är skapade jämlika

 1. Skogsgurra skriver:

  Jo, passande tema den fjärde juli. Men hur jämlika var de indianer och slavar som förekom i landet? Orwells tes om att vissa djur är mera jämlika än andra behövde inte Sovjetstaten, förebilden fanns närmre än så.

  Säger du upp bekantskapen med mig om jag påpekar att en del människor också är skapta jämntjocka? Och att de längre fram i livet blir liksom lite mer spolformade?

  • Karin skriver:

   Jefferson glömde att skriva ”Alla vita män som kommit hit från Europa…” Det berodde troligen på att han tyckte det var så självklart att det inte gällde indianerna, eller afrikanerna, eller kvinnorna. Men trots det har det ju självständighetsförklaringen funkat som tankeställare och inspiration på många sätt. Och tanken att ett folk som råkat ut för vanstyre kan ha rätt att skaffa sig både en ny regering och ett nytt styrelseskick var onekligen rätt revolutionerande på den tiden.

   Och så undrar jag om det var valsmästare Hammarström från Stjärnsund som bedyrade sin kärlek (till den blivande makan kan man förmoda) med de berömda orden: ”Jag gillar dig för att du är jämntjock!”

   Och att omfånget kring ekvatorn ökar med åldern är ett fenomen som även jag iakttagit. En naturlag, tycks det.

   • Karin skriver:

    PS. På det glada sjuttiotalet var den någon djuping i USA som ville få folk att läsa självständighetsdeklarationen på nytt och skriva på ett upprop att de tyckte att den skulle tillämpas. Han blev anmäld till polisen för samhällsomstörtande verksamhet, men jag tror att han så småningom frikändes.

   • Skogsgurra skriver:

    Valsmästare! En betydande man. Och då pratar vi inte om Let’s Dance och annan underhållning utan om valsning av stål till avancerade profiler.
    Att se arbetet vid valsstolarna, hur snabbt och säkert gubbarna fångade hetan, svängde runt den i en vid båge och stack in den i nästa nyp var ju faktiskt mycket av en avancerad dansövning. Idag är allt detta automatiserat och sällan ens intressant att titta på.
    Vissa saker var bättre förr. Inte för dem som gjorde jobbet men för storögda smågrabbar som smitit förbi Noske i vakten eller genom något av de talrika hålen i staketet till bruksområdet.

    • Karin skriver:

     Valsandet finns fångat på några gamla smalfilmer! En visades på Johan-Olov-sällskapets höstmöte förra året.

 2. Kulturchefen skriver:

  Ah, just ja! Idag konstaterade en vän att hans härbre på släktgården är dubbelt så gammalt som USA. Men grattis ändå, ungefär.

  • Karin skriver:

   Imponerande härbre! Måste alltså vara från kung Göstas tid och om det är dubbelt så gammalt som USA bör det ha byggts ungefär när Olaus Petri dömdes för högförräderi och lilla prinsessan Cecilia Vasa föddes.

 3. Karin skriver:

  Och som vanligt, trivs jag så förträffligt bra bara med att läsa kommentarerna er emellan. Grädden på moset av ett bra och tänkvärt inlägg. Det är inte helt lätt det där med jämlikt…vi föds nog inte sådana.

  Karin på Pettas

  • Karin skriver:

   Det stämmer ju till eftertanke att den där Jefferson som skrev självständighetsförklaringen var slavägare. Men hans idealistiska formuleringar startade tankar och så rullade det på. Och att vi är olika olika utesluter ju inte lika rättigheter… inte i princip. Dessvärre ofta i praktiken.

Kommentarer är stängda.