Men! Vad håller han på med?

I morgon, alltså måndagen den 11 juni, tar man beslut om Katarinaterminalen i kommunfullmäktige. Av allt att döma klubbar man ett beslut som innebär att den nuvarande bussterminalen vid Slussen flyttas in i Katarinaberget.

Många protesterar mot detta. Det kommer att innebära försämringar för trafikanterna och för bussförarna. Det innebär risker för byggnaderna på Katarinaberget. Det är dessutom är en kortsiktig lösning, eftersom man kommer att bygga tunnelbana till Nacka och då försvinner behovet av en bussterminal för Nackabussarna, eller minskar betydligt. Den nuvarande räcker bra.

Men varför ska man då driva igenom något så korkat? Jo, för att på den plats där den nuvarande rymliga bussterminalen ligger, i direkt anslutning till tunnelbanan, där ska det byggas en galleria. Därför ska man spränga bort 300 000 kubikmeter berg, som måste renas innan det deponeras, ”någonstans i mellansverige” (eftersom det ligger en bensinmack ovanför, med allt vad det innebär av farligt spill). Det blir många tunga lastbilar på våra vägar. Bussterminalen kommer dessutom att ligga under havsytan. Om Hallandsåsen var ett problem, hur krångligt kan då inte detta bli?

Olycksriskerna är stora. Ledbussarna ska köras in i båsliknande schakt, för att sedan backa ut , utan sikt bakåt. Det verkar också som om bussarna ska köra in i vänstertrafik och byta till högertrafik inne i terminalen. Hela terminalen är en stor återvändsgränd, en infart, samma utfart.

Men Benke, som skriver krönikor i DN, tycker att det att det är helt OK. Han tycker att alla som har invändningar är urlöjliga. Själv har han bestämt sig för att inte sätta sig in i frågan; för honom räcker det att de som han anser vara ”kulturvänstern” är kritiska. Då är han för.

Om dem som nu protesterar mot Katarinagaraget skriver han med någon besynnerlig hitte-på-dialekt (där ”zj” ersätter ”r”), som jag aldrig hört i trakterna kring Mosebacke, att man hängt ut zjöda lakan i pazjadvåningarna i pzjotest. Budskapet, enligt Benke, är: ”Zjöözj inte min schööglimt!”

Skärp dig Benke! Att spränga in en bussterminal i berget gör väl varken till eller från, när det gäller eventuella sjöglimtar. Jag skulle ha länkat till krönikan om det hade gått, men den finns inte på nätet. Kolla DN 8/6, På stan, sid 3.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Men! Vad håller han på med?

 1. Skogsgurra skriver:

  Nästan all alla smarta, kreativa och ambitiösa människor med goda avsikter sugs med tiden in i det gäng som betalar dem och som också kräver mer och mer av dem.

  Då och då sätter skrivkrampen och idétorkan in. Men det måste ju ändå levereras bidrag till den dagliga utgivningen. Det är då de goda avsikterna får ge vika. Benke har redan för ganska länge sedan passerat den punkten och hans försök idag känns överkrystat.

  Har Benke inte följt med i skolan? Har han inte de allra elementäraste fonetiska grundreglerna klara för sig?

  Det finns numera flera anledningar att vara nöjd med att ha lämnat Dagens Drygheter. Den första var Magdalena (von) Ribbing, den andra är Benke.

 2. Håller med Skogsgurra och blir full av respekt för dig Karin som är så väl insatt och skriver så bra om tokigheter i Stockholms beslutsfattande och om Benke, som verkar ha slirat ut helt och hållet! Har du testat att skicka ditt inlägg till DN? Kram på dig

  • Karin skriver:

   Tack, Margareta! Jag misstänker att Benke bara skulle fnysa åt mina synpunkter och avfärda dem med att jag bor vid Mosebacke, så jag ska hålla klaffen. Hans krönika finns inte på nätet, så jag har inte kunnat länka till den. Däremot har jag skrivit till några stadshuspolitiker och frågat hur de tänker rösta. Inget svar ännu.

 3. Eva/Granne med potatisodlaren skriver:

  En gång går det att använda sig av sina komplex och vinna sympatier. Den andra gången verkar det bara dumt. Benke som vet hur allt ska vara borde börja med att ta reda på vad han ska tycka till om. De vore en god början.

  Jag känner sympatier för dem som vill göra arbetsmiljön bättre för busschaufförena vid Slussen, inte sämre.

  • Karin skriver:

   Det är många som är oroliga och för busschaufförerna måste det kännas som ett riktigt nerköp: krångligt, riskabelt och mycket svårt att klara räddningsarbetet vid en brand. En enda infart, långt borta på Stadsgården, så de som kommer från andra hållet får först köra fram till infarten, sedan svänga över ett antal filer för att komma in i berget och så bort till andra änden av garaget. Och mycket sämre för alla trafikanter som ska byta från tunnelbana till buss.

 4. Kicki skriver:

  Ja som jag grubblade över den skrönikan, framför allt rubriken, och fattade ingenting. Det gjorde jag tydligen rätt i. Jag fattade inget av resonemanget heller och gör det fortfarande inte. Men nu slipper jag va?

 5. ByFånen skriver:

  I Västerås byggde man en helt ny bussterminal vid stationen. Arrangemanget låg inte i ett berg och hade en utfart och en infart. MEN bussarna skulle köra in i en ficka, byta passagerare och sedan BACKA ut ur fickan, svänga backandes och köra framåt ut ur terminalen. De bättre vetande förarna tvärvägrade och terminalen fick byggas om på stört…

 6. Eva skriver:

  Men så pinsam han är! Jag har tröttnat på DN så jag läste aldrig hans märkliga drapa. Det verkar inte vara någon förlust.

  • Karin skriver:

   En och annan bra artikel finns ju, men då brukar man i regel få tips om det på nätet, så det går absolut att låta bli att prenumerera på Dagens Drygheter. Men om man finns tidningsmissbruk i familjen är det ju en annan sak…

 7. Kulturchefen skriver:

  Heja Karin! Har inga röda lakan, men jag hänger ut tungan i protest. Då får man dessutom ännu roligare dialekt.

  (orkar inte riktigt gå igång på korkade byggen ikväll.) (annan kväll, då jävlar!)

  • Karin skriver:

   Att räcka ut tungan åt eländet är en mycket sund reaktion!
   Nu är väl beslutet fattat såvitt jag förstår så det är väl bara att hålla tummarna för att det inte blir värre katastrofer än de redan planerade.

Kommentarer är stängda.